Redactie
Redactie Lezen 19 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

De leukste kinderboeken over uitvindingen en wetenschap

'Het thema van de Kinderboekenweek (7 t/m 18 oktober) is dit jaar ‘Raar maar waar’. Veel aandacht dus voor non-fictieboeken. Deze 6 boekentips van Eline Rottier (boekwijzer.com) passen daar perfect bij.

Een boek over het begin van dingen, een boek met spannende verhalen over uitvinders, een boek vol wetenschappelijke experimenten en nog veel meer! Waar nodig staat de voor -én zelfleesleeftijd vermeld.

Keepvogel – De uitvinding (3+)

In het prachtige prentenboek Keepvogel – De uitvinding van Wouter van Reek, vindt Keepvogel dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn om een uitvinding te doen: ‘Je moet gewoon iets bedenken waar nog nooit iemand eerder aan gedacht heeft.’ Zoals bijvoorbeeld een machine om vlierbessen te plukken! Hij gaat meteen aan de slag, maar als de draaibare bessenvork, vlierstruikhoogtevoelsprieten en automatische struikverdeler erop zitten wordt het wel een erg grote en nogal onbestuurbare machine! Gelukkig is Tungsten er ook nog…

Marit Törnqvist presenteert Opmerkelijke uitvindingen (4+/6+)

Hooggeëerd publiek! Wil je inspiratie opdoen om iets te bedenken waar nog niemand eerder aan heeft gedacht? In Marit Törnqvist presenteert Opmerkelijke Uitvindingen zul je de grappigste voorbeelden vinden. Wat dacht je van de ‘gelukinhetspelspiegel’, de ‘handinhandwant’, of de ‘poepvanger’ en wie wil er nou geen ‘zevenvliegeninéénklapper’ in de zomer? De creaties verschijnen een voor een als zwart-wit-tekeningen in gouden theaterachtige kadertjes en kunnen op een staande ovatie rekenen!

Dit boek winnen? Kijk hier!

Van oerknal tot robot – Alles heeft een begin (6+/8+)

Marc ter Horst, schrijver van het succesvolle Hé aardbewoner!, beschrijft in Van oerknal tot robot – Alles heeft een begin in korte, vrolijke verhaaltjes 38 beginnen van uiteenlopende dingen. Het begin van leven, dinosaurussen, auto’s, school, fabrieken, oorlog, mensen… Door de begrijpelijke taal, stripachtige illustraties, grapjes en voorbeelden is dit boek precies wat het moet zijn voor kinderen van deze leeftijd: een perfect begin om kennis te maken met antwoorden op wetenschappelijke vragen.

Dit boek winnen? Kijk hier!

Het raadsel van alles wat leeft (8+/10+)

Het verhaal in Het raadsel van alles wat leeft wordt zo begrijpelijk verteld dat je helemaal vergeet dat het best stevige materie is, die evolutietheorie. Dat heeft alles te maken met de unieke sprankelende en heldere toon die Jan Paul Schutten in zijn boeken gebruikt (of beter: bijna unieke, want zijn vriendin en Gouden Griffel-winnaar Bibi Dumon Tak is er al net zo’n held in). Het raadsel won in 2014 het Gouden Penseel én de Gouden Griffel. De illustraties werden de meesterproef van Floor Rieder genoemd, het boek ‘het voorlopige magnum opus’ van de schrijver. Voorlopige, want let op! Dit najaar verschijnt Het wonder van jou en je biljoenen bewoners en op de blog van de kinderboekenambassadeur kun je lezen dat dat nóg leuker en beter moet worden!

Geniaal! (8+/10+)

In Geniaal! giet Janny van der Molen levensverhalen van negen gepassioneerde genieën in een avontuurlijk en spannend jasje. Marie Curie die radioactiviteit ontdekte én op het idee kwam om auto’s met röntgenapparatuur (rijdende ziekenhuizen) in te zetten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Louis Pasteur die hondsdolheid versloeg door de 9-jarige Joseph met datzelfde virus te injecteren. Of Darwin die niet alleen de evolutietheorie bedacht, maar ook ontdekte dat het in zijn tijd nogal wat was om vast te stellen dat God aan die theorie helemaal niet te pas kwam.

Oh zit dat zo – De wetten van de natuur (10+/12+)

Boem! Bam! Kleng! In Oh zit dat zo – De wetten van de natuur slaagt Daniel Tatarsky erin om natuur- en scheikunde verrassend, spannend en ja, best heel cool te maken… Het boekje bevat ook nog eens 50 geweldige wetenschappelijke experimentjes die kinderen (bijna allemaal) thuis kunnen doen. Steeds wordt zo’n grappig proefje (aan de slag) en met feitjes toegelicht (de wetenschap). Springende vlammen, zichtbare geluidsgolven, klimmend water, een zelfgemaakte lavalamp en nog heel veel meer. Ook een must have voor alle natuurkunde- en scheikundeleraren van Nederland die zichzelf onsterfelijk willen maken!

 

Eline Rottier heeft van haar grote liefde voor kinderboeken haar beroep gemaakt. Op haar site Boekwijzer.com vind je o.a. kinderboekentips, diepte-interviews met kinderboekenschrijvers en filmpjes met tips. Regelmatig deelt ze haar favoriete kinderboeken van dat moment op JMOuders.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De leukste kinderboeken over uitvindingen en wetenschap
Sluiten