Columnist Femke: ‘Altijd blijven lachen!’ 7 tips om de humor er in te houden

Columnist Femke Wester is pubermeidencoach en ‘Ik Leer Leren’-trainer. Na omzwervingen via London en Barcelona woont ze nu in het Noorden van het land. Ze schrijft op eerlijke, humoristische en soms confronterende wijze over haar ervaringen uit haar praktijk en uit het dagelijks leven met haar drie zoons van 8, 10 en 12 jaar. Deze week gaat het over het veranderen van je mening. Meer lezen van Femke? Kijk vooral eens op haar website.

Column: Altijd blijven lachen!

De twee sleutels tot het overleven van de pubertijd van je kinderen:

  1. Vat NIKS persoonlijk op
  2. Houd je humor

Nou. Lekker dan. Soms is de wanhoop je nabij, vraag je je af of het ooit nog goed komt, voel je je een huishoudslaaf in je eigen huis en… Nou. Bah. Blijf zélf lachen!!!

En toch is het belangrijk dat je de humor er in houdt. Zo leer je je kind dat het einde der tijden niet nabij is als hij een keer niet naar een feest kan of als ze een keer te laat komt of als de batterij van hun telefoon stuk is (ja, zelfs dat kún je overleven, al zal het de nodige moeite kosten).

Relativeren

Verder is het voor je eigen gemoedrust mooi om te blijven relativeren; uiteindelijk komt echt maar een heel klein percentage van de jongeren in de goot terecht. En hoe beter te relativeren dan er om te lachen?

En lachen is gewoon fysiek ook een prachtig tegengif tegen stress en depressie. Qua spierontspanning, neurotransmitters, hartslag, hormonen etc.

En nee, ik zeg niet dat je alles met een grapje moet af doen. Soms is er pijn, verdriet en ook gewoon serieuze vragen en kwesties. Discrimineren doen we niet in dit huis en daar kan ik ook niet om lachen.

Maar over alledaagse zaken als stinksokken, huiswerk, lege pakken in de koelkast, rommel op kamers etc. tja. Je kunt natuurlijk in de hoek gaan zitten van “Jullie zíen me gewoon niet boehoehoe…” of in de agressie schieten en gaan dreigen: “Als jullie *&^%%$^&**& ooit nog één leeg pak in de koelkast zetten dan haal ik mijn kettingzaag en zaag jullie bedden doormidden en zoek het maar uit %^$#%^”

Maar waar wil je graag aan terugdenken als je straks doof, blind en lam in een bejaardentehuis in een stoel hangt? Welke herinneringen wil je NU maken?

7 tips voor lucht en humor

  1. Kijk samen (of in je eentje) hilarische filmpjes. Google bv op Contagious Subway Laughter en kijk langer dan twee minuten.
  2. Probeer een ander aan het lachen te maken. Gekke bekken, domme moppen, fluister in zijn/haar oor: seks piemel diarree ofzo of ga zelf net zo lang (nep) lachen totdat jullie beiden een vette smile op je gezicht hebben.
  3. Vertel je puber een hilarische anekdote uit je eigen jeugd.
  4. Vraag je puber om je grappige memes te laten zien
  5. Doe samen een spelletje Mario Kart of iets dergelijks
  6. Zorg dat je bij de kringloop een stapel oude borden hebt gekocht en smijt er samen een stel stuk.
  7. Plan samen een prank voor school of thuis. Je hoeft hem niet eens uit te voeren.

Als je weer lacht, als je schouders, kaken en wenkbrauwen weer ontspannen zijn, bedenk dan samen een plan om het eerst zo Grote Probleem op te lossen. Grappig, zoooo Groot was het eigenlijk toch ook weer niet ;-).

Lees ook:

Columnist Femke: “Uche uche uche”; en weer blijft er een kind thuis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Columnist Femke: ‘Altijd blijven lachen!’ 7 tips om de humor er in te houden
Sluiten