Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 10 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Closer worden met je kind? 9 tips van een orthopedagoog

Vaak druk en gehaast en te weinig tijd en aandacht voor je kind? Met deze simpele tips van orthopedagoog Mariëlle Beckers maak je weer écht contact. En wordt je nog closer met je kind.

We rennen en vliegen en vergeten daarbij soms om te investeren in degenen die ons het meest dierbaar zijn. Met deze tips investeer je wél in de relatie met je kind en worden jullie nog closer.

Closer worden met je kind

Negen praktische en bruikbare tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt!

1. Wees eerlijk

Wees eerlijk en open naar je kind: kinderen hebben vaak meer door dan je denkt. Door zaken in alle openheid met je kind te bespreken, zorg je voor een relatie die gebaseerd is op vertrouwen. Op deze manier voelt je kind zich veilig genoeg om ook op moeilijk momenten naar je toe te komen met hun problemen en gevoelens.

2. Luister

En dan bedoel ik; écht luisteren. Ook naar ‘onbelangrijke’ dingen als ‘Bij wie mag ik spelen?’. Vaak luister je misschien maar met een half oor of ben je druk met andere zaken: even Facebook checken of een appje sturen. Zonde. Je kind krijgt zo het gevoel dat er niet echt naar hem geluisterd wordt en zal het je ook niet vertellen als hem echt wat dwarszit.

25x kleine manieren om net even wat extra aandacht aan je kids te geven

3. Maak oogcontact

‘Verlaag’ je tot het niveau van je kind: letterlijk en figuurlijk. Let dus op je lichaamstaal. Zak door je knieën en maak oogcontact, in plaats van boven je kind te staan en op hem neer te kijken en praten.

4. Zeg sorry

Wij verwachten van onze kinderen dat ze sorry zeggen tegen elkaar of tegen ons als ze iets fout hebben gedaan, maar zelf doen we dat niet vaak. Terwijl je daarmee juist het goede voorbeeld geeft. Door zelf je excuses aan te bieden, laat je je kind zien dat ook jij fouten maakt en het niet altijd goed doet. Op deze manier zal je kind leren oprecht z’n excuses aan te bieden als dat nodig is, in plaats van dat hij het opgelegd krijgt (‘Zeg eens sorry!’).

5. Word niet boos

Steeds meer studies laten zien dat boos worden niet effectief is. Je kind uitleggen waarom iets niet mag en alleen gedrag afkeuren, werkt beter dan straffen. Dus zeg niet: ‘Wat ben jij een stout kind’ maar ‘Jij hebt je stout gedragen’. Als een kind deze onvoorwaardelijke liefde voelt, zullen ze eerder leren van fouten en eerder grenzen accepteren.

https://www.jmouders.nl/quality-time-inplannen-kind/

6. Creëer quality time

Maak bewust tijd voor je kind en als je meerdere kinderen hebt, voor elk kind apart. Kies hiervoor het liefst een vast moment. Dit kan heel klein zijn, bijvoorbeeld elke vrijdagavond even samen boodschappen doen. Dit zijn vaak fijne momenten om bepaalde dingen te bespreken, maar dat hoeft niet. Het belangrijkste is dat er even één op één aandacht is.

7. Koester herinneringen

Benadruk je verbondenheid als gezin door af en toe samen fotoalbums of oude filmpjes te kijken. Ook als je relatie met je kind gespannen is, kan dit een goede manier zijn om even samen stil te staan bij de mooie momenten.

8. Maak tijd

Probeer af en toe een dag in het weekend vrij te houden om gewoon niets te doen (of heel last minute iets te beslissen), speel een spelletje samen of lees naast elkaar een boek. Wat je ook doet: zorg dat er verder geen afleiding is. Het gaat om samen zijn. Tip: maak er meteen een schermvrije dag van!

9. Knuffel en kus

Geef je kind af en toe een knuffel of een kus. Zomaar. Vaak worden knuffels of kusjes gegeven als een beloning voor gedrag. Maar zomaar uit het niets even een knuffel of een zoen, geeft je kind echt het gevoel dat er onvoorwaardelijk van hem gehouden wordt. Dit sterkt het (zelf)vertrouwen en je kind zal hierdoor ook eerder geneigd zijn open te spreken over dingen die niet goed gaan. Dit werkt ook goed als je jouw kind even niet zo leuk vindt. Geef juist dan veel knuffels en zoenen (‘love bombing’). Dit doorbreekt de vicieuze cirkel. Probeer maar eens!

Straf geven? 6 handige tips en tricks van de orthopedagoog op een rij!

Marielle Beckers (1975) is orthopedagoog. Na haar studie aan de Universiteit van Amsterdam is ze in 2007 als gedragsdeskundige gaan werken bij het JeugdRiagg. Daar werkte ze veel met kinderen met ADHD en Autisme. Ze is samen met psycholoog Sonja Borgsteede eigenaar van Buro Bloei. En ze schrijft voor JMOuders.nl over onderwerpen die ze tegenkomt in haar adviespraktijk voor kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.