Sophie Nortier
Sophie Nortier School 27 okt 2020

Column Lia: ‘Onze drie musketiers voelde zich niet fijn op de school waar ze zaten’

Samen met haar vrouw voedt columnist Lia drie gevoelige, nieuwsgierige en iets te slimme kinderen van 8, 6 en 4 jaar op. Door haar full time job als verpleegkundig specialist GGZ lijkt ze naar eigen zeggen soms op de ‘man die op zondag het vlees snijdt’. Haar missie? Laten zien hoe verschillend we allemaal hetzelfde zijn. Je vindt haar ook op haar eigen blog.

Column: Schoolwissel

Het is één van de moeilijkste keuzes die we hebben gemaakt tot dusver als ouders. Onze drie musketiers voelde zich niet fijn op de school waar ze zaten, wat ze alle drie anders duidelijk maakte. Op school kregen we het niet voor elkaar om er gezamenlijk voor te zorgen dat dit beter werd, helaas. Want het liefst van alles zou ik ze op de school willen houden in het dorp waar we wonen, dichtbij en met hun vriendjes.

Zo veel verschillende scholen

We hebben verschillende scholen bezocht, waar we totaal verschillende ervaringen op deden. Zoals een school die zichzelf duidelijk niet in de markt wilde prijzen en een school waar ze duidelijk wilde maken hoeveel ze zelf te zeggen hadden en hoe weinig wij als ouders hier op konden reageren.

Hele andere ervaringen als de school waar onze keuze op viel. Vanaf de eerste minuut voelde we ons daar welkom. Een kleine school, met een warme sfeer die direct voelbaar was. De directeur luisterde naar ons en de beschrijving over onze kinderen, vertelde zelf over de school, gaf een enthousiasmerende rondleiding en liet ons kennismaken met iedere juf en meester die er rond liep. In de weken erna hield ze contact met ons om te kijken hoe we de overstap konden maken.

Lees ook: Wat als je kind geen aansluiting vindt bij kindjes op school?

Het gaat om de kinderen

Maar goed, het is fijn dat wij ons als ouders welkom voelen, maar we maken deze overstap voor onze kinderen. De aanloop was enorm spannend. Er volgde eerst een proefdag. Twee van onze drie musketiers stapte gespannen, maar zonder veel moeite, hun nieuwe klas in, terwijl de derde het zo spannend vond dat ze enorm huilde en zich vastklampte aan mij. Haar juf hielp mee om haar de klas in te krijgen, nadat ze eerst aan de klas uitlegde waarom dit zo spannend was en dat de kinderen wat extra lief mochten zijn voor haar, zodat ze zich sneller op haar gemak kon voelen.

Aan het einde van de schooldag was ik blij dat het voorbij was, ik kreeg thuis niks gedaan, dacht steeds aan hoe het met onze drie musketiers zou gaan. Wat een opluchting was het dat ze alle drie heel blij naar buiten kwamen en meteen zeiden het heel leuk te vinden. De oudste twee waren verbaast dat er op deze school wel naar de juffrouw geluisterd werd. De jongste was al helemaal gek op zijn nieuwe juf, die hij nog een extra knuffel ging brengen.

De week erna mochten ze afscheid nemen van de huidige school, ze werden in het zonnetje gezet op die laatste dag en dat was een fijne manier van weggaan voor ze.

Zo veel leuker

Ze zitten nu anderhalve week op de nieuwe school, het is nog pril, maar het verschil is enorm. De kinderen hebben het fijn op school. De oudste, die altijd een hekel had aan spelling, zegt dat dit op deze school echt zoveel leuker is. De middelste heeft al vriendinnetjes en de jongste krijgt nu geen buikpijn van school en laat echt zien wat hij kan bij zijn nieuw juf.

En na school, zijn ze veel minder moe en is er ruimte voor nog iets leuks te doen in plaats van het gemopper wat ze eerder deden, omdat ze geen energie meer over hadden. Wat een opluchting, ik hoop dat deze verandering zo positief blijft, als dat zo is, dan hadden we het misschien toch veel eerder moeten doen, maar ja achteraf…

Lees meer van Lia:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Column Lia: ‘Onze drie musketiers voelde zich niet fijn op de school waar ze zaten’
Sluiten