Redactie
Redactie Dyslexie 21 jun 2018

Daisy-speler voor dyslectische kinderen

antwoord

Een daisy-speler (Digital Accessible Information System) is een speciale cd-romlezer die ingesproken boeken kan afspelen. Kinderen met dyslexie kunnen met dit apparaat naar boeken op een daisy cd-rom luisteren.

Voordeel van de daisy-speler is dat het goede navigatiemogelijkheden bevat. Vooral bij gesproken schoolboeken is deze navigatiestructuur nodig. Het kind kan er makkelijk mee naar de juiste bladzijde springen. De daisy-speler is echt een vooruitgang ten opzichte van de vroegere bandafspelers die kinderen vaak niet gebruikten omdat het te veel tijd kostte. Het zou jammer zijn als de school dit apparaat niet gaat gebruiken.

Cito biedt dyslectische kinderen de mogelijkheid om de entreetoets en de eindtoets online te maken. De toetsvragen worden dan voorgelezen.

In 2011 zijn er problemen geweest met dyslectische kinderen die de Cito-toets online maakten. De website waarop de vragen moesten worden ingevuld lag er enige tijd uit. De problemen waren echter diezelfde ochtend nog verholpen en de toets kon worden afgemaakt. Waarschijnlijk is er hierover een misverstand ontstaan.

Er is mij niets bekend over problemen met de daisy-speler tijdens de cito-toets in 2011.

Reageer op artikel:
Daisy-speler voor dyslectische kinderen
Sluiten