Redactie
Redactie Beweging 21 jun 2018

Hulde aan de sportouder

Als ouder ben je onmisbaar voor je sportende kind. Je rijdt stad en land af om je kinderen naar trainingen en wedstrijden te brengen en helpt de club waar nodig. Of dit gewaardeerd wordt, heeft veel te maken met de vereniging en coach.

Het lijkt eenvoudigweg niet in onze cultuur te zitten, complimenten geven. Zeker niet aan ouders. Dat je wekker op zaterdagochtend nog vroeger afgaat dan op een doordeweekse dag omdat jouw naam op het rijschema staat voor die uitwedstrijd 60 kilometer verderop, het is part of the deal. Had je maar geen kinderen moeten nemen.

Niet welkom voelen

Het is jammer dat sportouders niet de waardering krijgen die ze vaak verdienen; zonder deze mensen zouden clubs en verenigingen tenslotte niet kunnen bestaan. Het is daarom belangrijk dat ouders van sportende kinderen zich welkom voelen bij een club. Kinderpsycholoog Tischa Neve, die veel workshops bij sportverenigingen geeft over thema’s als pedagogiek, pubers en ouders, vindt dat verenigingen de ouders daarom moeten ‘opvoeden’. ‘Wat ik daarmee bedoel: je moet nieuwe ouders wegwijs maken binnen de vereniging, uitleggen wat je verwacht en vertellen hoe de omgangsvormen binnen de club zijn.’

Of ouders zich welkom voelen bij de club, hangt ook af van de trainer of coach van hun kind. Sommige coaches vinden ouders alleen maar lastig, anderen vinden het belangrijk dat ze betrokken en op de hoogte zijn. ‘Aan het begin van het seizoen vertel ik ouders altijd wat mijn aanpak is, welke doelen ik stel en wat ik van hen verwacht’, zegt Leon Simons, al jarenlang bondscoach voor de jeugd bij de het korfbal.

Reken een kind niet af op gemaakte fouten

Hoewel Simons de betrokkenheid van ouders waardeert, vindt hij het ook belangrijk dat ze begrijpen dat er maar één coach van het team is.  Ook geeft hij ouders graag mee dat ze hun kinderen niet moeten afrekenen op het maken van fouten. 'Zonder fouten is er geen leerproces, wees juist blij dat ze het proberen’, aldus de bondscoach.

Vaak ziet Simons dat ouders gefocust zijn op de uitslag. ‘Heb je gewonnen? Hoeveel doelpunten heb je gemaakt? Alsof dat zo belangrijk is. Je kunt ook verliezen en toch een fantastische wedstrijd spelen. Er zijn zelfs ouders die een euro per gescoorde punt geven, dan snap je het niet.’ Hoe het wel kan, vertelde Manchester United-ster Robin van Persie vorig jaar nog in De Volkskrant. ‘Mijn vader was altijd positief. Hij vond dingen goed, ook als ze niet goed waren’, aldus de aanvoerder van het Nederlands elftal.

Praktische tips voor ouders van sportende kinderen

  1. Focus niet op de uitslag van een wedstrijd, benadruk vooral wat er tijdens een wedstrijd goed ging. Je bent ouder, geen coach.
  2. Reken je kind niet af op fouten. Meestal weet hij of zij ook wel wat er mis ging. Van fouten kun je leren.
  3. Bemoei je niet met de training of wedstrijd, dat is de taak van de coach. Ben je het niet eens met de aanpak van de coach, dan kun je beter op een rustig moment de coach aanspreken.
  4. Heb je vragen over de aanpak van de coach of vereniging, stel dan vragen aan de coach of verantwoordelijke bij de vereniging. Blijf er niet een heel seizoen mee rondlopen.

Zo geef je effectief complimenten!

  • Regelmatig en gemeend
  • Beschrijvend prijzen
  • Gedragsgericht en niet persoonsgericht
  • Op ontwikkeling in plaats van resultaat
  • Prijs kleine stappen en vergelijk kinderen alleen met zichzelf (kijk naar de voortgang)
  • Beloof geen beloningen

Meer weten over dit onderwerp? Het volledige artikel vind je hier.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het programma Naar een veiliger sportklimaat. Zie ook www.tvsportplezier.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Hulde aan de sportouder
Sluiten