Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 17 mrt 2020

Neemt je puber het coronavirus niet serieus? Dit kun je als ouder doen om de ernst ervan duidelijk te maken

Toen afgelopen zondag duidelijk werd dat de scholen tenminste tot en met 6 april gesloten blijven vanwege het coronavirus, heeft jouw puber ongetwijfeld een gat in de lucht gesprongen. Want jouw puber denkt: vrijheid, blijheid!

Het coronavirus: wat als het je puber niks interesseert?

Laconiek, ongeïnteresseerd, bezig met zichzelf. Herken je dit? Veel pubers zitten nogal in hun eigen wereldje en trekken zich van de meeste dingen niet echt veel aan. Zelfs nu het coronavirus zoveel gevolgen heeft voor de maatschappij. Zo zorg jij er als ouder voor dat ze wél verantwoorde beslissingen maken de komende periode.

1. Zorg voor voldoende kennis over dit topic

Jongeren zijn vaak meer bezig met zichzelf dan de wereld om hen heen. Ongetwijfeld gingen de vlaggen gister uit toen jouw puber hoorde dat er geen school is. Ze zagen zichzelf al met z’n allen ‘hangen’ en ‘chillen’. Echter, dan komen ze toch van een koude kermis thuis want ook dat is niet de bedoeling.

Zorg ervoor dat je kinderen voldoende kennis over het coronavirus tot zich nemen. Jullie kunnen samen naar het journaal kijken maar je kunt ook extra context bieden. Wat ze vervolgens zelf met die informatie doen heb je niet helemaal in de hand, maar dan ligt het in ieder geval niet aan het feit dat ze er niet voldoende vanaf weten (en daardoor onverantwoordelijke beslissingen maken).

2. Leg uit wat de gevolgen voor anderen kunnen zijn

Als je zelf jong en fit bent (en enkel eens een griepje hebt gehad) is het moeilijk om je voor te stellen wat het COVID-19 coronavirus met je kan doen. Dat kun je ze ook niet kwalijk nemen maar het is goed om als ouder uit te leggen dat het voor kwetsbaardere mensen in de maatschappij wel grote gevolgen kan hebben.

Opa en oma vallen bijvoorbeeld in die groep en dat voelt voor kinderen dichterbij dan ‘kwetsbaren’ in de samenleving.

3. Leg restricties op

Pubers zijn zelf (vaak) niet in staat verantwoorde keuzes te maken, dus moet jij het doen. Als jouw puber op het punt staat met vrienden te gaan chillen, kun jij als ouder ingrijpen en dat (zo goed als het kan) verbieden. Overleg desnoods met andere ouders om samen jullie kids thuis te houden en/of dat ze in ieder geval geen dingen doen die nu sterk worden afgeraden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Neemt je puber het coronavirus niet serieus? Dit kun je als ouder doen om de ernst ervan duidelijk te maken
Sluiten