Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Competitie tussen kinderen

antwoord

Het klinkt alsof de basis tussen de meiden prima is. Dat is het allerbelangrijkste. Competitie tussen zusjes en/of broertjes hoort erbij en komt tussen sommige kinderen meer voor dan bij andere. Het is ook best logisch dat kinderen rivaliteit voelen; diep in hun hart willen ze allemaal de exclusieve aandacht en liefde van hun ouders en andere kinderen vormen daar als het ware een bedreiging voor.

Leeftijdsverschil, karakters en hoe je er als ouder mee omgaat, kan het positief of negatief versterken. Maar als kinderen er gevoelig voor zijn, kun je het als ouder nog zo goed doen, maar dan zul je het wellicht nooit helemaal voorkomen. Gelukkig is het in de meeste gevallen maar een fase, dus zal het op een gegeven moment ook wel weer verminderen.

Wat kun je als ouder doen en waar kun je op letten om het niet te versterken of aan te wakkeren? Een paar ideeën:

  • Let erop dat je je dochters niet vergelijkt. Zowel positief (‘je bent zo netjes, jij laat geen spullen slingeren zoals je zus’) als negatief vergelijken (‘hoe kan het dat je jongere zus wel zelf haar brood smeert en jij niet?’) kan competitieve gevoelens aanwakkeren.
  • Sommige kinderen zijn er heel gevoelig voor als je alleen een broer of zus prijst in hun bijzijn. Dan helpt het om dit rechtstreeks tot het kind te richten voor wie het bedoeld is.
  • Richt je aandacht op de individuele vorderingen, bijvoorbeeld een rapport of sport. Zie ieder kind als uniek exemplaar, als aparte persoonlijkheid en benoem dit ook. Niet: ‘Ik hou van jullie allebei evenveel’ maar ‘Ieder van jullie is heel speciaal voor mij, jij bent mijn enige Anne, er is niemand zo als jij.’ 
  • Ook al probeer je alles zo gelijk mogelijk te verdelen tussen je kinderen, vaak helpt dat toch niet. De vraag is ook of je dat moet willen. Kijk wat elk kind nodig heeft en speel in op de behoefte van het kind. Bij een kind dat zeurt omdat je bij het naar bed brengen langer bij de ander geweest zou zijn, kun je zeggen: ‘Ik ben even lang bij jou als bij je zus geweest.‘ Maar je kunt ook zeggen: ‘Je zou graag willen dat ik jou nog even een knuffel kom geven! Hier ben ik!’

Een goed boek waarin dit en nog veel meer behandeld wordt, en waar veel praktische oplossingen in staan is ‘How2talk2kids – Broers en zussen zonder rivaliteit’. Een aanrader!

Reageer op artikel:
Competitie tussen kinderen
Sluiten