Redactie
Redactie School 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Cito-toets trainen

antwoord

Je dochter zit in groep 6 en je wil met haar gaan trainen voor de Cito-toets. Het is goed om te weten dat de Cito-toetsen die kinderen gedurende de basisschool maken deel uitmaken van een leerlingvolgsysteem. Leerlingen worden vanaf groep 1 gevolgd in hun ontwikkeling en de uitslag van deze toetsen is bedoeld om onderwijs bij te stellen, en uitvallers of uitblinkers tijdig op te sporen. 
De Cito-eindtoets in groep 8 geeft uiteindelijk een score die bepalend kan zijn voor de keuze van het voortgezet onderwijs. Er is een groeiend aantal aanbieders van Cito-trainingen op de markt, met name bedoeld voor deze eindtoets. Op internet zijn verschillende studiebegeleidingsinstituten te vinden die deze trainingen aanbieden. 

Ik ben persoonlijk geen voorstander van het intensief trainen voor een Cito-toets. Met intensief trainen verbeter je de vaardigheid ‘Cito-toetsen maken’ maar je weet niet of je vervolgens ook een betrouwbare score krijgt. Ga maar eens een IQ-test trainen op internet. Je zult zien dat je steeds slimmer wordt. Maar dat is in werkelijkheid natuurlijk niet zo. Je fopt eenvoudig de toets! 
Het beste is dat je dochter straks op het type onderwijs terechtkomt dat echt bij haar past. Een plek waar ze niet alsmaar op de tenen hoeft te lopen, maar ook voldoende wordt uitgedaagd. Want wat gebeurt er als je brugklasser terechtkomt op een niveau dat eigenlijk veel te hoog is? Zal het gaan lukken op die school of komen dan de teleurstellingen alsnog? 

Het is wel verstandig om kinderen vertrouwd te maken met de Cito-toets, zodat er niet te veel spanning omheen hangt.

Een paar tips: 

  • Informeer bij de leerkracht waar je dochter nog moeite mee heeft en vraag huiswerk mee te geven.
  • Zoek oefeningen op internet die hierbij aansluiten. Kijk bijvoorbeeld eens bij www.meestermichael.nl, een site met veel tips voor leuke oefeningen. Op deze site vind je ook oefeningen van Cito.
  • Probeer je dochter te motiveren door aandacht te hebben voor haar huiswerktaakjes. Maak er een gezellig half uurtje van en beloon haar voor haar inzet.
  • Zijn er grotere leerproblemen, kies dan voor bijles van een remedial teacher.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Cito-toets trainen
Sluiten