Redactie
Redactie Lezen 19 jun 2018

De fijnste meisjesboeken

Op zoek naar de leukste kinderboeken voor meisjes? Een tijdje geleden tipte Eline Rottier van boekwijzer.com een lijst met kinderboeken om jongens aan het lezen te krijgen en houden. Nu zijn de meiden aan de beurt. Speciaal voor hen deze geweldige (voorlees)boeken die gegarandeerd in één ruk uitgelezen zullen worden!

Hotel Bonbien van Enne Kroes (7+)

Siri is tien en woont in Hotel Bonbien, het hotel van haar ouders. Ze is er geboren, ze vindt het de mooiste plek op aarde en ze wil er nooit meer weg. En geloof me, kinderen willen dat ook niet als ze eenmaal in deze must have beginnen. Het gaat over het allervreemdste jaar dat Siri ooit heeft meegemaakt. Haar ouders hebben steeds vaker ruzie, Siri is bang dat ze gaan scheiden en het hotel moeten verkopen. Alleen een wonder kan hen redden… En laat dat nou net zijn wat uit de hemel komt vallen, of is het Siri zelf?

Slimpie Dimpie Wonderkind van Manon Sikkel (7+)

Darsie is een Wonderkind. Hij kan op zijn handen lopen, hutten bouwen en spreekt zeven talen. Helaas is hij niet goed in vrienden maken en houden zijn ouders meer van hun werk dan van hem. Als ze Darsie naar Kinderasiel De Gouden Bergen, een kasteel in Zwitserland met kinderen zoals hij, sturen lijkt dat hem dan ook een goed plan. Alleen… het is er afschuwelijk, gruwelijk afschuwelijk! Gelukkig ontmoet hij Bibi en Kees. Zou het Darsie met hun hulp lukken om uit het strafkamp te ontsnappen? Wees een echte Slimpie Dimpie en zorg dat dit rijk geïllustreerde boek in de kinderboekenkast staat.

Het leven volgens Pippa Leeuwenhart (10+)

Dit oergeestige boek gaat over Pippa van veertien. Sinds de scheiding van haar ouders is ze in het weekend rijk bij haar vader in de stad en doordeweeks arm bij haar moeder op het platteland. Dat maakt haar leven om lichtelijk gek van te worden. Gelukkig heeft ze haar dagboek, daarin beschrijft en tekent ze alles over haar ouders, beste vriendinnen, eerste zoen, bodyscrubs, paarden, vakanties en nog heel veel meer! Deel twee van deze gegarandeerde hit (en inspiratiebron) verschijnt al in maart.

Survival van Lydia Rood (10+)

Liesbeth moet van haar moeder naar een survivalkamp en daar heeft ze he-le-maal geen zin in. Al die vreemde kinderen… ze vraagt zich af of het gek is dat ze een beetje bang voor hen is. Hoewel het survivallen onverwacht leuk blijkt en Liesbeth is er ook nog eens echt goed in is, lukt het haar niet zich aan te passen aan de groep. Ze voelt ze zich eenzaam en onzeker. Totdat ze er langzaamaan achter komt dat er met iedereen wel iets raars aan de hand is. Een levensecht, ontroerend boek met een mooie les: overleven doe je júíst niet alleen! 

Ganzenmeisje van Shannon Hale (12+)

Shannon Hale toverde het eeuwenoude sprookje De Ganzenhoedster om tot een prijswinnend, magisch en spannend verhaal over de jonge kroonprinses Ani. Omdat haar moeder Ani niet geschikt vindt als opvolgster huwelijkt ze haar uit aan een prins in een vreemd land. Een rol die haar valse kamermeisje Selia ook wel ziet zitten. Als Ani onderweg door haar wordt aangevallen, slaat ze op de vlucht. Vermomd als ganzenhoedster zet ze alles op alles om haar belagers te slim af te zijn en om de koningin te kunnen worden die ze altijd al was.

Liefdesbrieven aan de sterren van Ava Dellaira (12+)

Laurel praat niet over haar overleden grote, stoere, mooie zus May. Daarvoor mist ze haar te erg en is er te veel gebeurd waar ze niet over kan en wil praten. Tot ze op school een opdracht krijgt: een brief schrijven aan iemand die dood is. 'Er zijn dingen die ik niemand kan vertellen, behalve de mensen die er niet meer zijn.' Het worden er tientallen. Aan Kurt Cobain, Amy Winehouse en veel meer overleden sterren. De ontroerende brieven, de knappe Sky en haar nieuwe vrienden helpen haar om de waarheid op te schrijven en leren haar dat je verdriet en verhalen, hoe zwaar ook, maar beter kunt delen. 

Een heel bijzonder meisje van Anna van Praag (13+)

Dit prachtige boek gaat over het leven van Alicia en haar ouders bij de kleurrijke secte Casa Nostra die wordt geleid door de mooie, sterke Sofia. Alicia is dol op haar, maar de beweging is niet onschuldig. Sofia laat een spoor van omgevallen mensen achter, waaronder uiteindelijk ook Alicia en haar familie. En dan blijkt hoe afhankelijk Alicia van haar is geworden. Ze voelt zich verpest: ‘ik krijg je niet meer gewist.’ Een verhaal dat een bron van herkenning zal zijn voor iedereen die zich weleens onmetelijk gehecht heeft gevoeld, aan wat of wie dan ook.

 

Eline Rottier heeft van haar grote liefde voor kinderboeken haar beroep gemaakt. Op haar site boekwijzer.com vind je o.a. kinderboekentips, diepte-interviews met kinderboekenschrijvers en filmpjes met tips. Regelmatig deelt ze haar favoriete kinderboeken van dat moment op JMOuders.nl. Voor persoonlijke kinderboekentips kun je haar hier mailen! 

Reageer op artikel:
De fijnste meisjesboeken
Sluiten