Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 12 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Columnist Femke; ‘Met deze 3 tips krijg je je kind aan zijn huiswerk in het weekend’

Columnist Femke Wester is pubermeidencoach en ‘Ik Leer Leren’-trainer. Na omzwervingen via London en Barcelona woont ze nu in het Noorden van het land. Ze schrijft op eerlijke, humoristische en soms confronterende wijze over haar ervaringen uit haar praktijk en uit het dagelijks leven met haar drie zoons van 8, 10 en 12 jaar. Deze week gaat het over huiswerk maken in het weekend. Meer lezen van Femke? Kijk vooral eens op haar website.

Column: Zondag rustdag?!

Het is zondag. En dan staan we hier als gezin met één been in het ‘oh heerlijk er hoeft niks’ en met het andere in ‘FCK morgen is het alweer maandag en ik moet nog honderd dingen’. Als ik zeg dat ze nu echt eens huiswerk moeten gaan maken krijg ik terug: ‘Het is zondag mam!!!’ oftewel ‘houd je kop en laat me met rust’. Maar ja. Er zijn nou eenmaal dingen die moeten. Hoe krijg ik mijn jongens aan het werk?

Terwijl ik dit typ zit mijn eigen puber aan zijn opdracht Engels. Hoe heb ik dat voor elkaar gekregen? Drie tips die bij ons werken:

1. Vrijdags al samen plannen

Op vrijdag vraag ik ze al wanneer ze van plan zijn om aan de slag te gaan. Dat is dan nog niet dreigend, want ‘zondag dan maar’ is ver genoeg weg zodat ze nog niet om zich heen hoeven te gaan meppen. Vervolgens zorg ik dat ze het iets concreter maken. ‘Oh ja. Top. En zondagmiddag wilde je gaan gamen met Stephan, dus wat is dan handig? Na het ontbijt?’ ‘Oh ja. Of anders als ik thuiskom.’ En, niet onbelangrijk, ook ík heb dingen die écht moeten op zondag. Dus die plan ik tegelijkertijd ook maar in (bah).

2. Einde van de struisvogel

Vraag je kind, eerst terloops en daarna duidelijker, wat er allemaal aan huiswerk moet gebeuren. Zorg dat ze zich er niet van afmaken met ‘oh, wiskunde en Frans geloof ik’. Als je weet je dat je kind binnenkort een grotere opdracht moet inleveren/spreekbeurt geven, vraag dan ook wanneer hij/zij dat heeft ingepland. Hoe dan ook, zorg ervoor dat je kind nauwkeurig wat er moet. Geef eventueel als reden dat jij ook je weekend wilt plannen en dus graag een idee wilt hebben van wanneer je kind rust en stilte, of juist je hulp nodig heeft.

3. Goed voorbeeld doet … etc

Op de geplande werkdag kun je mooi zelf het goede voorbeeld geven. ‘Oh, ik had gepland om voor de lunch nog even wat te gaan doen, jij toch ook? Dan moeten we maar, hè?’. En houd je zelf dan ook aan je eigen planning. Lastig hè? Pfffff…

Bij ons thuis werkt dit super goed. En, ja, nou zijn mijn jongens nog best voor rede vatbaar (pfiew, ik geniet er maar van zolang het duurt). Wat nou als ze gewoon zeggen dat je je kop moet houden? Dat je er niet mee moet bemoeien en dat het vanzelf wel goed komt? Vraag naar de feiten en, als ze tegenvallen, zorg dat er tenminste één kleine actie uitgevoerd wordt. En plan dan een vette beloning in.

De eerste stap op een nieuw pad is het engst. Eén minuut extra woordjes leren, kan het gevoel geven alsof je met je ogen dicht de eerste stap zet op een pad naast een diep ravijn. Eén minuut extra woordjes leren voor ’s avonds pizza (of waar je kind ook maar van gaat rennen) is al een stuk beter te behappen.

Zo. Ik heb me aan mijn planning gehouden en dit stuk getypt. Mijn zoon zit nog hard te werken, de ‘dappererd’. En beiden hebben we vanmiddag het haardvuur, de warme chocomel en het stuk chocola echt verdiend. Zondagmiddag, lekker helemaal niks. Heerlijk.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.