Redactie
Redactie Lezen 19 jun 2018

Leuke historische kinderboeken

Ben je voor je kind op zoek een avontuurlijke, historische jeugdroman die veel meer is dan een saai geschiedenislesje? In het kader van de Maand van de Geschiedenis selecteerde Eline Rottier van boekwijzer.com vijf kinderboeken die je echt niet wilt missen.

De zee kwam door de brievenbus (8+)

‘Mijn vader gooide mij van het dak. Ik kon het niet begrijpen. Wie gooit zijn kind nou weg?’ Dát is nog eens een spannend begin van een boek.
In De zee kwam door de brievenbus vertelt Liesje (8) hoe haar moeder haar op 31 januari 1953 midden in de nacht wakker maakt. Ze denkt dat er een spannend avontuur begint, maar de opwinding slaat om in angst als het ijskoude zeewater met verwoestende kracht door de straten kolkt. Het water blijft stijgen en er komt geen hulp. Is het nog wel veilig genoeg op de zolder van het huis?
Selma Noort baseerde dit kleine meesterwerkje op herinneringen van haar vriendin Lia Soeting, die de watersnoodramp als achtjarig Zeeuws meisje meemaakte.

Haaieneiland (10+)

Waarschuwing: dit verhaal is niet bestemd voor watjes. Maar ben je op zoek naar een bloedstollend avontuur, dan is Haaieneiland van meesterverteller Rob Ruggenberg precies wat je zoekt.
Roemer (14) sluit zich aan bij de achttiende-eeuwse geheime expeditie van Jacob Roggeveen. Al snel heeft hij het helemaal gehad met het stinkende schip, de scheurbuik en dreiging van zweepslagen. Als een van de schepen bij het eiland Takapoto schipbreuk leidt, besluit Roemer om te blijven. Hij sluit vriendschap met de mooie Nu’i en ontdekt dat het plekje in de Stille Zuidzee niet zo paradijslijk is als hij hoopte. Bloeddorstige krijgers vermoordden én verorberden twee jaar eerder bijna alle mannen van het eiland. Als de kannibalen opnieuw aanvallen en Nu’i ontvoeren, moet Roemer een waanzinnig plan bedenken om haar te redden.

De bende van Lijp Kot (10+)

Lemniscaat – uitgeverij van Thea Beckman, de koningin van de historische jeugdromans – liet dit jaar de veelbelovende Wim Bos debuteren met De bende van Lijp Kot.
Het gaat er ruig aan toe in het achttiende-eeuwse Amsterdam, dat het decor vormt van dit spannende boek. Pontus (11) wordt onterecht beschuldigd van een vuile moord. Hij weet uit de Boeien (de cellen onder het stadhuis van Amsterdam) te ontsnappen en stuit op een bende vingervlugge zakkenrollers die onder leiding van Lijp Kot Amsterdam onveilig maken. ‘Stelen is voor lafbekken,’ gonst de stem zijn vader door zijn hoofd. Maar die is twee jaar eerder naar de Noordelijke IJszee vertrokken en Pontus heeft onderdak, eten en bescherming nodig. Lijp Kot stelt daar maar één gunst tegenover: absolute trouw. Maar kan Pontus die beloven? Is de bendeleider eigenlijk wel vertrouwen?
Tip: Trakteer je kinderen op een te gekke kinderstadswandeling in Amsterdam van Wim Bos!

De keerzijde van de keizer (12+)

Nóg een waarschuwing: als je met De keerzijde van de keizer van Agave Kruijssen begint, kun je niet meer stoppen. Met een boek over Karel de Grote? hoor ik je denken. Jazeker, zó gaaf kan geschiedenis zijn als je historie koppelt aan een onweerstaanbaar spannend avontuur. ‘Laat nooit weten wie je echt bent.’ Diedric (12), de jongste bastaardzoon van Karel de Grote, krijgt van zijn moeder een levensgevaarlijke opdracht: hij moet zijn halfbroer, keizer Lodewijk, vermoorden. Onder de schuilnaam Tjerk de Fries stelt hij zich in dienst van de biograaf van zijn overleden vader en ontdekt steeds meer over de man die hij nooit gekend heeft. Over zijn vrouwen, kinderen en trouwste vazallen (waaronder natuurlijk Elegast), zijn oorlogen en politieke spelletjes, over zijn aardigheid en overmoed, over heldendaden en laffe slachtpartijen. In zijn zoektocht naar de waarheid stuit hij op een geheim dat het daglicht nooit mag zien…
Tip: Reserveer het nieuwste boek van Agave Kruijssen Opstand alvast! Het komt in november uit en gaat over Willem van Oranje.

Elke dag een druppel gif (14+)

‘Hoe kun je leven met de gedachte dat je deel uitmaakte van een moordmachine?’ Het is de vraag die Wilma Geldof stelt in het indrukwekkende Elke dag een druppel gif. Als de oorlog uitbreekt, sluit de dominante vader van Maarten (11) zich aan bij de NSB. Dat komt Maarten op vreselijke pesterijen te staan. Pas als hij op de nationaalsocialistische school (de Reichsschule) terechtkomt gaat het beter met hem. Tussen zijn kameraden voelt hij zich verheven en uitverkoren. Na de oorlog dringt langzaam tot Maarten door dat ‘zijn’ school en de vernietigingskampen door dezelfde perverse geesten zijn bedacht. Dat hij heilig geloofde in een satanisch sprookje. Terwijl zijn leeftijdgenoten studeren, verkering krijgen en uitgaan, leeft hij als een mol. Tot Hanne verliefd op hem wordt. Ze is geobsedeerd door de oorlog, het onderwerp dat hij juist krampachtig probeert te vermijden. Kan hij haar vertrouwen?
Wilma Geldof had zelf ook een vader met een NSB-verleden. Ze won met Elke dag een druppel gif de Thea Beckman-prijs in 2015.

 

Eline Rottier heeft van haar grote liefde voor kinderboeken haar beroep gemaakt. Op haar site Boekwijzer.com vind je o.a. kinderboekentips, diepte-interviews met kinderboekenschrijvers en filmpjes met tips. Regelmatig deelt ze haar favoriete kinderboeken van dat moment op JMOuders.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Leuke historische kinderboeken
Sluiten