Redactie
Redactie Puber 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Daarom is je puberzoon zo slungelig

Heb je een zoon in de puberleeftijd, dan is de kans groot dat hij zich onhandig en slungelig beweegt. Maar waarom heeft de ene puber hier meer 'last' van dan de andere? Wetenschappers zochten het uit.

Italiaanse onderzoekers bestudeerden 88 jongens van 15 jaar. Ze verdeelden hen in twee groepen: jongens die meer dan drie centimeter groeiden in 3 maanden en jongens die in die tijd maar een centimeter groeiden. Vervolgens werden de motorische vaardigheden, hun gevoel voor evenwicht, de vlotheid van wandelen en de regelmaat van hun pas bekeken. De conclusie? De jongens die sneller groeiden, bewogen zich slungeliger.

Hersenen

Maar waarom bewegen de pubers die harder groeien zich slungeliger dan de andere jongens? Volgens de onderzoekers komt dit omdat de hersenen moeite hebben met de veranderingen in het lichaam tijdens een plotselinge groeispurt. Als het brein zich heeft aangepast, verdwijnt de onhandige motoriek dan ook weer.

Onderzoekster Maria Cristina; “We ontwikkelen onze motorische vaardigheden op basis van de dimensies van het lichaam. Na een groeispurt moeten de hersenen zich opnieuw aanpassen aan het lichaam. Tijdens deze tijd kan een tiener een tikje vreemd wandelen. Wie trager groeit, heeft hier minder last van en beweegt zich vlotter.”

Kortom; het komt goed met die slungelige puberzoon van je.

Bron: HLN.be

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Daarom is je puberzoon zo slungelig
Sluiten