Lise Steegmans
Lise Steegmans Seksuele voorlichting 10 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Voorlichting klaar? Afrollen maar! Het condoomdiploma blijkt groot succes op middelbare scholen

‘Eerst leren, dan experimenteren!’ Het is het motto waarmee pubers in de tweede klas van de middelbare school worden geënthousiasmeerd voor het behalen van een belangrijk diploma: het ‘condoomdiploma’. Dit diploma is sinds 2019 een vast onderdeel van seksuele voorlichting op een aantal middelbare scholen.

Een welkome toevoeging, zéér welkom, want eerder werd bekend dat 85 procent van de jongeren geen tot nauwelijks een condoom gebruikt tijdens de seks. 85 procent! Een schokkend hoog percentage.

Rigoureuze maatregelen van rubber

Het afnemende condoomgebruik leidde tot een stijgende vraag naar het aantal SOA-testen onder jongeren. Jaarlijks lopen zo’n 30.000 jongeren een SOA op. Om die reden was het tijd voor rigoureuze maatregelen. In het kader van ‘jong geleerd is oud gedaan’ werd het condoomdiploma geïntroduceerd voor alle leerlingen van de tweede klas op Nederlandse scholen.

Theorie en praktijk

Het behalen van het diploma bestaat uit twee onderdelen: een theoriegedeelte met vragen over bijvoorbeeld het CE-keurmerk, de houdbaarheid en de kans op een gescheurd condoom en een praktijkgedeelte. Voor het praktijkgedeelte moeten de leerlingen de volgende punten kunnen afvinken:

  • Geen scheurtjes in het condoom bij het openmaken, plaatsen en afrollen.
  • De afrolrichting is goed bepaald.
  • Het condoom is goed afgerold.
  • Er zit weinig/geen lucht in het reservoir.
  • Na gebruik is het condoom dichtgeknoopt en in de prullenbak gegooid.

Kan de leerling alle vragen goed beantwoorden en alle praktijkpunten goed doorlopen? Gefeliciteerd, het condoomdiploma is behaald! De leerling is nu voldoende geïnformeerd over het gebruik van een condoom en ontvangt een heus diploma.

Onderzoek wijst uit: jongeren hebben behoefte aan bredere seksuele voorlichting op school

De les uit gestuurd

Onlangs behaalde de vijftienjarige Jaimy zijn condoomdiploma op het Segbroek College in Den Haag. “De eerste les werd ik samen met een paar klasgenoten uit de les gestuurd omdat we heel hard moest lachen. Want ja, een ‘condoomdiploma’ is natuurlijk wel een beetje gek. Ik had zo’n ding nog nooit in mijn handen gehad. Maar bij de tweede les gingen mijn klasgenoten en ik een stuk serieuzer aan de slag met het ‘kapotje’. We waren al iets meer gewend aan dat plakkerige rubbertje. Of ik het in de toekomst ga gebruiken, weet ik niet. Ik heb nog geen seks. Maar het is wel fijn dat ik nu weet hoe het moet.”

Pontificaal in de woonkamer

Ook Jaimy’s moeder is blij met condoomdiploma van haar zoon. “We hebben zijn diploma pontificaal op het dressoir in de woonkamer gezet. Omdat we trots zijn op Jaimie en omdat we ook zijn jongere broertje willen meegeven dat dit niets is om je voor te schamen. Ik ben natuurlijk best blij dat ze het gebruik van een condoom op school krijgen uitgelegd, dan hoeven Jaimy’s vader en ik het niet te doen, haha. Nu kan ik erop vertrouwen dat Jaimy weet hoe het moet.”

Maar waarom daalde het condoomgebruik zo exponentieel? Volgens Kayleigh Assenberg, die voor de Condoomfabriek.nl onderzoek deed naar de daling, is dat moeilijk te verklaren. “Enerzijds kan het liggen aan het gemak waarop jongeren verschillende sekspartners kunnen vinden via datingapps als Tinder. Daarnaast zijn soa’s vrij makkelijk verholpen door de huisarts, waardoor de noodzaak voor veilige seks minder belangrijk blijkt voor jongeren. Nog iets dat zou kunnen meespelen is de drempel om een winkel binnen te stappen om condooms te halen.” Over die laatste reden maakt Jamie zich niet zo druk: “Ik haal ook tampons voor mijn moeder bij de drogist, dus ik ben wel wat gewend, haha.”

Verantwoordelijk en respectvol omgaan met seksualiteit

Elsbeth Reitzema, deskundige van Rutgers, is blij met de introductie van het condoomdiploma. “Met iedere vorm van voorlichting zijn wij blij, zeker gezien de schokkende cijfers over het dalende condoomgebruik. Het doel van voorlichting is om meer scholen structureel in staat te stellen om hun leerlingen en studenten te vormen tot burgers die verantwoordelijk en respectvol omgaan met hun eigen seksualiteit en die van de ander.”

Krijgt jouw kind op een ludieke wijze seksuele voorlichting op school? Laat het ons dan zeker weten door een mail te sturen naar [email protected]

https://www.jmouders.nl/opvoedruzie-geen-verantwoordelijkheid-nemen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.