Sophie Nortier
Sophie Nortier Opvoeden 29 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

De Kindertelefoon bestaat 40 jaar!

Al veertig jaar bellen kinderen met De Kindertelefoon over al hun vragen en problemen rond pesten, seksualiteit, geweld en hun thuissituatie. De telefoonlijn stond toen al direct roodgloeiend en dat is onveranderd gebleven.

Kindertelefoon veertig jaar geleden

Begin deze maand werd de veertigste verjaardag van de Kindertelefoon groots gevierd, met Koningin Máxima als eregast. Want al sinds 1979 kunnen kinderen en jongeren met De Kindertelefoon over alles praten. Toen ontstaan uit een lokaal initiatief van een groepje Amsterdamse ouders. Nu werken er vijfhonderd professioneel getrainde vrijwilligers op zeven locaties door het land.

Kinderen en jongeren weten de hulplijn nog dagelijks te vinden. Zo doen ze dit om hun hart te luchten, hun hoofd weer op orde te krijgen of gewoon om even verdrietig of blij te zijn. En gelukkig maar, want veel ouders vinden het nog vaak lastig om met hun kinderen te praten over onderwerpen als seksualiteit.

Online bereikbaar

Tegenwoordig zijn ze naast de vaste telefoonlijn, ook bereikbaar via de chat. En op het forum hebben ze een veilige plek gecreëerd waar kinderen elkaar kunnen helpen.

Jongerenraad

In 2018 heeft De Kindertelefoon een jongerenraad in het leven geroepen, omdat ze het belangrijk vinden goed in te kunnen spelen op de kinderen. Hierin zitten vijftien jongeren die meedenken over de aanpak en het beleid rond de hulpdienst. Op deze manier is de keuze gemaakt om veel beter zichtbaar te worden op social media. Daarnaast zijn de mensen aan de andere kant van de lijn meer in beeld. De jongeren hadden namelijk duidelijk gemaakt dat ze het erg belangrijk vonden om te weten met wie ze in gesprek gaan.

Cijfers en onderwerpen

Wie denkt dat de Kindertelefoon haar hoogtijdagen heeft gehad, heeft het mis. Er werden vorig jaar namelijk 128.000 gesprekken gevoerd met de vrijwilligers.

De telefoontjes gaan vooral over pesten. Maar over onderwerpen als relaties, liefde en seksualiteit nemen ze liever contact op over de chat. Op het forum gaat het voornamelijk over seksualiteit en emotionele problemen.

Alle vragen

Vorig jaar zijn ze een nieuwe route ingeslagen om beter duidelijk te maken dat kinderen met al hun vragen kunnen bellen. Uit onderzoek was namelijk gebleken dat veel kinderen bij De Kindertelefoon denken aan zware, heftige problemen. En hierdoor dus minder snel contact opnamen.

Lees ook: Praten over seks met je kind per leeftijd; zo pak je het aan
Lees ook: Praten met pubers: 17 tips voor een (echt) goed gesprek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.