Redactie
Redactie Blogs 21 jun 2018

De kans op

‘Ik zou nooit een gehandicapt broertje of zusje voor Bink willen!’

Dat heb ik gezegd voordat we de combinatietest deden toen ik zwanger was van Kit. Beiden wisten we dat we zulke beslissingen pas wilden maken als we de uitslag van de test kregen. Gelukkig was de uitslag zo positief dat we ons nergens druk om hoefden te maken. Want met deze uitslag was de kans op een kindje met Down klein. Voor het gemak vergaten we de andere syndromen, die waren toch onuitspreekbaar.

En toen werd Kit geboren, mét het Downsyndroom. Een lief klein meisje die was geboren met iets waarvan we dachten dat we maar een kans van 1 op weet ik veel hoeveel duizend hadden. Maar ja, al is het een kans van 1 op een miljoen, die kans blijft gewoon te bestaan. Dat is iets wat je pas beseft als het je overkomt. En deze keer was het helaas niet met de loterij.

In het begin heb ik mij vreselijk schuldig tegenover Bink gevoeld. Ten eerste omdat hij een zusje kreeg dat niet aan hem beloofd was. Dat klinkt heel kort door de bocht, maar zo voelde het voor mij. En ten tweede omdat er ook veel bij hem op zijn bordje kwam. Vaak mee naar het ziekenhuis, een vader en moeder die veel weg waren en het verdriet wat de eerste maanden toch veel in huis was. Ik ben altijd heel bewust bezig geweest om hem niets te kort te laten komen. Maar toch blijf je daar bang voor.

Als ik nu ruim vijf jaar later naar hem kijk, zie ik dat hij er tot nu toe niet onder heeft geleden. Hij is een lieve, sociale en zorgzame jongen. Misschien is dat gekomen doordat hij heeft gezien dat er in het begin veel voor Kit gezorgd werd. Maar ik denk dat het ook in zijn karakter ligt. En de lessen die hij heeft geleerd omdat hij een gehandicapt zusje heeft, zijn ook zichtbaar. Iedereen is anders en dat hoort er gewoon bij.

Ik ben zo blij dat we niet van te voren wisten dat Kit Down zou hebben. Want het makkelijke advies ‘dan kun je het nog weghalen’ is een stuk lastiger als je echt voor dat dilemma staat. En dan kan iedereen nog zoveel vinden, je weet pas wat het is, als je het meemaakt.

Reageer op artikel:
De kans op
Sluiten