Redactie
Redactie Brugklas 22 jun 2018

De brugklas: eerste schoolfeest

Zijn jullie klaar voor je eerste schoolfeest? vraag ik aan Berend en Tycho, buurt- en klasgenoten van Anne. Met een brede grijs haalt Berend zijn schouders op met als ondertitel ‘niks aan de hand met mij, alles is über cool’. Tycho kijkt de andere kant op. Anne is ondertussen nog boven op haar kamer, druk met vriendin Yousra aan het 'make-uppen'. De heren wachten tot ze klaar zijn.

Straks wordt het kwartet door Jasper naar school gebracht voor hun eerste echte schoolfeest. Het is niet zomaar een schoolfeest, maar een heus lustrum. De school bestaat zoveel jaar en pakt uit met een diner dat de leerlingen zelf gekookt hebben. Daarna is er een gala met het thema Bal Masqué. Die middag ben ik nog door de regen gefietst om een burlesk verenmasker van een vriendin te lenen voor deze gelegenheid. Want ècht niet dat Anne met iets uit de verkleedkist ging lopen…

Schattige pluiskuikens

En nu staan er dus twee jongens onwennig in hun zwarte colbertjes en vlinderstrikjes in onze huiskamer te wachten, met een schaal zelfgemaakte lasagne in de ene hand en een mister Beanmasker in de andere. Als de dames eindelijk naar beneneden komen in glitterrokjes en met opgestoken haren, zie ik ze stiekem bewonderend naar elkaar kijken. Yousra laat per ongeluk een ‘Wow!’ ontsnappen als ze de jongens in hun jasjes ziet staan. Ze schrikt er zelf van. Tot mijn grote verbazing (en geluk) willen ze ook nog samen op de foto. Als ze even later wegrijden en ik languit op de bank lig, bekijk ik de foto nauwkeurig. Ik zie hoe ze gegroeid zijn in die paar maanden. Je ziet de opgewonden spanning in hun gezichten; schitterende ogen boven verlegen lachjes. Zo mooi om te zien. En tegelijkertijd zijn ze nog zulke schattige pluiskuikens.

Drank en drugs

Dan komt Jasper lachend terug van zijn ritje. Het was nogal hilarisch in de auto; vier pubers luid meezingend met Drank & drugs van Ronny Flex, terwijl de lasagnesaus uit de schaal over de smokings heen lekt. Alle tieners zeggen ja tegen MDMA. Mijn god, hebben ze enig idee wat dat überhaupt betekent? ‘Er is toch geen drank op dat feest?’ vraag ik bezorgd. ‘Nee joh,’ wuift Jasper mijn zorgen weg, ‘het is zo braaf als wat.’ Toch laat het idee me niet los. Had ik Anne op een op andere manier nog moeten voorbereiden op opdringerige jongens, drank, poedertjes, pillen, roken, blowen? Ik heb een masker geregeld en haar Sodom en Gomorra ingestuurd. En nu is het te laat.

Gelukkig gaat de bel en staan vrienden op de stoep die al oudere kinderen hebben. Zij zijn alweer een fase verder en hebben zojuist hun dochter thuis alleen achtergelaten met haar eerste vriendje, die languit vanaf het bed ‘Doei en de mazzel!’ riep. Vriend Maarten moet nog even bijkomen van dat idee. Maar mij helpt het om alles weer in perspectief zien.

Blaren van het dansen

Voor de eersteklassers duurt het feest tot twaalf uur. Jasper staat samen met een hele groep andere ouders keurig op tijd voor de school te wachten tot het kroost naar buiten komt. Om 0:20 uur appt hij: ‘nog geen spoor van Anne.’ Uiteindelijk komt ze een kwartier later met rode konen de school uitrollen. ‘Sorry dat ik te laat ben, maar de act met de vuurspuwer was nog niet afgelopen.’ Thuis vecht ik ondertussen op de bank tegen de slaap. Ik wil zo graag zien hoe ze terugkomt van het feest.

‘Hé gezellig, jullie zijn nog aan de borrel,’ roept Anne als ze binnenstapt. Ik kijk naar de toastjes en de lege glazen die nog in de kamer staan van het bezoek van die avond. ‘Mam, het was echt super tof,’ vertelt ze, terwijl ze voor zichzelf nog een toastje smeert. ‘We waren er echt tot het laatst met onze vaste kern!’ Ze heeft blaren op haar voeten van het dansen op de nieuwe schoenen. ‘Wat hebben jullie nog meer gedaan?’ vraag ik. ‘Gewoon een beetje gekletst enzo.’ ‘Maar waar was je dan de hele avond?’ wil ik weten ‘op de dansvloer of kon je ook nog ergens anders heen?’. ‘Gewoon, naast de snoepautomaat met m’n vriendinnen,' zegt ze. 'Truste mam.’

Dat klinkt nog heel erg onschuldig. Tevreden ga ik ook naar boven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
De brugklas: eerste schoolfeest
Sluiten