Redactie
Redactie Seksuele voorlichting 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Dagelijks slikken van aspirine

antwoord

Het dagelijks nemen van geneesmiddelen zonder daarbij een huisarts te raadplegen is niet altijd verstandig. Omdat aspirine en paracetamol vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist en de supermarkt, lijken het heel onschuldige middelen maar dat is niet zo! Paracetamol en aspirine zijn prima pijnstillers waar je verstandig mee moet omgaan. 

De meest gebruikte pijnstiller is paracetamol, omdat paracetamol de minste bijwerkingen geeft. Ongeveer een half uur na inname vermindert het pijnsignaal dat aan de hersenen gegeven wordt, en daarnaast is het ook koortsverlagend. Bij griep, hoofdpijn, menstruatiepijn of rugpijn is paracetamol een prima advies om te nemen.
Wanneer je paracetamol dagelijks gaat gebruiken, is het gevaar dat het dan juist hoofdpijn kan veroorzaken en het dus een averechts effect heeft. Naast de bijwerking van hoofdpijn kan dagelijks gebruik van paracetamol, of eenmalig een heel hoge dosering, leverbeschadiging veroorzaken.

Aspirine heeft een andere werking dan paracetamol: aspirine remt de aanmaak van prostaglandines in je bloed. Prostaglandines zijn stoffen die pijnprikkels stimuleren. Als je door het nemen van aspirine geen prostaglandines maakt, wordt de pijnprikkel ook niet meer doorgegeven aan je hersenen.

Aspirine heeft naast een pijnstillend effect ook nog andere voordelen: het zorgt ervoor dat de bloedplaatjes in je bloed, die nodig zijn voor de stolling, niet zo makkelijk samen klonteren. Mensen die ooit een hersen- of hartinfarct hebben gehad, gebruiken dit dan ook dagelijks om te voorkomen dat ze opnieuw deze ziekte krijgen.

Volgens onderzoek zou aspirine de kans op kanker kunnen verminderen, men moet dan jarenlang dagelijks een lage dosis aspirine slikken om de kans op het krijgen van bepaalde kankersoorten met 20 procent te laten verminderen.

Aspirine heeft ook wat minder goede bijwerkingen op het lichaam: de meest voorkomende bijwerking is maagpijn, zuurbranden of zelfs een maagbloeding. Hiernaast kan het frequent innemen van aspirine nierschade veroorzaken en in een recent onderzoek is aangetoond dat ouderen die dagelijks aspirine nemen meer kans krijgen op een oogaandoening (maculadegeneratie).

Het elke dag nemen van pijnstillers moet je dochter echt alleen in overleg met de huisarts doen, omdat er wel een gegronde reden voor moet zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dagelijks slikken van aspirine
Sluiten