redactie
redactie Gedrag 19 juni 2018

Competitief

antwoord

Dit klinkt inderdaad vermoeiend en het feit dat het best irritant is de hele tijd, zorgt er waarschijnlijk voor dat je dochter er onbedoeld een hoop reactie en aandacht voor krijgt. En al is de aandacht negatief, voor kinderen betekent het feit dát je reageert vaak al aandacht. Het willen winnen en de beste, snelste en eerste willen zijn kan zeker een beetje bij de leeftijd horen, maar bij sommige kinderen neemt het extreme vormen aan. 

Een paar tips en overwegingen:

  • Let erop dat het winnen voor jou als ouder geen onderwerp van gesprek is. Blijf benadrukken dat het gaat om gezelligheid en om samen dingen doen, bijvoorbeeld een spelletje. Vertel steeds dat jullie het winnen niet belangrijk vinden.
  • Kennelijk is op dit moment winnen voor haar heel belangrijk, het kan ook te maken hebben met onzekerheid. Door te winnen of de eerste te zijn voel je je beter. Voor jullie is het belangrijk om erop te letten dat niet het winnen of de beste zijn in bepaalde dingen complimenten oplevert (of aandacht oplevert), maar de prestatie en de inzet. 
  • Toon begrip voor haar gevoel dat het leuk en fijn is om in iets de ‘beste’ te zijn, maar vertel erbij dat het niet leuk is als je daar steeds mee bezig bent. Spreek met haar af dat jullie dus niet meer de hele tijd aandacht gaan besteden aan het ‘de eerste of de beste (willen) zijn’. Ze is een lieverd, maar dit stukje van haar gedrag gaan jullie even negeren (dus niet haar persoon maar een stukje gedrag; het is heel belangrijk om haar dat ook te laten weten!). En vervolgens is het van belang ook echt zo min mogelijk aandacht aan te geven. Negeer het volkomen. Laat ook niet in je houding en gezicht zien dat je het vervelend vindt, want ook dat is beloning! 
  • Natuurlijk is er ook nog een zusje of broertje en dat maakt het wellicht lastig om te negeren en er iets mee te bereiken omdat die wel de nodige reactie geeft. Spreek dus als dat mogelijk is met je andere kind(eren) af dat ze er niet op in gaan.
  • Zoek wel even uit of er misschien bepaalde redenen zijn voor het gedrag van je dochter. Wat kan erachter zitten? Op haar tenen moeten lopen op school; te weinig aandacht krijgen van jullie of dit zo voelen; in veel dingen minder goed zijn dan een broertje/zusje en dit onbedoeld ook horen van jullie of de omgeving? Complimenteer alle kinderen op maat en op niveau, zodat ze allemaal die positieve insteek meekrijgen. 
  • Tot slot: meestal is het maar een fase die weer wegebt, zeker als jullie er een beetje handig mee omgaan. Benoem voor haar de momenten dat ze het niet doet, dan maak je díe groter en dat kan helpen!
Reageer op artikel:
Competitief
Sluiten