Redactie
Redactie Ouders 21 jun 2018

Control freak

antwoord

Het zou kunnen dat je zoon op deze manier wat meer controle voelt over de situatie en zijn gevoelens. Vaak hebben mensen in hun hoofd dat dingen goed verlopen als ze bepaalde handelingen uitvoeren. Dit geeft dan rust. Deze behoefte aan overzichtelijkheid kan in de puberteit (met alle onzekerheden) groter zijn. Op zichzelf is het niet iets om je direct heel veel zorgen over te maken, zeker als hij er ook nog in af te remmen is. 

Het is wel goed om het volgende in de gaten te houden en te doen:

  • Blijf met hem in gesprek en neem het serieus. Zonder het té groot te maken of er steeds iets van te zeggen. Dingen als ‘hou er toch eens mee op’ helpen hem natuurlijk niet. Het is geen lolletje, maar hij lijkt het nu even nodig te hebben, dus daar moet je altijd voorzichtig en goed mee om gaan. Probeer te ontdekken wat het hem oplevert, hoe hij zich voelt als hij het niet doet en wat erachter kan zitten. Zo hou je vinger aan de pols en kun je inschatten of het minder of juist erger wordt. 
  • Hou vooral in de gaten of het erger wordt en of het zijn dagelijks leventje en zijn bezigheden (te veel) gaat beïnvloeden. Dan is het tijd om hulp te zoeken bij bijvoorbeeld een kinderpsycholoog. Die kan samen met hem kijken welk gevoel en welke gedachten erachter zitten. En hoe hij daar anders mee kan leren omgaan – in plaats van door dwanghandelingen. Tekenen als ‘het niet meer kunnen stoppen’ of ‘erg bang zijn voor negatieve gevolgen als hij het niet doet’ zijn belangrijke signalen. 
  • Wellicht is het een tijdelijke manier om grip op een onoverzichtelijke situatie (bijvoorbeeld school, puberteit of misschien andere zaken) te krijgen. Als daar meer rust in is gekomen, kan het gedrag ook weer afnemen. 
  • Als je je veel zorgen maakt, overleg dan eens met een deskundige op dit specifieke gebied. Die kan je meer nog dan ik handvatten geven zodat je weet wanneer je actie moet ondernemen.
Reageer op artikel:
Control freak
Sluiten