Coronavirus en onderwijs: vier vragen aan de rector van een middelbare school
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2FThuis-aan-school-werken.jpg)
Het zijn onzekere en gekke tijden, nu het coronavirus het dagelijks leven heeft stilgelegd. Kantoren, horeca, diverse winkels en scholen hebben hun deuren moeten sluiten om verdere besmetting te voorkomen.
Hoewel drie weken geen school voor de meeste middelbare scholieren in eerste instantie klonk als a dream come true, komen ze daar langzaam van terug. Maar ook ouders worden onrustig van het idee dat hun kinderen achter kunnen raken wat betreft de lesstof, zeker als ze dit jaar eindexamen doen.
Vier prangende vragen aan de rector
Peter de Zoete is rector van het Kennemer Lyceum in Overveen, dat onderwijs biedt op havo-, atheneum- en gymnasiumniveau aan achthonderd leerlingen. Wij stelden hem vier prangende vragen waarbij Peter scholieren en hun ouders hopelijk ietwat gerust kan stellen.
1. Peter, leerlingen mogen zoals het er nu voor staat de komende drie weken niet naar school. Wat voor opties zijn er voor scholieren om niet achterop te raken?
Bijna elke middelbare school biedt online lessen aan. Ik raad leerlingen aan dit serieus op te pakken. Drie weken vrij zijn klinkt leuk maar uiteindelijk zal je toch alle lesstof tot je moeten nemen om over te gaan naar het volgende leerjaar.
Ga in de ochtend lekker aan de slag met je schoolwerk en volg waar het kan de online-lessen en maak je huiswerk. In de middag heb je dan tijd voor wat leuks. In de avond zou ik dan nog wat werken aan vakken waarin je niet zo goed bent.
Vraag je ouders om je te helpen en veel leraren kun je ook mailen met vragen. Jij weet zelf het beste in welk vak je niet zo goed bent. Wacht niet, ga aan de slag! En als je gaat Netflixen, zet dan de ondertiteling uit of op Engels! Dan ben je toch goed bezig terwijl je aan het chillen bent!
2. Het Kennemer lyceum was al langer bezig met het ontwikkelen van virtueel onderwijs, maar nu gaat dat iets eerder dan gepland van start. Hoe zal dat in zijn werk gaan?
Aan het begin van dit schooljaar zijn we op onze middelbare school overgestapt op het programma Microsoft Teams. In eerste instantie zijn alleen de docenten overgestapt. Toen vorige week duidelijk werd dat de leerlingen de komende weken niet naar school mochten komen, hebben we het systeem ook opgesteld voor leerlingen.
De meeste leerlingen hebben een PC of een Mac/iPad thuis en kunnen via die devices de online-lessen volgen. De lessen zijn ook te bekijken op een Smartphone maar dat is wel een heel klein schermpje. Volgend schooljaar starten we met laptops in de klas.
3. Wat kunnen ouders en leerlingen doen terwijl de kinderen drie weken thuis zitten?
Na al die online-lessen en veel te veel schermtijd doen ouders en kinderen er goed aan om niet te veel TV of Netflix te gaan kijken. Speel een bordspel, lees een boek of probeer een keer een luisterboek. Ik zou als ouder niet zelf lesmateriaal gaan zoeken op het internet. Laat dat maar over aan de docenten van de school van je kind.
4. Ik vermoed dat vooral eindexamenkandidaten -en hun ouders- zich extra zorgen maken, met de eindexamens voor de deur. Heb jij adviezen of tips om juist hen nu gerust te stellen?
Voor eindexamen kandidaten is dit een stressvolle tijd. Maak je vooral niet te veel zorgen, alle scholen en alle eindexamenleerlingen zitten in hetzelfde schuitje. De middelbare scholen stellen alles in het werk om examenleerlingen voorrang te geven op alles dus dat komt wel goed.
Zorg dat je een gestructureerd werkplan maakt en belangrijk: probeer je er ook aan te houden! Loop je achter bij een vak, dan is dit de perfecte tijd om alles in te halen. Neem wanneer nodig contact op met je vakdocent(en) en ga er voor!
Peter de Zoete is sinds augustus 2019 rector van het Kennemer Lyceum in Overveen. Hiervoor werkte hij twintig jaar voor Microsoft in Amsterdam, Londen, Hong Kong en Seattle. Toen hij met zijn gezin terugkeerde naar Amsterdam werkte Peter als media- en technology consultant voor verschillende opdrachtgevers. In 2018 maakte Peter de overstap naar het onderwijs. Je kunt zijn avonturen volgen via instagram en youtube.
Meer lezen?
- Thuisonderwijs voor je kids: de beste gratis websites om te leren
- Neemt je puber het coronavirus niet serieus? Dit kun je als ouder doen om de ernst ervan duidelijk te maken
- Kan modern onderwijs (niet) zonder smartphones