Lise Steegmans
Lise Steegmans Persoonlijke verhalen 25 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Het bijzondere verhaal van de familie Copeland: vader redde twee van zijn vier kinderen uit brandende camper

Na jaren vol militaire scheidingen, drugsverslavingen en medische trauma’s was het voor Kyle Copeland en zijn vrouw Whitney tijd om als gezin de verloren tijd in te halen. Samen met hun vier kinderen nemen ze hun intrek in een zelfgebouwde camper en het gezin gaat rondtrippen door Amerika. Maar dan slaat het noodlot toe: hun camperbus vliegt in brand en drie van de vier kinderen raken zwaar gewond.

Dit is het bijzondere verhaal van de familie Copeland.

Copeland familie

Kyle leefde als militair jarenlang gescheiden van zijn grote liefde Whitney. Hij vocht in meerdere oorlogen, kampte met medische trauma’s, raakte verslaafd aan drugs en wist in 2015: dit wil ik niet meer. Met hulp van zijn vrouw, de lokale gemeenschap en een GoFundMe-pagina wist Kyle genoeg geld op te halen voor een verblijf van negentig dagen in de afgelegen afkickkliniek Desert Solace. Kyle kickte af en kon herenigd worden met Whitney en zijn, toen nog, drie kinderen Pepper, Kade en Emree.

Drie jaar later volgde een vierde kind, Krew, en samen met hond Hazel was het gezin compleet. Het was tijd om de verloren tijd in te halen en hun dromen waar te maken.

Copeland bus life

Kyle en Whitney verkochten hun huis en haard en kochten een oude RV bus, het type bus dat in Nederland ook wel bekend staat als een touringcar. Na twee jaar sleutelen was het moment daar: de familie Copeland nam in augustus 2021 hun intrek in de bus en zou vanaf dat moment rondtrekken door Amerika. De eerste bestemming: Maine, een stad aan de oostkust van de Verenigde Staten op zo’n 4264 kilometer afstand van hun woonplaats Utah. Na een reis van bijna vijf maanden keerden ze in december terug naar Utah, om daar Oud & Nieuw te vieren en een nieuwe reis te plannen. Maar dat liep even anders.

Op 28 december 2021 lagen dochter Pepper (11) en zoon Kade (10) in hun stapelbedden aan de achterkant in de bus. Het was rond tien uur ‘s avonds, Pepper gebruikte haar nieuwe iPod Touch en Kade las een boek. De twee jongste kinderen, zoon Krew (3) en dochter Emree (6) waren ook in de bus en speelden aan de voorkant het spelletje de vloer is lava. Whitney, Kyle en de hond waren buiten bezig met de voorbereidingen voor de volgende trip. Kyle was bezig met de aanhangwagen, Whitney scheen bij met de zaklamp.

Vlammenzee

Binnen in de bus hoorden Krew en Emree plotseling een fluitend geluid, dat vanwege de rook ook de aandacht van Pepper trok. Die keek over haar iPod en riep meteen dat Emree mama moest gaan halen. Emree stapte de bus uit, schreeuwde naar haar ouders dat er iets lekte en nog voordat ze haar zin afmaakte, vloog de hele bus in brand. In slechts enkele seconden was er een hele vlammenzee, met Pepper, Kade en Krew nog in de bus.

Whitney gilde, trok haar jas uit en rende de bus in. Kyle trok haar terug, smeet haar op de grond en rende de bus in, dwars door de vlammenzee. Kyle droeg een jas die hij vlak daarvoor van zijn vader had gekregen en die jas bleek een wondermiddel: dankzij de brandwerende laag zijn Kyle’s vitale organen gered.

Wonder boven wonder lukte het Kyle om twee van zijn kinderen te redden. Kade herinnerde zich het noodraam in het plafond van de bus vlak boven zijn bed en klom uit de bus. Kyle droeg Krew en Pepper naar buiten, met alle brandwonden van dien. Daarover schrijft Whitney op haar blog: “De gezichten en lichamen van mijn Kyle en die van mijn kinderen zullen hoogstwaarschijnlijk nooit meer hetzelfde zijn. Hun ledematen, zo is mij verteld, zullen meerdere operaties en weken fysiotherapie nodig hebben. Ik weet niet zeker hoe dat er de komende weken zal uitzien… Maar perspectief vertelt me dat mijn gezin leeft en dit niet voor niets heeft overleefd.”

Medische updates

Het traigsche ongeval is nu vijf maanden geleden. Sindsdien deelt het gezin in plaats van mooie reisavonturen hun medische updates met hun ruim 80.000 volgers. Of ze ooit nog gaan wonen in een camper, weet de familie Copeland nog niet.

Florine leeft in een busje met baby: ‘We gaan de hele wereld rond’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.