Redactie
Redactie Social media 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Cyberpesten nog steeds groot probleem

Dat kinderen al op jonge leeftijd een smartphone hebben en deze bovendien veel gebruiken, is één van de oorzaken dat cyberpesten nog steeds een probleem is.

Dit zegt de Bredase kinderpsycholoog Marjolijn van Loenhout. Cyberpesten is, ondanks de inzet van overheidscampagnes, niet minder geworden. Zo bleek afgelopen maandag uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Volgens Van Loenhout komt dit vooral door de jonge leeftijd waarop kinderen smartphones hebben. ‘Kinderen zitten vaak tot twee, drie uur ’s nachts op Facebook en Whatsapp. En dit zijn niet alleen tieners, maar ook kinderen van acht.’

Onzichtbaarheid

De psycholoog vindt dat het cyberpesten een groeiend probleem is vanwege de onzichtbaarheid. ‘Op het schoolplein is pesten zichtbaar’, legt Van Loenen uit. ‘Online krijg je er een stuk minder makkelijk grip op. Ouders hebben totaal niet door wat hun kinderen uitspoken op internet.’ Ouders zouden daarom beter voorgelicht moeten worden via campagnes en bijeenkomsten, vindt de psycholoog.

Geen extra campagnes

Remco Pijpers van het kenniscentrum Jeugd en Media ‘Mijn kind online’ denkt dat pesten nooit helemaal zal stoppen, ook cyberpesten niet. Dit is tenslotte helaas van alle tijden. Pijpers: ‘Extra campagnes zijn daarom niet nodig. Belangrijker is dat scholen en ouders op een positieve manier met kinderen praten over sociale media. Hoe ga je online met elkaar om?’

Afspraken over pesten

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs heeft vorig jaar afspraken gemaakt met basisscholen en middelbaar onderwijs over de aanpak van pesten. Scholen zijn verplicht om het pesten in de gaten te houden en er iets aan te doen als het gebeurt.

De onderwijsinspectie houdt het in de gaten. De gemaakte afspraken zijn niet alleen bedoeld voor pesten in de klas, maar zeker ook voor pesten op sociale media. ‘Eigenlijk gaat het om alles wat in het bereik van de school ligt’, legt Dekker uit. De afspraken gaan dit schooljaar meteen in.

Bron: NU.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Cyberpesten nog steeds groot probleem
Sluiten