Sophie Nortier
Sophie Nortier Opvoedstijlen 11 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

7x dingen die je beter niet met je kind kan bespreken

Natuurlijk is het belangrijk dat je een fijne, open relatie met je kind hebt waarin je van alles met elkaar kunt delen. Maar je hoeft niet álles te delen. Dit zijn zeven van die dingen kun je beter niet bespreken.

1. Wat je van de juf of meester vindt

Dat je kind af en toe klaagt over zijn leraar is tot daar aan toe, maar hierin meegaan is niet verstandig. Je hoeft echt niet te doen alsof de leraar perfect is, maar benadruk liever zijn of haar positieve kanten dan de negatieve. Bovendien ziet jouw kind misschien helemaal niet dat de juf of meester slecht orde kan houden of erg streng is.

2. Hoeveel dingen kosten

Je kind leren omgaan met geld is natuurlijk goed, maar dit betekent niet dat je kind hoeft te weten dat jullie een torenhoge hypotheek hebben of dat de vakantie zo duur is geweest. Je kind gaat zich hierdoor mogelijk zorgen maken over geld. Omgekeerd hoef je je kind ook niet te vertellen hoe goed je er financieel voorstaat. Voor je het weet, hoor je je kind tegen vriendjes opscheppen over jullie dure huis. Dat is nou ook weer niet de bedoeling. Kortom, deel alleen financiële zaken die relevant zijn voor je kind.

3. Jouw irritaties ten opzichte van je partner

Verzucht je weleens hardop: ‘Ik word gek van papa’s ochtendhumeur’ of ‘Is mama nou weer vergeten brood uit de vriezer te halen?’. Doe dit liever niet waar de kinderen bij zijn. Irritaties over je partner kun je beter niet bespreken. Hiermee moedig je je kinderen namelijk onbedoeld aan om erg kritisch op hun ouders te worden en zullen zij bovendien minder respect voor je partner krijgen.

4. Hoeveel kilo je kwijt wilt raken

Wil je afvallen? Prima. Maar je hoeft dit niet te delen met je kinderen. Ook niet dat je misschien niet zo tevreden bent met je uiterlijk als je in de spiegel kijkt. Het enige wat je hiermee wellicht bereikt, is dat je kind extra kritisch naar zijn eigen uiterlijk gaat kijken en ontevreden met zichzelf worden. Zeker als je een dochter hebt, moet je oppassen met praten over diëten en extra kilo’s. Je wil tenslotte niet dat zij straks problemen met haar gewicht krijgt. Geef liever het goede voorbeeld door gezond te eten en genoeg te bewegen. Dat je dit doet om wat kilo’s te verliezen, mag je gewoon voor jezelf houden en kan je beter niet bespreken met je kind.

5. Wat je van de ouders van hun vriendjes vindt

Als je roddelt over de ouders van vriendjes in het bijzijn van je kinderen, geef je je kinderen het idee dat het oké is om negatief over anderen te praten als ze er niet bij zijn. Ook kan dit de mening van je kind over iemand beïnvloeden. Laat je kind liever zijn eigen mening vormen en geef het goede voorbeeld door je niet negatief over mensen uit te laten. Bovendien: hoe gênant is het, als je kind jouw woorden herhaalt in het bijzijn van anderen: ‘Mijn moeder vindt de mama van Anouk een zeurpiet’

6. Details over je seksleven

Echt, je kind wil niet weten hoe vaak en waar jullie het doen. Bespreek dit met je beste vriend(in) als je hier behoefte aan hebt, maar niet met je zoon of dochter. Ook niet als ze ouder zijn. Seksuele voorlichting geven, kan ook heus zonder je eigen leven en ervaringen erbij te betrekken.

7. Waar je spijt van hebt

Je kind moet natuurlijk leren dat ouders net echte mensen zijn en dus fouten maken. Met je kind probleempjes bespreken waar je soms tegenaan loopt en hoe je hiermee omgaat, is dan ook prima. Maar je kind deelgenoot maken van alle dingen in je leven waar je spijt van hebt, kun je beter niet doen. Een kindertijd moet zo zorgeloos mogelijk zijn. Dit kan niet als een kind het gevoel heeft dat jij het zwaar hebt met de verkeerde keuzes die je in je leven hebt gemaakt.

Meer lezen over communiceren met je kind?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.