6 tips om de concentratie van je kind te verhogen bij het thuisonderwijs
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F04%2Ffeatured-2020-04-07T151535.138.png)
We zitten nu een aantal weken thuis, ondertussen krijgen de meeste ouders de smaak te pakken op het gebied van thuisonderwijs. Als volleerde leerkrachten maken we schema’s, geven we uitleg en beantwoorden we vragen. Maar wat als je kind moeite heeft met zijn concentratie? Deze tips kunnen je helpen.
Misschien begon je kind de eerste weken nog enthousiast aan zijn huiswerk. Nu een paar weken later kan het zijn dat het enthousiasme enigszins (of behoorlijk) is afgenomen. Wanneer jij ‘s ochtends aan komt zetten met de laptop of werkboekjes kun je ze horen zuchten. En eenmaal begonnen zijn ze om de vijf minuten afgeleid. Herkenbaar? Dan kun je deze zeilen bij zetten om je kind te helpen met zijn concentratie.
Concentratie verhogen bij thuisonderwijs
Een spelend broertje of zusje, een vogeltje buiten of een moeder die woonkamer opruimt. Als je kind snel afgeleid is kan iedere beweging om hem heen al genoeg zijn om hem uit zijn concentratie te halen. Hoe los je dit op midden in een druk huishouden dat nooit muisstil is?
1. Opgeruimd en rustig
Het klinkt logisch maar verwijder alles wat af kan leiden. Ruim de tafel waar je kind aan zit op en laat geen frutsels liggen. Zorg er ook voor dat het zo rustig mogelijk is. Als je meerdere kinderen hebt is dat vaak lastig. Het kan dan helpen om ze verder uit elkaar te zetten. Laat je kleuter bijvoorbeeld niet kleien of tekenen aan dezelfde tafel als waar je tiener huiswerk aan maakt.
2. Andere ruimte
Is je kind oud genoeg om zelfstandig of met minimale hulp te werken? Dan kun je hem of haar ook in een andere ruimte zetten dan de woonkamer. Een stille ruimte zal de concentratie goed doen. Kies liever niet zijn eigen slaapkamer omdat hij daar alsnog snel afgeleid zal zijn door bijvoorbeeld speelgoed. Een studeerkamer of je eigen slaapkamer kan een goed alternatief zijn. Richt een tafeltje voor hem in en ga om het kwartier even kijken hoe het gaat.
3. Koptelefoon
In een woonhuis is het nooit écht stil. Zeker niet als je meerdere kinderen hebt. Een koptelefoon, bij voorkeur met noise cancelling kan dan uitkomst bieden. Door het geluid te dempen voorkom je al een heleboel prikkels die je kind mogelijk zouden kunnen afleiden.
4. Korte blokjes
Geen enkel kind houdt het vol om uren achter elkaar geconcentreerd te werken. Verdeel de werktijd daarom in korte blokjes. Afhankelijk van de leeftijd en het concentratievermogen van je kind kun je bijvoorbeeld kiezen voor blokken van twintig of dertig minuten.
5. Bewegen en frisse lucht
Tussen het werken door is het goed om even te bewegen. Doe een dansje door de kamer, ga touwtje springen in de tuin of loop een blokje om het huis voor een frisse neus. Na een kwartiertje bewegen kunnen kinderen er vaak weer even tegen aan.
6. Duidelijke doelen
Zorg dat je kind duidelijke doelen heeft die overzichtelijk voor hem zijn. Bijvoorbeeld: ‘Over tien minuten wil ik dat je klaar bent met oefening twee en drie van rekenen.’ Controleer dan na tien minuten of je kind dat doel heeft behaald en vervolgens kun je hem een nieuw doel geven.
Lees ook:
- Thuisonderwijs voor je kids: de beste gratis websites om te leren
- Mindfulness speciaal voor kinderen: fijne oefeningen voor thuis
- 5 tips: Zo ga je het beste om met overprikkeling bij je kind