Redactie
Redactie Straffen en Belonen 19 jun 2018

Commanderen

antwoord

Dat (jonge) kinderen grenzen opzoeken, hoort er bij en dat is ook goed, daar leren ze van, maar uiteraard moet dat wel binnen de perken blijven. Als een kind steeds commandeert en geen wachten of nee kan accepteren zonder huilen of schreeuwen, wordt het tijd dat ze dat leert!

Jij zult dan inderdaad je aanpak heel goed en duidelijk moeten bepalen en doorzetten, anders verandert het niet. De kunst is om een eenduidige aanpak een tijdlang vol te houden. Wissel je te veel, geef je haar toch haar zin of reageer je te groots dan zal het langer duren voor het gedrag verandert. Of kun je zelfs weer opnieuw beginnen. 

  • Prijs allereerst al het gedrag wat je wél wilt zien. Vraagt ze iets op een aardige manier? Geef haar een stralende glimlach, een aai over haar bol of zeg er wat van. Soms gaan kinderen die in een dwarse fase zitten na jouw compliment alsnog verder op de oude vervelende manier, dan moet je het prijzen niet laten, maar wat subtieler doen zonder woorden. 
  • Als ze iets vraagt op een commanderende manier of jengelt, dan zeg je vanaf nu consequent: ‘Gewoon aardig vragen/gewoon praten dan luister ik naar je/help ik je. Anders niet.’ Je kunt haar ook helpen door te zeggen: ‘Hoe vraag je dat aardig?’ Vervolgens: volhouden!!
  • Gaat ze door met commanderen of bijvoorbeeld zeuren? Dan negeer je haar vraag of gedrag. Heel belangrijk is dat je dit volledig doet: dus niks zeggen maar ook niet naar haar kijken of op een andere manier verraden dat ze indruk op je maakt of je irriteert. Dan werkt negeren namelijk niet meer…
  • Doet ze wat je vraagt? Of vraagt ze het wel normaal, dan luister je gelijk. Je ‘beloont’ je kind met je aandacht en reactie. Die reactie hoeft natuurlijk geen ‘ja’ te zijn.
  • Let er ook op dat je bij driftbuien en huilen van je kind zelf rustig blijft. Hoe meer reactie van jou, hoe groter de winst voor je kind! 
  • Verder is het essentieel dat je heel duidelijk corrigeert en dat ‘nee’ ook echt ‘nee’ is en blijft. Wissel je daarin, dan geef je je kind mee dat doorknokken zin heeft en dat is juist wat je niet wilt. Moeilijk, maar essentieel dus om te blijven bij je antwoord en duidelijk en serieus in te grijpen waar nodig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Commanderen
Sluiten