Redactie
Redactie Cito en Toetsen 19 jun 2018

De eindsprint

Wat te doen als het laatste rapport van je kind twijfelachtig was? Deze tips helpen om nog even alles op alles te zetten.

Groep 7

Je kind zit in groep 7 en staat er zwak voor. Je vraagt je af wat beter is: groep 7 overdoen, zodat hij straks steviger in z'n schoenen staat, of doorgaan naar groep 8 en hem daar eventueel laten bijspijkeren. Wat kun je doen als je het beter vindt dat hij toch overgaat?

 • Geef je kind positieve aandacht als hij zijn huiswerk maakt en zorg dat je weet hoe hij werkt. In een noodsituatie moet je elke dag een uur samenwerken aan de vakken waar hij moeite mee heeft.
 • Kijk goed hoe hij opdrachten aanpakt en stimuleer hem om zelf tot oplossingen te komen. Blijf in de buurt, controleer en beloon het werk. Onthoud dat het inhalen van een achterstand vaak net zoveel tijd kost als het ontstaan ervan.
 • Heb je zelf geen tijd om te helpen? Zorg dan voor minstens twee uur individuele bijles per week.
 • Ga in gesprek met de leerkracht en achterhaal waar het probleem zit. Als jullie er niet uitkomen, kun je je kind eventueel laten testen. De leerkracht kan hier meer informatie over geven.

De brugklas

De cijfers van je brugklasser zijn niet al te sterk. Wat zijn de mogelijkheden?

 • Dat hangt ervan af of je kind in sommige vakken zwak is of over de hele linie slecht presteert. Als hij in een beperkt aantal vakken slecht is, kan extra oefening helpen. Schoolboeken hebben vaak cd-roms met extra materiaal of online opdrachten die je kind goed op weg helpen.
 • Besteedt hij genoeg tijd aan zijn huiswerk? Ga dit samen met hem na. Over het algemeen kost huiswerk minstens een uur per dag, en bij achterstanden zelfs twee tot drie uur.
 • Overhoor en controleer maakwerk. Is de agenda goed ingevuld? Let op de manier van leren en zoek de aanpak die past bij jouw kind. Begeleiding is zinvol; zo leg je de basis voor zelfstandigheid in de komende jaren.
 • Te weinig tijd? Zoek dan een goed huiswerkbegeleidingsinstituut. Brugklassers staan (nog) open voor adviezen en kunnen het daardoor vaak na verloop van tijd weer zelf. Bijlessen kosten rond de € 35,- per uur.
 • Heeft je kind hier en daar wat extra hulp nodig? Op veel middelbare scholen geven oudere leerlingen tegen een kleine vergoeding bijles. Informeer binnen school naar de mogelijkheden.

Eindexamen

Je kind doet binnenkort eindexamen, maar het gaat slecht. Is er nog iets aan te doen?

 • Laat je kind samenvattingen maken om de stof beter te snappen en te onthouden. Vooral bij korte samenvattingen moet de leerling ervoor zorgen dat hij de stof echt goed begrijpt.
 • Een examentraining kan helpen om dat ene vak toch te halen. Door de intensieve training heeft je kind de mogelijkheid zich extra goed voor te bereiden en gaat het meer ontspannen de examens in. Dit scheelt gemiddeld een punt op het cijfer. Kijk voor informatie op www.jmouders.nl/eindexamen.
 • Ook de grotere universiteiten bieden examentrainingen aan, die (per vak) gemiddeld twee tot drie dagen duren. De kosten van examentraingen variëren van € 250,- tot € 475,-.
 • Heeft je kind een herkansing? Kies dan voor de herexamentraining. Deze is minstens zo effectief.
  Zie Aanmelden herexamentraining bij Studiekring

Wel of niet doubleren?

Met de hakken over de sloot overgaan werkt alleen als de leerhouding van je kind bewust veranderd is. Is de achterstand (bijna) ingelopen, maakt je kind z'n huiswerk nu wel en is de houding in de les positief veranderd? Of zijn bijvoorbeeld vervelende (privé)omstandigheden verbeterd? Met intensieve bijles kan een achterstand vaak nog worden ingehaald.

In andere gevallen is het verstandiger om de stof nog een jaar over te doen.

Info: Met dank aan Gabriella van der Linden van Studiekring Den Haag, www.studiekring.nl
 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
De eindsprint
Sluiten