Redactie
Redactie Lezen 21 jun 2018

De 24 mooiste boeken voor onder de kerstboom

Zoek je nog een mooi kinderboek voor onder de kerstboom? Kinderboekendeskundige Eline Rottier van boekwijzer.com selecteerde speciaal voor jullie de meest bijzondere en mooiste kinderboeken van dit moment. Van de alom bejubelde nieuwe uitgave van 'Alleen op de wereld' mogen we een exemplaar weggeven! 

Leeftijd: 1+

Suzie Ruzie in het diepe van Jaap Robben en Benjamin Leroy

Hoera! Een nieuw verhaal over de ondeugende Suzie Ruzie! Na haar avonturen met het schaartje en haar stinkvinger zet het meisje met de grote ogen dit keer het zwembad op stelten. Niet rennen? Niet spetteren? Dat zal Suzie allemaal wel lekker zelf bepalen. Tót badmeester Dikbuik haar tegenhoudt, haar uitlegt aan welke regels ze zich moet houden in het zwembad en haar in het peuterbadje zet. Dat laat Suzie natuurlijk niet gebeuren. Nee! Daar heeft ze snel een stinkendgoede oplossing voor bedacht. Want Suzie laat zich door niemand tegenhouden!

Ontbillenbijt van Milja Praagman

Kleine Tijger heeft geen zin meer in havermout als ontbijt. Hij wil iets waarvoor hij zijn scherpe tanden moet gebruiken, hij wil ontbillenbijt! Papa en Mama Tijger zien dat ook wel zitten en samen gaan ze gaan op jacht. Maar het geruisloos sluipen, door hoog gras, terwijl je je onzichtbaar maakt, gaat hen nog niet echt goed af. In plaats van een hap uit een zebra-, giraffen-, slangen of nijlpaardbil te nemen, moeten ze oppassen voor hun eigen tijgerbillen! Download het leuke masker dat Praagman bij het boek maakte!

De Lekker Lange Agent van Tjibbe Veldkamp & Gustav Dejert

‘Waren we maar lekker lang!’ zeggen Jan, Jaap en Janet tegen elkaar. Dan mochten ze tenminste agent worden. Maar wie niet lang is, moet slim zijn en dus stapt er niet veel later een lekker lange man het politiebureau binnen. Hij zal de hoofdagent laten zien dat hij alles kan wat een agent moet kunnen, inclusief het échte werk: het vangen van de Drie Diefjes! De retro-illustraties van de Zweedse Gustav Dejert zijn speels en stoer.

Leeftijd: 3+

De tuinman van de nacht van The Fan Brothers

Dit betoverende prentenboek begint in de in sepiakleuren getekende Wilgenstraat waar niemand lacht. Als de nacht valt zet een man zijn ladder tegen een boom, haalt zijn tuingereedschap uit zijn tas en gaat aan het werk. De zon komt op en weesjongen Willem ontdekt dat die nacht als door een wonder de bladeren van de boom voor het weeshuis in de vorm van de wijze uil zijn geknipt. De dagen erna worden de verrassingen magischer dan in Willems dromen. Dit verhaal laat zien hoe één persoon, hoe iets moois het verschil kan maken. Het is een ode aan de juiste leraar, aan een uitgestoken hand, aan hoop, aan de natuur, aan het mooie van het leven. Het laat zien hoe fantasie, aandacht, vertrouwen en zorgzaamheid eenzaamheid kunnen verdrijven. 

We hebben een hoed van Jon Klassen

Oh, oh, moreel dilemma! Twee schildpadden vinden één hoed. Eensgezind besluiten ze hem te laten liggen, anders is het toch niet eerlijk? Maar kunnen ze die mooie hoed wel uit hun hoofd zetten? Dit meesterlijke prentenboek maakt de hoeden-trilogie van Klassen compleet, en hoe! Er zijn er niet veel die met zo weinig, zo’n geloofwaardige wereld kunnen neerzetten. Poëtisch, eerlijk, herkenbaar en heel erg grappig! Save the best for last moet Jon Klassen gedacht hebben, en dat zegt niks over de kwaliteit van de andere twee, maar alles over de klasse van dit prentenboek! 

De leeuw in de muis van Rachel Bright & Jim Field

Onder een rots, in een goed verstopt huis woont een heel onopvallende muis. Hoog boven het huis van de muis, óp de rots, lag een leeuw, heel opvallend, heel stoer en heel trots. Het muisje besluit dat hij ook bewonderd, geacht en gevreesd wil worden: 'Ik zal leren grommen. Maar… gebrul en geschreeuw, dat leer je natuurlijk alleen van een leeuw!' Hij klimt dapper naar de top van de rots en ontdekt dat die grote, stoere leeuw bang is voor… muizen. In dit waanzinnig geïllustreerde, heerlijk rijmende verhaal is de wonderschone les dat je niet hoeft te brullen om iets te bereiken, en niet hoeft te grommen om sterker te lijken. Ieder mens, ieder dier heeft diep in zijn binnenste alles in huis: een angstige leeuw en een dappere muis.

Leeftijd: 5+

Sprookjes van Andersen van Thé Tjong-Khing

In deze heerlijke bundel vind je de kleine zeemeermin, de prinses op de erwt, de kleren van de keizer en nog tien andere bekende sprookjes van Andersen. Het is de tweede verzamelbundel (na De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller) van de sprookjesverteller, ofwel Thé Tjong-Khing. Toen hij bij het voorlezen van oude sprookjes aan zijn kleinkinderen merkte dat het taalgebruik veel te moeilijk was voor kleuters, herschreef hij ze zo dat ze ook voor deze kinderen toegankelijk zijn. Deze sprookjes zijn zo fijn voor te lezen, staan vol grapjes en gaan vergezeld van de Khing zo kenmerkende, steengoede tekeningen. Bekijk een te gek filmpje over het boek.

Flamingo! Van Kim Crabeels & Marije Tolman

Flamingo mist een poot. Hij mist hoe het was. Hij kon zo snel vliegen en steltlopen, hij brak alle records. Hij was een held, maar hij viel uit de lucht. Zijn poot was niet te fiksen, zijn droom brak (als een eitje) en het werd stil. Zijn vrienden weten niet hoe ze Flamingo moeten helpen. Maar Flamingo is moedig, hij zet door en hij komt terug! ‘Aan elk kind dat ooit tegenslag heeft ervaren. Blijf steeds kijken naar het positieve verhaal. Net als Flamingo kom je erdoorheen. Go!’ Deze woorden van triatleet Marc Herremans beschrijven precies waar dit prachtige boek, dat zo kleurrijk en ontroerend is geïllustreerd door Marije Tolman, bij kan helpen.

Tangramkat van Maranke Rinck & Martijn van der Linden

Na het briljante Memorykonijn (ook een aanrader!) is dit het tweede prenten- en spelletjesboek in één van Martijn van der Linden en Maranke Rinck. Het is – zo mogelijk – nog mooier geworden. De zeven beroemde tangramstukjes worden omgetoverd tot een echte tangramkat. Maar dan moet er nog heel veel meer bijzonders bedacht en gemaakt worden om ervoor te zorgen dat hij niet weggaat. Net als bij Memorykonijn vind je het spel achter in het boek. Voor eindeloos veel lees-, kijk-, en speelplezier.

Leeftijd: 7+

De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre van Marte Jongbloed & Iris Boter

Herre maakt niet zoveel mee in zijn leven, tót meneer Theunissen naast hem komt wonen. Vanaf dat moment maakt hij samen met zijn wonderlijke buurman en de leuke Mint allerlei avonturen mee. Dat hij daarbij bijna te pletter valt, verdrinkt en gewond raakt kan zijn moeder maar beter niet weten. Ze is de liefste, leukste moeder ter wereld, maar sinds de vader van Herre tijdens een expeditie op de Noordpool verdween, ziet ze overal gevaar en mag Herre bijna niks. In dit vrolijke boek groeit Herre uit tot jonge held die meer blijkt te kunnen dat hij ooit voor mogelijk had gehouden.

Arme Rijk van Bette Westera & Sylvia Weve

Arme Rijk, hij is al groot en hoger dan het gras. Zijn stervende moeder stuurt hem de wijde wereld in: om te worden wie hij was. Hij reist en neemt de onbekende wegen, want op bekende wegen – zo denkt Rijk – kom ik mezelf niet tegen. Hij heeft wonderlijke ontmoetingen, zeker voor iemand die nog maar weinig van de wijde wereld kent, maar zo gaat het dus, als je wilt worden wie je bent. En zo komt het dat op het einde van zijn reis zijn grijze verleden, haast met evenveel kleur is gevuld als zijn zonnige, huidige heden. Bette Westera en Sylvia Weve maakten al de veel prachtige boeken, denk maar eens aan het buitengewone Doodgewoon. Arme Rijk is een bijzondere uitbreiding van hun oeuvre, met wederom klinkend, betoverend rijm en buitengewone illustraties. De luister-cd is het toetje.

Ollie en het kronkeldier van Wilma Geldof & Marieke Nelissen

Ollie woont in een ‘gezinshuis’ omdat zijn ouders zijn omgekomen op zee. Het dus niet zo gek dat hij bang is van de zee en om alleen gelaten te worden. Op een dag vindt hij Kronkel, een gigantisch beest van geel bont. Kronkel komt uit de zee en is ziek. Ollie belooft dat hij hem terug zal brengen als hij beter is. Maar dat is niet makkelijk: hij wil wel dat Kronkel beter wordt, maar niet te snel, want dan moet hij hem ook nog missen. De lieve mensen om Ollie heen zeggen hem niet dat Kronkel niet bestaat; ze helpen hem om Kronkel te laten gaan. En door Kronkel te helpen, redt Ollie zichzelf. Dit o zo mooie boek – prachtig geïllustreerd door Marieke Nelissen – hoort op elke kinderboekenplank (en in elke school) thuis.

Leeftijd: 9+

Alleen op de wereld van Hector Malot & Charlotte Dematons (bewerking: Tiny Fisscher)

‘Rémi was een vondeling.’ Ik kan niet eens tellen hoe vaak ik de eerste zin uit deze klassieker heb gelezen en daarna over de ontberingen van zijn tochten door Frankrijk en Engeland, zijn avonturen met Joli-Coeur, Vitalis, de meester aan wie hij zo onmetelijk gehecht raakt, Capi, Mattia… Rémi leert wat de wereld hem te bieden heeft, wat het is om afscheid te moeten nemen, om te weten wat hij wil, om zijn eigen baas te zijn. Hector Malot zag in dat een kinderboek alleen maar interessant wordt als er ook veel spannende, zielige en erge dingen in gebeuren en liet zijn fantasie met dat in zijn achterhoofd de vrije loop. Het tijdloze resultaat is door de knappe bewerking van Tiny Fisscher en werkelijk schitterende illustraties van Charlotte Dematons toegankelijk gemaakt voor onze kinderen. Dit boek winnen? Dat kan! Doe mee met de winactie voor het boek 'Alleen op de wereld'

Yuna’s maan van Hans Hagen & Martijn van der Linden

Op het eiland waar Yuna woont wordt de volle maan met een verhaal van de oma van Yuna gevierd. Maar dan keert opa’s vissersboot niet terug van zee. Is het schip vergaan? Is er nog hoop? Bij volle maan hoort een verhaal, maar zolang opa weg is, zal oma zwijgen. De geheimzinnige Arp neemt oma’s plaats in en vertelt vier volle manen lang magische verhalen. Dit is boek is een betoverende raamvertelling van meesterverteller Hans Hagen vol wonderschone illustraties van Martijn van der Linden. Er zit ook nog een luisterboek bij! 

De ring van koning Salomo van Lida Dijkstra & Martijn van der Linden

Lida Dijkstra brengt de oude verhalen en legenden rondom koning Salomo tot leven. Het verhaal wordt grotendeels verteld vanuit Sem. Hij wordt door Bakbakkar, de geleerde vertrouweling van koning Salomo onder zijn hoede genomen. Sem is aanwezig bij de beroemde zittingen waarbij koning Salomo zijn wijsheid laat schijnen op en oordeelt over de ingewikkeldste zaken. Hij ontdekt de macht van de magische ring van koning Salomo. Hij moet het opnemen tegen de demonen die de macht willen overnemen. Het boek is niet alleen heel erg spannend en interessant, vol verhalen in verhalen, het is ook nog eens uitzonderlijk geïllustreerd. Het is een meester- én kunstwerk in één.

Leeftijd: 11+

Alaska van Anna Woltz

Sven wil er op de eerste dag in de brugklas alles aan doen om niet de zielige jongen uit 1b te zijn, de freak die kwijlend op de grond ligt te schokken. Sven heeft epilepsie en daar heeft hij een kolossale hekel aan (‘Als er een sport was die epilepsie heette, dan zou ik echt nooit van mijn leven op epilepsie gaan.’). Parker zit bij Sven in de klas en kan hem niet uitstaan, maar dan komt ze erachter dat Alaska – de hond die ze al vier maanden moet missen omdat haar broertje allergisch is – de hulphond is van Sven. De dag nadat Woltz de Gouden Griffel voor Gips kreeg, lag Alaska in de winkels en sinds ik het uit heb wil ik maar één ding doen: van de daken schreeuwen hoe goed ik het vind (een schreeuw die tot de sterren komt!).

Naar het Noorden van Koos Meinderts

Dit jaar wordt het vrede, zei de vader van Jaap met oud en nieuw. Maar dat is het nog steeds niet. Sterker, de oorlog is niet meer alleen buiten, maar ook binnen. Jaap is zijn vrolijke moeder kwijt, hij verliest zijn zusje nog voor ze er goed en wel is en ook zijn vader is veranderd. Het is allemaal de schuld van die stinkoorlog! Als de honger te groot wordt, sturen hun ouders Jaap, zijn grote zus Nel en kleine broertje Kees naar het noorden, daar is nog eten. Dit prachtige uitgegeven oorlogsverhaal – geschreven in onmiskenbare Meinderts-taal (genieten!) – is zo echt, zo rouw en mooi tegelijk. Hulde ook aan Annette Fienieg die de stijlvolle illustraties verzorgde.Het moet gek gaan, wil het volgend jaar niet in de prijzen vallen.

Borealis van Marlous Morshuis

Joppe is ontvoerd en samen met ongeveer tweehonderd kinderen uit de hele wereld naar Borealis – een plek ver weg van de bewoonde wereld – gebracht. Waarom? Omdat de mensheid reddeloos verloren is. De natuur zal haar verpletteren! De zondvloed komt eraan! Dat is althans het verhaal wat de Trias – de mensen die Borealis ver van de bewoonde wereld hebben gebouwd – aan de kinderen vertelt. In Borealis zullen ze de zondvloed overleven en de toekomst van de mensheid veilig kunnen stellen. Joppe is niet van plan om zich daar zomaar bij neer te leggen en dat is het begin van een razendspannend avontuur!

Leeftijd: 13+

Neem mijn hand van Kate DiCamillo

De vader van Raymie is ervandoor met de tandartsassistente. Gelukkig is Raymie geen problemenmaker, maar een problemenoplosser en dus heeft ze een plan. Als ze nou Mini Miss Midden-Florida Autobanden wordt, zal haar vader vast zo onder de indruk zijn dat hij meteen naar huis komt. Ook de lieve, stoere Billie en het engelachtige weesmeisje Louise doen mee. Ze vormen een uitzonderlijke trio: de drie Rancheros. Drie redders die proberen de wereld te begrijpen en erachter komen dat ze misschien wel nooit precies zullen weten wat er kan gebeuren, maar dat het goed komt zolang ze elkaar vasthouden. Dit levendige, grappige verhaal verdient het om – om met de woorden van de oma van Louise te spreken: steeds weer verteld te worden.

Wie je morgen bent van Rebecca Stead

Wat een mooi, gelaagd, ontroerend verhaal is Wie je morgen bent. Vanuit drie perspectieven wordt verteld over liefde en vriendschap en alles wat daar zo fijn en moeilijk aan is. Vanuit Bridge die op haar achtste een ongeluk overleefde dat zo ernstig was dat ze eigenlijk dood had moeten zijn en die met haar vriendinnen één regel heeft: geen ruzie. Vanuit Sherm wiens familiesituatie op zijn kop staat nadat zijn opa opeens met de noorderzon is vertrokken. En vanuit een onbekende die iets heel ergs heeft gedaan. Macht, verraad, vertrouwen, eigenwaarde, verandering, keuzes het komt allemaal aan bod in deze musthave.

Wat jij niet ziet van Eric Lindstrom

Parker is blind. Haar vader is in de zomervakantie overleden en sindsdien gelden de door haar opgestelde regels meer dan ooit. Scott was jarenlang haar beste vriend en zelfs vriendje, maar brak Regel Eén (Neem me niet in de maling. Nooit. Zeker niet door misbruik te maken van mijn blindheid. Helemaal niet in het openbaar). Hij werd daarmee voor eeuwig verbannen naar Regel Oneindig (Er zijn géén herkansingen. Schaad je mijn vertrouwen, dan vertrouw ik jou nooit meer. Verraad is onvergeeflijk). Maar dan komt Scott bij Parker in de klas en begint ze zich af te vragen of het wel goed is om alles altijd zo zeker te weten. Of dat ze het alternatief: nooit ergens zeker van zijn, misschien gewoon niet aankan. Een prachtig boek dat je onmogelijk weg kunt leggen.

Leeftijd: 15+

Een Mann van Rindert Kromhout

Klaus en zijn zusje Erika Mann zijn de kinderen van de wereldberoemde schrijver Thomas Mann. Ze hebben het absolute voornemen om zich zo opvallend mogelijk te gedragen en ervoor te zorgen dat ze net zo belangrijk worden als hij. Klaus is ook schrijver en dat maakt het niet makkelijk. ‘Dus je wilt in de voetsporen van je vader treden?’ is de vraag waar hij niet aan lijkt te kunnen ontkomen. Dan zegt een vriendin hem: ‘Klaus, je kunt pas verder als nadat je de confrontatie bent aangegaan, anders blijf je een ontevreden jongetje.’ Klaus wil júíst niet bitter en somber zijn, hij wil van het leven houden en besluit een brief te schrijven aan zijn vader. Die brief wordt een verhaal. Een verhaal over een zoon en zijn beroemde vader. Na de geweldige Bloomsbury-trilogie levert Kromhout wederom een parel van formaat af met deze op zoveel feiten gebaseerde historische jeugdroman.

Door het vuur van Jenny Valentine

Moeder Hannah en stiefvader Lowell zijn volgend Iris de belichamelijking van hebzucht en schijn. Dan neemt Hannah haar op een dag opeens mee naar haar zieke vader in Engeland. Iris weet niet beter dan dat haar vader haar nooit heeft willen kennen. Het is op zijn sterfbed dat ze hem voor het eerst ontmoet en ontdekt met hoeveel rookgordijnen Hannah haar omringt heeft. Haar vader blijkt rijk, heel rijk, maar het doet hem niks. Hij wil maar twee dingen: Iris bij zich houden en zijn bezittingen uit de gierige klauwen van Hannah redden. Een prachtige, gelaagde pageturner met een vlammend plot.

Steen, papier, schaar van Inés Garland

Argentinië, jaren zeventig, de opkomst van de militaire dictatuur. Op een eiland in de buurt van Buenos Aires hebben de rijke ouders van Alma hun weekendhuis. Gescheiden door een beek en een hangbrug staat daar ook de gammele hut waar haar beste vrienden Carmen en Marito wonen. Het eerste deel van dit uitzonderlijke boek vertelt over de bijna gelukkige jeugd van deze drie. Alma wordt verliefd op Marito en komt erachter dat die liefde wederzijds is: ‘Mijn liefde voor jou mag misschien niet zijn/maar ik twijfel geen moment.’ Met de toename van de onrusten in Argentinië, wordt de sociale kloof tussen hun werelden zichtbaarder; stapt Alma vanuit de door haar ouders gecreëerde stolp de echte wereld in. Terwijl vertrouwen en vanzelfsprekendheid plaatsmaken voor schaamte, verwarring en verraad, is er altijd nog de liefde. Een van de beste, meest urgente verhalen van dit moment.

Eline Rottier heeft van haar grote liefde voor kinderboeken haar beroep gemaakt. Op haar site boekwijzer.com vind je o.a. kinderboekentips, diepte-interviews met kinderboekenschrijvers en filmpjes met tips. Regelmatig deelt ze haar favoriete kinderboeken van dat moment op JMOuders.nl. 

Reageer op artikel:
De 24 mooiste boeken voor onder de kerstboom
Sluiten