Redactie
Redactie Concentratiegebrek 19 jun 2018

Concentratietips voor jonge warhoofden

Niet elk kind kan zich even goed concentreren. Heb jij thuis zo'n warhoofd rondlopen; snel afgeleid en regelmatig dingen kwijt? Deze tips helpen je zoon of dochter om de concentratie te verbeteren.

 1. Oefening baart kunst
  Spreek met je kind af dat hij een bepaalde tijd een ding gaat doen waarbij hij zich moet concentreren. Een puzzel maken bijvoorbeeld. Zet de kookwekker en beloon je kind met stickers of iets anders als hij een poosje maar één activiteit heeft gedaan.
   
 2. Een ding tegelijk
  Laat je kind met een ding tegelijk spelen. Laat je kind zelf kiezen met wat uit twee of drie dingen. Heb je oudere kinderen, leer ze om te focussen op een ding. Zijn ze uitgespeeld met het een, laat ze dit dan opruimen voordat ze met iets anders verder gaan.
   
 3. Orde en netheid
  Zorg dat de kamer van je kind opgeruimd is. Orden het speelgoed en/of de werkplek van je kind. Blokken bij de blokken, tekenspullen op een vaste plek, pennen bij de pennen etc.. Help je kind om de dingen steeds weer op hun plek te zetten als hij er klaar mee is.
   
 4. Goede voorbereiding
  Maak afspraken voor onoverzichtelijke situaties, zoals een bezoek aan de speelgoedwinkel. Wil je kind alles hebben wat hij in de winkel ziet? Stel dan van tevoren voor om de leukste dingen op een verlanglijstje te schrijven.
   
 5. Beperk prikkels
  Zorg voor een rustige omgeving. Zet tv, radio of pc uit als jullie eten, als je kind leest of huiswerk maakt. Een kind dat zich van nature moeilijk kan concentreren, wordt door elk geluid afgeleid.
   
 6. Voorkom afleiding
  Zorg ook tijdens het eten dat je kind niet afgeleid wordt. Eet bij voorkeur aan tafel en zorg dat hier geen boekjes of speelgoed op liggen. Zo kan je kind zich focussen op het eten.
   
 7. Het goede voorbeeld
  Doe je iets samen met je kind, zoals een spelletje of boekje lezen, laat je dan niet afleiden. Zorg dat je helemaal in het moment zit. Zo kan je kind zich makkelijker concentreren op een verhaal of spel.
   
 8. Wees geduldig
  Eis niet te veel van je kind. Hij kan zich nu eenmaal niet evengoed concentreren als veel leeftijdgenootjes. Blijf dus geduldig. Ookal word je er af en toe gek van.
   
 9. Geef complimenten
  Prijs je kind als hij goed bezig is: 'Wat ben jij lekker aan het werk!'
   
 10. Voldoende beweging
  Een kind dat zich moeilijk kan concentreren heeft behoefte aan beweging. Kom daaraan tegemoet. Laat je kind bijvoorbeeld tijdens het eten iets uit de keuken halen of laat je kind buitenspelen voordat hij ergens stil moet zitten.
   
 11. Beperk beeldschermen
  Leg tv-kijken en gamen aan banden. Kinderen die meer dan drie uur per dag naar een scherm staren, kunnen zich slechter concentreren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Concentratietips voor jonge warhoofden
Sluiten