Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 14 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Columnist Femke: Hoe help je je introverte puber?

Columnist Femke Wester is pubermeidencoach en ‘Ik Leer Leren’-trainer. Na omzwervingen via London en Barcelona woont ze nu in het Noorden van het land. Ze schrijft op eerlijke, humoristische en soms confronterende wijze over haar ervaringen uit haar praktijk en uit het dagelijks leven met haar drie zoons van 8, 10 en 12 jaar. Deze week gaat het over pijn. Meer lezen van Femke? Kijk vooral eens op haar website. Deze week gaat haar column over je het helpen van je introverte puber.

Column: een introverte puber

Dikke pech dat we leven in een maatschappij die extrovert gedrag beloont en introvert gedrag ziet als een handicap waar je mee om moet leren gaan. Misschien wat kort door de bocht, maar wel hoe er in veel lerarenkamers over leerlingen gesproken wordt. Die en die moet echt leren ‘Voor zichzelf op te komen, zichzelf te doen gelden en zijn mening durven geven’. En dit nog naast het feit dat luidere kinderen automatisch meer aandacht krijgen van leerkrachten. Ja, ook van de leerkrachten die echt bewust proberen even veel aandacht te geven aan de stillere kinderen.

https://www.jmouders.nl/7-tekenen-die-erop-wijzen-dat-je-een-introvert-kind-hebt/

Wat kun je doen als ouder van een introverte puber

Wat kun je doen als ouder als je een introverte puber hebt en je het gevoel hebt dat hij of zij wordt ondergesneeuwd?

  1. Accepteren dat er niks mis is met stiller en verlegen zijn. Het is juist heerlijk om bedachtzame en kalme mensen om je heen te hebben naast enthousiaste en spontane.
  2. Leer je kind herkennen waar zijn of haar grenzen liggen. Vaak hoort er een bepaald gevoel bij als men over je grenzen gaat. Buikpijn, droge keel, snellere hartslag, blozen, stressig, adrenaline. Je kind hoeft er eerst nog niks mee, alleen het herkennen is al supernuttig!
  3. Kijk samen naar andere manieren om op andere tijdstippen de aandacht te krijgen. Niet tijdens de les of op het moment zelf, niet door hard te roepen, maar misschien achteraf via een berichtje? Misschien kan iemand helpen om de goede woorden te zoeken?
  4. Vraag je kind of hij/zij wil leren om op het moment zelf beter voor zichzelf op te komen en op wat voor momenten. Dan kun je gewoon gaan oefenen. Die momenten naspelen. Wat zijn de valkuilen? Wat kun je dan alsnog zeggen? Doe het hardop en ‘in het echt’. Alleen de theorie gaat niet werken; die weten ze bovendien heus wel. Beter veilig thuis een ongemakkelijke situatie oefenen dan direct in het echt.
  5. Laat je kind de anderen instructies geven. ‘Ik ben iemand die altijd graag na wil denken voor ik iets er uit flap, willen jullie me af en toe even bewust de ruimte geven of een vraag stellen?’

Vooral dat laatste is raar, want het is altijd alsof daar ergens een oordeel zit. Maar waarom zouden we dit niet vaker doen? Er is niks mis met eerst nadenken en dan pas spreken, er is niks mis met stiller zijn en de kat uit de boom kijken en er is ook niks mis met spontaniteit en enthousiasme.

Grenzen

Voor jezelf opkomen, grenzen stellen, je mening geven, ze zijn onontbeerlijk voor het leiden van een volwaardig leven. Maar voor iedereen liggen de grenzen anders, iedereen heeft op andere tijden de behoefte om een mening te geven en lang niet over dezelfde onderwerpen. Jezelf en je eigen grenzen leren kennen en ze te leren bewaken is een heel mooi cadeau dat je je kind kunt geven.

Weet jij wat jouw grenzen zijn? Hoe geef je die aan? Hoe zou je dat willen doen? Begin daar eens en neem je puber gewoon wat zijdelings mee op ontdekkingstocht. Dat wordt een mooie reis!

Is je kind stil en afwachtend? 10 tips voor ouders van een introvert kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.