Redactie
Redactie Lezen 19 jun 2018

De beste kinderboeken van 2015

Wat waren de beste, mooiste en fijnste kinderboeken van 2015? Je vindt het in deze lijst; samengesteld door kenner Eline Rottier van boekwijzer.com.

Prentenboeken 0+

Joukje Akveld is de bedenker van een te gekke wie-of-wat-hoort-hierbij-serie voor de allerkleinsten! Elk deel wordt door een bekende Nederlandse illustrator verzorgd, te beginnen met VAN WIE IS DIE HOED met tekeningen van de geweldige Thé Tjong-Khing. Het kartonnen boekje staat vol grapjes en raadspelletjes. Deel twee, Van wie is dat huis, met tekeningen van Annemarie van Haeringen, komt in 2016 uit.

DE DIEREN VAN INGELE is een magnifiek, groot dierenboek dat zal pronken in de kinderkamer van je zoon of dochter! Op elke pagina tekende de populaire Zweedse Ingela P Arrhenius een dier en zijn naam, wel tweeëndertig in totaal. Wonderschone designprenten, de ene nog mooier dan de andere. Om oneindig lang in te bladeren, woorden en dieren te leren kennen en steeds weer een nieuwe favoriet uit te kiezen. 

In SPEELTUIN, het originele prentenboek van de Kinderboekenweek van Mies van Hout is zóveel te ontdekken, dat boek wil ieder kind hebben! Een jongetje, een meisje en een humeurig katje besluiten naar de speeltuin te gaan. Om daar te komen moeten ze een spannende weg afleggen die kinderen met hun vinger kunnen volgen. Onderweg sluiten steeds meer diertjes zich aan, niemand wil het avontuur missen en – zo blijkt als ze in die eigenlijk best saaie speeltuin aankomen – niemand wil dat het avontuur stopt! 

Prentenboeken 2+

HET LIED VAN DE BLAUWE PINGUÏN van Petr Horáček is een hartverwarmend verhaal over vriendschap. Op een dag wordt een blauwe pinguïn geboren. ‘Ben jij wel een echte pinguïn?’ vragen de andere pinguïns. ‘Ik voel me een pinguïn,’ zegt Blauwe Pinguïn. Maar ondanks dat hij alles doet wat gewone pinguïns ook doen, lopen de anderen bij hem weg. Zou het Blauwe Pinguïn lukken om hen te laten zien dat hij net zo is als zij?

Wie kent hem niet, het kleine boertje met zijn blauwe overal en rode laarsjes? In het zesde deel van de successerie van Ted van Lieshout & Philip Hopman – BOER BORIS EN DE MAAIER – kun je lezen en zien hoe Boer Boris zijn maaier, die steeds kapot gaat, omtovert tot een multimegamaaimachine. Het komt goed hoor, met al dat gras! Boer Boris maakt de maaier gewoon steeds beter, harder, sneller mooier én groter dan-ie was. Mét een echte Boer Boris-verjaardagskalender!

In het stoere, grote prentenboek KOM UIT DIE KRAAN!! van Tjibbe Veldkamp & Alice Hoogstad wemelt het van de machines. Bart kijkt er maar al te graag naar, maar hij weet ook dat kinderen niet op de bouw mogen komen. Als hij op een dag tóch de wals, cementwagen én de hijskraan bestuurt zal hij daar dus wel een goede reden voor hebben! Door de grote platen, details en grappige verhaallijnen kun je dit spannende avontuur heel goed met kinderen van meerdere leeftijden lezen.

Prentenboeken 4+

In KUNST MET TAART van meesterillustrator Thé Tjong-Khing wordt het schilderij van mevrouw Hond gestolen. Net zoals in de Waar is de Taart-serie zijn er talloze verhaaltjes en grapjes te ontdekken in dit geweldige prentenboek. De achtervolging van de dief leidt de dieren door een wereld opgebouwd uit kunstwerken van grote meesters uit de geschiedenis. Daarmee heeft Thé Tjong-Khing niets minder dan zijn eigen meesterwerk geschapen.

'Oeioeioei !' KOM JE DANSEN, BOZE HEKS, is het eerste echte prentenboek over de boze heks. Het is voor iedereen feest in het bos, ook voor de boze heks! Die heeft alleen geen tijd voor een feest, ze is een veel te bijzondere toverdrank aan het maken. Op de avond van het feest borrelt er opeens gifgroen schuim en een stinkende walm op uit de ketel. O jee, door al die herrie buiten is de toverdrank mislukt. Dat zal de boze heks de dieren eens goed betaald zetten. Of toch niet… 

 

Wist je dat Maranke Rinck & Martijn van der Linden in het echt zelf een paar vormen? Samen maakten ze MEMORY KONIJN, het origineelste prentenboek van 2015. Konijn begint als plaatje op een memorykaartje. Als hij op zoek gaat naar het andere konijn, vindt hij een vliegtuig waarin hij het memoryspel uitvliegt. Hij zoekt overal. Vogels, koningen en bootjes vormen paren, maar Konijn geeft niet op. Zelfs niet als hij een draak moet verslaan. Achter in dit mooi uitgevoerde boek vind je een echt memoryspel. 

(Voor)leesboeken 6+

De boeken van Bibi Dumon Tak zijn te gek! In WE GINGEN OP KROKODILLENJACHT staan heel veel grappige, spannende, ontroerende, waargebeurde verhalen over de belevenissen van Bibi als vrijwilligster bij de dierenambulance. ‘Het lijkt wel een film,’ zegt Tessa tijdens een van de spannende ritten. Nou, bij het lezen van deze verslagen lijkt het alsof je naar je favoriete serie zit te kijken en na elk slot denkt: oké, nog eentje dan. Voor zover je nog niet overtuigd was: er zitten ook nog stoere dierentattoos bij het boek!

 

Zilveren Griffel-winnaar BRUNO WORDT EEN SUPERHELD van Håkon Øvreås gaat over Bruno, een heel gewoon jongetje… tótdat hij op een nacht besluit te veranderen in Superheld Bruino en met een pot bruine verf wraak neemt op de jongens die hem pesten. Niet alleen zijn beste vriendjes, de dappere Zwarthur en Blouise, doen mee aan zijn missie, ook zijn overleden opa schiet hem te hulp. Het maakt het boek naast een heel grappig verhaal, ook een ontroerende ode aan vriendschap. De stoere kleurenillustraties zijn van Øyvind Torseter.

In AVONTUREN VAN ODYSSEUS heeft Daan Remmerts de Vries het verhaal over Odysseus die na de oorlog terugreist naar zijn Ithaka in achttien korte hoofdstukken herverhaald. Door de toegankelijke, grappige taal waarin over de omzwervingen en avonturen van de Griekse held wordt verteld is het een unieke voorleesboek geworden. Het ziet er door de paginagrote meesterwerkjes van achttien bekende Nederlandse illustratoren ook nog eens om door een ringetje te halen uit. Dit boek niet in de boekenkast… dat is de Goden verzoeken! 

(Voor)leesboeken 8+

HET WONDER VAN JOU EN JE BILJOENEN BEWONERS is de meesterlijke opvolger van Gouden Griffel én Penseel-winnaar Het raadsel van alles wat leeft. Het geeft antwoord op oneindig veel 'waaroms'. Waarom virussen ninja-robots zijn, waarom je vlinders in je buik krijgt als je verliefd bent, waarom je botten sterker zijn dan beton en ga zo maar door. Jan Paul Schutten schreef dat dit boek nóg leuker en beter moest worden dan Het raadsel. Waarom dat hem en de geweldige Floor Rieder gelukt is, ontdek je zelf zodra je dit prachtboek openslaat!

Siri is tien en woont in HOTEL BONBIEN, het hotel van haar ouders. Ze is er geboren, ze vindt het de mooiste plek op aarde en ze wil er nooit meer weg. En geloof me, kinderen willen dat ook niet als ze eenmaal in deze must have beginnen. Het gaat over het allervreemdste jaar dat Siri ooit heeft meegemaakt. Haar ouders hebben steeds vaker ruzie, Siri is bang dat ze gaan scheiden en het hotel moeten verkopen. Alleen een wonder kan hen redden… En laat dat nou net zijn wat uit de hemel komt vallen, of was dat Siri zelf?

 

Nóg zo'n pareltje. De waargebeurde verhalen uit EEN AAP OP DE WC van Joukje Akveld gaan over de Tweede Wereldoorlog. En dan niet over mensen. Nee, dit boek vertelt over de levens van Kali de neushoorn, Marco de chimpansee, Sultan de berberleeuw en nog veel meer bijzondere dieren die tijdens het bombardement in de Rotterdamse dierentuin leefden. Over waar ze vandaan kwamen, of ze de bommen overleefden, hoe ze gered werden. Het is alsof je er zelf bij was. Martijn van der Linden maakte de prachtige illustraties.

(Voor)leesboeken 10+

GIPS van Anna Woltz gaat over een gezin dat volgens hoofdpersoon Fitz heel nodig in het gips moet. Haar ouders gaan scheiden, maar door een bloederig ongelukje ontmoet het gezin elkaar op de spoedeisende hulp. Fitz ontdekt hoe het voelt om iemand te zijn, dat het soms dapperder is om iets te proberen dan om niets te doen, welke wonden helen, welke littekens achterlaten én welke onverwacht een mooi resultaat opleveren. Een pageturner die zich met de meest meeslepende ziekenhuisseries kan meten.

 

Waarschuwing: HAAIENEILAND is niet bestemd voor watjes. Maar ben je op zoek naar een bloedstollend avontuur, dan is dit boek van meesterverteller Rob Ruggenberg precies wat je zoekt. Als een van de schepen van de achttiende-eeuwse geheime expeditie van Jacob Roggeveen bij het eiland Takapoto schipbreuk leidt, besluit Roemer om te blijven. Hij ontdekt al snel dat het plekje in de Stille Zuidzee niet zo paradijslijk is als hij hoopte. Bloeddorstige kannibalen vallen het eiland aan en ontvoeren de schone Nu’i. Roemer moet een waanzinnig plan bedenken om haar te redden.

Het lijkt voor Eefje Suikerhart de stomste kerstvakantie ooit te worden. Het regent alleen maar, ze moet verhuizen en ze hebben niet eens een kerstboom. Maar dan maakt Eefje iets vreselijk spannends mee. Als ze op een avond door het park naar huis loopt, komt er een reusachtig, grommend wit wezen uit de struiken tevoorschijn. Eefje is ervan overtuigd dat ze DE VERSCHRIKKELIJKE SNEEUWMAN heeft gezien. Maar terwijl het monster overal in de stad schade aanricht, wil niemand naar haar luisteren, want wie gelooft er nou nog in monsters? 

(Voor)leesboeken 12+

Het levensechte SPIJKERZWIJGEN van Gouden Griffel-winnaar Simon van der Geest gaat over Vonkie. Haar ouders willen wat dingen op een rijtje zetten en dus moet zij een week bij opa Spijker op de boerderij gaan logeren. Opa zit vol verhalen over zijn zes broers, vooral over Buts. Als hij met hem was durfde hij alles. Later was het helemaal misgegaan tussen de twee broers, maar dáár wil opa dan weer niks over vertellen. Vonkie heeft er genoeg van dat ze overal buiten gehouden wordt, gaat zelf op onderzoek uit en bedenkt een slim plan om opa en Buts weer bij elkaar te krijgen.

 

'Soldaten die op een bermbom zijn gestapt en het hebben overleefd, zijn hun benen kwijt. Dat zie je… Maar bij papa zie je niks. (…) De oorlog zat in zijn hoofd, maar dat zag niemand.' Ezra – de puberende hoofdpersoon uit het meeslepende, realistische SUIKERSPIN van Derk Visser – maakt liever geen ruzie thuis, dat doet haar vader al genoeg. En met nog meer geschreeuw wordt het straks in huis ook nog oorlog. Ze probeert er uit alle macht voor te zorgen dat alles weer wordt zoals het was. Zou dat haar lukken?

 

'Max,' zei de oncoloog, 'je hebt daadwerkelijk kanker.' In het echte leven heet Max Roy. Toen hij vijftien jaar oud was, kreeg hij kanker: ‘Dit is het ziekste spelletje dat ik ooit heb gespeeld – maar ik kan ongelooflijk slecht tegen mijn verlies, dus ik ga niet dood. Dan weet je dat alvast.’ Roy vertelde zijn verhaal aan schrijver Edward van de Vendel. HET KANKERKAMPIOENSCHAP VOOR JUNIOREN is daarvan het indrukwekkende, ontroerende en ook grappige resultaat. Een compleet verslag dat zo geschreven is dat het lijkt alsof Max in levenden lijve tegenover je zit. 

(Voor)leesboeken 14+

Koos Meinderts schreef met DE ZEE ZIEN onmiskenbaar een van de beste boeken van 2015. Zodra je begint aan het ontroerende, eerlijke meesterwerk over Kees en Jan sluit je de twee vrienden in je hart. Ze hadden een afspraak, die twee, ze zouden samen naar de top van de hoge schoorsteenpijp klimmen. Jan wilde weten of je vandaar de zee kon zien. Alleen ging Kees niet, en viel Jan. Na de dodelijke val rende Kees weg en toen zijn moeder hem vertelde dat Jan er niet meer was, reageerde hij verbaasd. In dit boek besluit hij – vele jaren later – dat de waarheid verteld moet worden. 

EEN HEEL BIJZONDER MEISJE van Anna van Praag gaat over het leven van Alicia en haar ouders bij de kleurrijke secte Casa Nostra die wordt geleid door de mooie, krachtige Sofia. Alicia is dol op haar, maar de beweging is niet onschuldig. Sofia laat een spoor van omgevallen mensen achter, waaronder uiteindelijk ook Alicia en haar familie. En dan blijkt hoe afhankelijk Alicia van haar is geworden. Ze voelt zich voorgoed verpest: ‘ik krijg je niet meer gewist.’ Dit prachtige boek is een bron van herkenning voor iedereen die zich weleens onmetelijk gehecht heeft gevoeld, aan wat of wie dan ook.

Tot hun dertiende zijn de tweeling Noah en Jude zó onafscheidelijk dat ze zichzelf NoahenJude noemen, drie jaar later spreken ze elkaar amper nog. Om en om vertellen ze je hun verhaal, maar wat ze niet weten, is dat het boek en hun wereld pas weer compleet zullen zijn als die verhalen samenkomen. IK GEEF JE DE ZON van Jandy Nelson gaat over de ingewikkeldheid van relaties, over het niet met en niet zonder elkaar kunnen leven, over verdriet, vergeving en oprechte liefde. Het is een kwestie van tijd voordat het ook in Nederland zal worden overspoeld met prijzen. 

DE MOOISTE DICHTBUNDELS

De grote prijswinnaar van 2015 is DOODGEWOON (Woutertje Pieterse, Vlag en Wimpel én de Gouden Griffel) met gedichten over bijna alle vormen van de dood. Kleurrijk als het kan, zwart als het moet. Over missen (Ik mis je als ik keelpijn heb, ik mis je als ik val. Ik mis je nergens echt het ergst, maar altijd overal.), over vragen, over angsten, over de blik van een kind (Opa is dood, al een poosje. Dat vind ik natuurlijk niet fijn. Maar nu heb ik wel zijn horloge, zijn koptelefoon en zijn trein.) De meesterlijke tekeningen lopen in elkaar over nog voordat je de bladzijde omslaat. Het is bijna niet te omschrijven, ga het maar gewoon zien. 

In NOOIT DENK IK AAN NIETS toveren Hans & Monique Hagen met woorden. De gedichten zijn grappig (zijn wij familie / vraagt de vogel / aan het vliegtuig), geven te denken (wat is altijd, ooit of nooit?) of helpen (ik zal ze verslaan / in mijn dromen vannacht / de rovers en monsters / die ik zelf heb bedacht). De tekeningen van Charlotte Dematons voegen wonderschone verhaaltjes toe. Over een jongetje en een meisje, een wit en een zwart poesje, ze laat zelfs het beertje dat in een eerder gedicht was kwijtgeraakt in de armen van het jongetje terugwaaien. In deze bundel komt en is alles goed.

HET SCHRIJVERTJE bundelt drie boeken van Ted van Lieshout en Sieb Posthuma. Van Ansjovis tot Zwijntje is een poëtisch ABC. In Koekjes! verdwijnt er steeds een koekje uit de trommel: ‘Was jij het Diederik?’ ‘O nee, mama, niet ik!’ Het waren acht kabouters met een rode puntmuts, negen brandweermannen… Dit grappige verhaal is – ook door de Aadje Piraatje-achtige tekeningen – zeker een voorleeshit. Spin op sokken staat vol woord-, taal-, cijfer- en denkspelletjes. Door het slotgedicht – dat om stil van te worden zo mooi is – is de bundel een bijzonder eerbetoon aan Sieb Posthuma.

Eline Rottier heeft van haar grote liefde voor kinderboeken haar beroep gemaakt. Op haar site boekwijzer.com vind je o.a. kinderboekentips, diepte-interviews met kinderboekenschrijvers en filmpjes met tips. Regelmatig deelt ze haar favoriete kinderboeken van dat moment op JMOuders.nl. Voor persoonlijke kinderboekentips kun je haar hier mailen

 

Lees hier meer tips van boekwijzer.com, bijvoorbeeld: De leukste prentenboeken of Boeken om jongens aan het lezen te krijgen! 

Reageer op artikel:
De beste kinderboeken van 2015
Sluiten