Ruth Oei
Ruth Oei School 30 mrt 2020

Coronavirus en het onderwijs: drie vragen aan een basisschool directeur

Inmiddels zitten de kinderen alweer twee weken thuis en gaan we de derde week in. Veel basisscholen hebben diverse maatregelen genomen om de kinderen te kunnen blijven onderwijzen. Ook de meeste ouders hebben een routine gevonden om hun kinderen te helpen met schoolwerk. Gelukkig zijn er fijn veel online initiatieven waar wij als ouders veel baat bij hebben. Maar toch, wat extra informatie en antwoorden van een basisschool directeur is altijd fijn.

Drie vragen aan een basisschool directeur

Kim Meerema is directeur van basisschool IKC Hei & Bos in Hoenderloo, een relatief nieuwe school ontstaan vanuit een ouderinitiatief, die haar deuren opende in augustus 2018. Wij stelden Kim drie vragen over hoe de eerste weken thuisonderwijs voor de leraren en de leerlingen zijn bevallen.

1. Kim, leerlingen mogen zoals het er nu voor staat de komende weken niet naar school. Wat voor opties zijn er vanuit de basisscholen voor scholieren om toch bij te blijven qua lesstof?

Op dit moment zijn leerkrachten dagelijks meerdere keren digitaal in contact met de kinderen. Soms in kleine groepjes (bijvoorbeeld voor een dictee), soms individueel (om even af te stemmen hoe het gaat, iets uit te leggen en te checken of het kind het snapt) en natuurlijk met de hele groep in de kring.

Ook de gewone dingen gaan door, zo hadden we woensdagochtend onze eerste digitale kring waarbij een jarige werd toegezongen vanuit vele huiskamers.

Onze kleuters krijgen een digitaal prikbord met ideeën en activiteiten voor een week. Er wordt dagelijks een filmpje opgenomen door de juffen voor de kinderen en naar de ouders verzonden. Een van de opdrachten is bijvoorbeeld: ‘zoek in je tuin takjes en maak daarmee de letter ‘m’.

2. Wat kunnen ouders en leerlingen doen terwijl de kinderen deze periode thuis zitten?

Het vraagt best veel van ouders om de kinderen te begeleiden bij het thuisonderwijs. Veel basisscholen proberen de ouders waar nodig te ondersteunen via de telefoon of mail. Een groot aantal scholen besteedt ook aandacht aan bewegen en gym, want dat is juist met het vele binnenzitten erg belangrijk. Maar vergeet ook knutselen en af en toe een -verantwoorde- frisse neus halen niet!

Er zijn inmiddels zoveel leuke en originele online initiatieven te vinden, wat zowel voor de leraren van de basisschool als de ouders heel fijn is! Ouders kunnen inloggen op websites met onderwijsmateriaal en veel organisaties werken mee om alles online (tijdelijk) gratis aan te bieden.

Een paar leuke links en websites zijn: 123zing.nl, thuisnaarschool.nl maar er zijn ook veel leuke beweegfilmpjes te vinden (zoals bijvoorbeeld het filmpje hieronder) die wij gebruiken. Het YouTube kanaal van personal trainer Joe Wicks is heel populair, ook onder kinderen.

Leestip: Klik hier voor meer handige websites waarmee je kinderen thuis kunnen leren!

3. Los van het leeraspect zoals rekensommen maken en dictee oefenen, is juist nu ook het sociale aspect belangrijk. Heb je daar nog leuke suggesties voor?

We proberen om kinderen zo’n breed mogelijk palet aan vakken en mogelijkheden aan te bieden. Ook Engels, muziek, wereldoriëntatie en natuuronderwijs krijgen een plek in onze opdrachten. Maar het contact onderhouden met de leerlingen en ook de kinderen met elkaar, is nu heel belangrijk. Kinderen lezen elkaar online voor of vertellen elkaar een grap of we houden een boekenkring. Maar ook als iemand jarig is of iets leuks -of niet leuks- heeft meegemaakt, gaan we daar uitgebreid op in.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Coronavirus en het onderwijs: drie vragen aan een basisschool directeur
Sluiten