Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Ouders 30 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

De Consumentenbond waarschuwt voor gevaarlijke stoffen in lippenbalsems voor kinderen

Zit je kind wel eens te kliederen met lippenbalsem (voor kinderen bedoeld)? Daar zitten mogelijk kankerverwekkende stoffen in, blijkt uit onderzoek.

Ze testten 21 lippenbalsems, bevatten mogelijk 15 lippenbalsems kankerverwekkende stoffen. De meeste van deze balsems zijn ook in Nederland verkrijgbaar bij onder meer Kruidvat, Hema, H&M en Claire’s, dus de Consumentenbond heeft de minister gevraagd voor nader onderzoek. Het gaat om lippenbalsems die duidelijk gericht zijn op kinderen, met smaken als aardbei, cola en fanta en verpakkingen met Disneyprinsessen, Hello Kitty en Minions.

De consumentenbond raadt deze producten af

Omdat het gaat om een lippenbalsem, is de kans groot dat kinderen die het gebruiken het product binnenkrijgen. Bij balsems met een lekkere smaak zoals aardbei is dat risico nóg groter. Omdat de Consumentenbond de uitkomsten van het Belgisch onderzoek alarmerend vindt, is aan minister Bruins van Volkgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gevraagd om te onderzoeken in welke producten (in Nederland verkocht) de schadelijke stoffen bevatten. De Consumentenbond dringt er bij de minister ook op aan om te kijken naar ontbrekende informatie over schadelijke stoffen op de verpakkingen en gevraagd om aanscherping van de Europese regelgeving voor deze producten.

Let op deze ingrediënten

In 15 van de 21 lippenbalsems is MOSH (verzadigde koolwaterstoffen) en/of MOAH (aromatische koolwaterstoffen) gevonden, die kunnen voorkomen in minerale olie. De Belgische en Nederlandse Consumentenbond raden ouders en kinderen af om lippenbalsems te kopen met minerale olie omdat ze mogelijk kankerverwekkend zijn. MOSH en MOAH staan niet expliciet op de verpakking, maar let op ingrediënten als microcristallina, (hydrogenated) microcrystalline wax, ceresin, ozokerite, paraffine (liquidum) of petrolatum. Als één van deze dingen op de ingrediëntenlijst staat, bevat het product ingrediënten op basis van minerale olie en dan kan het dus MOSH en/of MOAH bevatten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
De Consumentenbond waarschuwt voor gevaarlijke stoffen in lippenbalsems voor kinderen
Sluiten