Redactie
Redactie Opvoeden 19 jun 2018

Coke… de witte motor

Tieners die via een nummer op internet een gram cocaïne kopen voor veertig euro en dat in een tussenuur met vrienden gebruiken; je hoopt dat het zwaar overdreven is. Toch halen dit soort berichten steeds vaker de media. Coke heeft in het uitgaansleven enorm aan populariteit gewonnen en de gebruikers schijnen steeds jonger te worden.

Wie gebruiken het?

Van de vijftien- en zestienjarigen heeft één op de vijf wel eens coke gebruikt. Bij de dertien en veertienjarigen heeft één op de tien wel eens gesnoven. Dat meldde het RTL Nieuws na een rondgang langs verslavingsinstellingen eind 2006. Cocaïne kwam eind jaren zestig in de mode en was vanwege de (hoge) prijs vooral populair in de trendy kringen van de reclame, mode en jetset. Nog steeds is coke in vergelijking met pillen of wiet een dure drug en wordt het witte poeder vooral als een ‘patser drug’ gezien, je showt ermee dat je poen hebt. Jongeren die werken, kunnen zich dan ook eerder cocaïne veroorloven dan jongeren die naar school gaan en rond moeten komen van zakgeld of een bijbaantje.

Wat is het?

Cocaïne is een drug in de vorm van een kristalachtig wit poeder en wordt gewonnen uit coca bladeren in voornamelijk zuid-Amerika. ‘Gewone’ en pure cocaïne wordt meestal in een lijntje op tafel gelegd en dan door een kokertje gesnoven. Het lijntje heeft al na een paar minuten effect en houdt ongeveer een half uur aan. Wanneer de cocaïne door een chemisch proces wordt bewerkt tot ‘crack’ of ‘basecoke’, dan kan het gerookt worden. Het roken van crack of basecoke wordt ‘basen’ genoemd. De gebruiker wordt bij zowel snuiven als roken opgewekt en vrolijk, voelt meer energie en denkt de hele wereld aan te kunnen. Ook wordt het uithoudingsvermogen groter en verdwijnen gevoelens als honger, vermoeidheid en pijn. Cocaïne stimuleert voornamelijk het centrale zenuwstelsel, versnelt de ademhaling en hartslag en verhoogt de bloeddruk.

Is het gevaarlijk?

In de verslavingszorg wordt een onderscheid gemaakt tussen lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid van een product. Bij lichamelijke afhankelijkheid protesteert het lichaam wanneer gebruik stopt en bij coke is dat niet het geval. Cocaïne kan echter wel leiden tot geestelijke afhankelijkheid in de zin dat iemand zich niet meer goed kan voelen zonder een lijntje coke. Als er iets spannends staat te gebeuren, kan iemand gewoon voor de zekerheid een lijntje gaan nemen. Dit kan toename van gebruik in de hand werken, omdat op een gegeven moment elke onzekere situatie met behulp van cocaïne te lijf wordt gegaan. Het vervelende daarbij is, dat onzekerheidsgevoelens toenemen naarmate vaker gebruikt wordt. Zo kan de gebruiker in een vicieuze cirkel terechtkomen. De meeste gebruikers zien dat gevaar wel, maar maken zichzelf wijs dat ze elk moment kunnen stoppen.

Wat kunnen ouders doen?

De eerste stap is meestal uitvinden of je kind wel eens coke gebruikt en zo ja, hoe vaak. Schichtig gedrag en wit zien en af en toe een bloedneus wordt door Moedige Moeders als een van de eerste signalen genoemd. De organisatie is opgericht in Volendam omdat de jeugd daar na de Nieuwjaarsbrand in 2001 steeds meer ging gebruiken. Inmiddels zijn er Moedige Moeders in bijna alle grote steden te vinden. De signalen over het gebruik van coke zoals die hieronder staan beschreven, zijn slechts een aanwijzing. Waarschijnlijk kan alleen een open gesprek met uw kind echt zekerheid bieden over de vraag of het wel of niet gebruikt.

Mensen die coke hebben gebruikt:

– Worden optimistisch en overenthousiast, ze hebben het gevoel dat ze de hele wereld aankunnen
– Hebben een versnelde hartslag en ademhaling
– Krijgen vaak zin in seks

Op de lange termijn kunnen zij:

– Regelmatig bloedneuzen krijgen omdat het neusslijmvlies is geïrriteerd
– Pijn in neus- en voorhoofdholtes hebben
– Vermageren en vaak moe zijn
– Snel geïrriteerd raken of achterdochtig of zelfs paranoia worden
– Geldproblemen krijgen omdat ze hun verslaving niet meer kunnen bekostigen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Coke… de witte motor
Sluiten