Redactie
Redactie Computeren en gamen 19 jun 2018

Computertijd

antwoord

Dat kinderen – en zeker pubers – graag veel achter de computer doorbrengen is een feit. Er is steeds meer leuks te doen op die computer en kinderen leren steeds meer van wat er allemaal kan. Ook onderhouden ze hun sociale contacten deels via msn of Hyves, daar waar wij vroeger uren met vriendinnen konden bellen… Al van jongs af aan goede afspraken maken met je kinderen over de (spel)computer is heel belangrijk. 

Het antwoord op de vraag hoeveel tijd een kind maximaal achter de computer ‘’mag’’ doorbrengen, is niet zomaar te geven. Dat hangt van een aantal factoren af:

  • Bewegen en energie kwijt kunnen, is voor kinderen heel belangrijk. Ik zou dus kijken naar hoe dat bij jouw kind over de dag verdeeld is. Is je kind naast het computeren heel actief, lekker buiten of bezig met andere actieve dingen of hangt het buiten het computeren het liefst voor de tv? Zorg als ouder in ieder geval voor voldoende beweging in het leven van je kind. Niet altijd alles brengen en doen met de auto, actieve uitstapjes maken en lekker laten sporten.
  • Prima idee om werk voor school en voor je plezier achter de computer zitten, los te koppelen. Goede afspraken hierover maken is handig en werkt vaak goed. 
  • Zit je kind urenlang achter elkaar op de computer of is de afspraak om het te verdelen over de dag. 
  • Kijk ook naar het sociale aspect. Zit je kind het liefst al die tijd alleen achter de computer of speelt het ook regelmatig met jou of een ander samen een spelletje? Toon interesse en doe ook eens mee, zo hou je meer grip op wat er allemaal gedaan wordt en maak je er samen wat quality-time van!
  • De computer in de woonkamer zetten is een goede manier om in de gaten te houden wat je kind allemaal wel en niet doet op de computer. Dat helpt om te bepalen hoeveel tijd je kind nodig heeft. Maak samen met je kind afspraken welke activiteiten wel of niet onder de ‘computertijd-afspraak’ vallen. Urenlang heftige spelletjes spelen is heel wat anders dan kletsen met een vriendin of muziek luisteren of downloaden. 

Allemaal aspecten die je als ouder in overweging kunt nemen. Als jouw kind naast het enthousiasme voor de computer lekker actief en sociaal is, dan lijkt me gemiddeld twee uur computeren per dag op deze leeftijd een prima afspraak. In andere gevallen zul je wellicht als ouder anders beslissen. Het blijft vooral jouw keuze en beslissing. Ik hoop dat bovenstaande overwegingen je een beetje kunnen helpen daarbij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Computertijd
Sluiten