Concurrentie broer en zus

antwoord

Het is inderdaad jammer dat jullie zoon zo bazig is naar zijn zusje toe. Vooral ook voor hemzelf. Een zus die niet ver onder je zit qua leeftijd en die in sommige dingen op je voorloopt is niet altijd even makkelijk. Dat kan jaloezie oproepen. Uit onmacht om daarmee om te gaan kan een kind zich afzetten tegen het betreffende broertje of zusje. 

Allereerst kun je dit gevoel van jaloezie en irritatie over de zus die hem ‘in de weg zit’ het beste bespreekbaar maken. Dat gevoel mag er namelijk best zijn en daar kun je ook begrip voor opbrengen. Dat ís ook niet altijd leuk en makkelijk. Als je zoon ziet dat jullie dat ook zien en begrijpen, kan het al heel wat schelen. Maak tegelijkertijd ook bespreekbaar dat niet elk gedrag dat hoort bij deze jaloezie geaccepteerd wordt. 

Op de volgende manier zorg je voor duidelijke afspraken en een vaste aanpak voor iedereen:

  • Klikken wordt hier in huis niet gedaan. Door niemand niet. Daar gaan jullie vanaf nu gewoon niet meer op in. 
  • De afspraak is ook dat jullie als ouders de kinderen aanspreken op gedrag en dat de anderen zich daar niet mee bemoeien. Praat in de we-vorm en niet specifiek op hem gericht (daar is hij juist gevoelig voor). Het geldt voor iedereen en iedereen krijgt er een gelijke reactie op als het wel gebeurt.
  • Zorg daarnaast ook voor voldoende 1 op 1 aandacht en stimuleer (subtiel) leuk contact tussen de twee. 
  • Het is een goed idee om hem als oudste wat duidelijke privileges te geven. Je kunt dit ook samen met hem overleggen. Wie weet heeft hij goede ideeën over wat dat kan zijn. Zo voelt hij ook hij als oudste bijzonder is en dat lijkt hij even extra nodig te hebben. Hij vraagt dat nu op een negatieve manier, maar dat kun je ook proberen om te draaien. Een net iets latere bedtijd dan zijn zus, iets meer zelfstandig mogen dan de anderen.
  • Benadruk en complimenteer leuk gedrag van de twee naar elkaar toe en ga niet te veel in op minder leuk gedrag. Hoe meer hij merkt dat het klieren naar zijn zus toe aandacht van jullie krijgt, hoe meer hij het onbewust zal inzetten. Merkt hij dat ander gedrag meer aandacht krijgt, dan is de kans groot dat het negatieve benaderen vermindert. 
  • Vergelijk de twee zo min mogelijk en maak ieder bijzonder in zijn eigenheid.
Reageer op artikel:
Concurrentie broer en zus
Sluiten