Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 3 sep 2020

Columnist Femke: ‘Goede voornemens voor een nieuw schooljaar.’

Columnist Femke Wester is pubermeidencoach en ‘Ik Leer Leren’-trainer. Na omzwervingen via London en Barcelona woont ze nu in het Noorden van het land. Ze schrijft op eerlijke, humoristische en soms confronterende wijze over haar ervaringen uit haar praktijk en uit het dagelijks leven met haar drie zoons van 8, 10 en 12 jaar. Deze week gaat het over het veranderen van je mening. Meer lezen van Femke? Kijk vooral eens op haar website.

Yes! En vers nieuw schooljaar

“Dit jaar ga ik echt opletten tijdens de lessen!”

“Vanaf nu ga ik echt beter plannen!”

“Dit jaar ga ik niet ouwehoeren tijdens de les!”

Column: goede voornemens

Topvoornemens, ik had ze ook, elk vers schooljaar opnieuw. En als je dan een maand later terugkijkt, nou, eeeeehm…..

En toch, het zou wel vet cool (oh nee ziek chill) zijn als ze het dit jaar wel vol zouden houden… Hoe kun je ze daar als ouder bij helpen?

Zo houdt je goede voornemens vol

  1. Ga samen een challenge aan met je puber en bedenk vast een beloning. ‘Als we het tot de herfstvakantie volhouden neem ik je mee uit eten’ ofzo.
  2. Zorg dat je het bij één voornemen houdt, anders kost het teveel wilskracht en dat lukt nooit. Voor pubers: Goed agenda bijhouden of goed opletten tijdens de les zou nuttig zijn. Laat ze hun schriften maar bekladden en hun kaften scheuren, dat is okee.
  3. Zorg voor routine. Beslis één keer wat je voortaan wanneer gaat doen (bv altijd direct uit school huiswerk / elke maandagochtend beginnen met sporten / elke dinsdagmiddag de rest van de week inplannen etc.) Als je elke dag opnieuw moet gaan beslissen moet je elke dag opnieuw verleidingen weerstaan. Na 21 dagen is het een gewoonte geworden!
  4. Wees trots op jezelf en elkaar, ook als het af en toe mis gaat. Niemand is perfect, je bent geen robot en je kunt altijd, elk moment opnieuw beginnen. Geef elkaar dus een compliment of een vette knipoog als het gelukt is en als het een keer mis gaat, maak er geen punt van. Prima, morgen beter.
  5. Evalueer af en toe. Kijk wanneer je het makkelijk volhoudt en wanneer het lastig is. Als je de knelpunten kunt voorspellen herken je ze makkelijker op het moment zelf en stap je er sneller uit!

Nou, wat zijn jouw voornemens? Ik ben benieuwd! Heb je zin om deze challenge met je puber aan te gaan? Laat hieronder in de comments weten wat jullie plannen zijn, ter inspiratie voor allen!

Columnist Femke: ‘Elektronisch spijbelen is niet hetzelfde’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Columnist Femke: ‘Goede voornemens voor een nieuw schooljaar.’
Sluiten