Redactie
Redactie Lezen 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

5 superleuke kinderboeken (10+)

Schrijflessen, kooklessen en levenslessen… Het komt allemaal voorbij in de vijf kinderboeken die Eline van Boekwijzer.com selecteerde. Absolute aanraders voor kinderen vanaf een jaar of 10.

Houd je kind van lezen en is hij weer toe aan iets nieuws? Deze vijf boeken zijn een goede keuze. Van serieuze onderwerpen tot grappige hoofdpersonen, er zit voor elk kind wel iets bij. Zo moet Mick letterlijk koken voor zijn leven, gaat een boek over Jeroen, wiens klasgenoot zelfmoord pleegt en schreef Katinka per ongeluk zelf een boek.

Koken voor de keizer (10+)

In het spannende Koken voor de keizer (10+) moet de elfjarige Mick koken voor zijn leven. Lukt het hem zeven dagen iets te maken wat de gemene keizer Linus lekker vindt, dan wordt iedereen die naar de Witte Rots verbannen is vrijgelaten. Slaagt hij niet, dan moet hij zelf een zwemtochtje naar die rots maken. Door de Haaibaai… Maar wat moet je maken voor een verwende papzak van een keizer die alleen maar witte broodjes met suiker eet? Als toegift op dit heerlijke avontuur vind je achter in het boek alle recepten.

Gips (10+)

Gips (10+) van Anna Woltz gaat over een gezin dat volgens hoofdpersoon Fitz heel nodig in het gips moet. Haar ouders gaan scheiden, maar door een bloederig ongelukje ontmoet het gezin elkaar op de spoedeisende hulp. Fitz ontdekt hoe het voelt om iemand te zijn, dat het soms dapperder is om iets te proberen dan om niets te doen, welke wonden helen, welke littekens achterlaten én welke onverwacht een mooi resultaat opleveren. Primula, een van de personages uit het boek, kijkt alle ziekenhuisseries van de wereld. Gips kan zich met de meest meeslepende daarvan meten.

Hoe ik per ongeluk een boek schreef (11+)

Hoe ik per ongeluk een boek schreef (11+) van Annet Huizing gaat over de elfjarige Katinka die door schrijflessen van haar beroemde overbuurvrouw Lidwien en de komst van de nieuwe vriendin van haar vader met een verrassende, verfrissende blik naar haar leven leert te kijken. Een klein, subtiel, ontroerend verhaal dat veel meer is dan alleen een boek met schrijflessen of een boek over een meisje dat haar overleden moeder opeens gaat missen. Het is – precies zoals de Griffeljury schreef – van alles wat en van alles evenveel.

Spijkerzwijgen (12+)

Gouden Griffel-winnaar Simon van der Geest slaagt er met Spijkerzwijgen (12+) opnieuw in een levensecht verhaal te vertellen. De ouders van Vonkie hebben tijd nodig om dingen op een rijtje te zetten en dus moet zij een week bij haar opa Spijker op de boerderij gaan logeren. Haar opa zit vol verhalen over zijn zes broers, vooral over Buts. Als opa met hem was durfde hij alles. Later was het misgegaan tussen de twee broers, helemaal mis, maar dáár wil opa dan weer niks over vertellen. Vonkie heeft er genoeg van dat ze overal buiten gehouden wordt, gaat zelf op onderzoek uit en bedenkt een slim plan om opa en Buts weer bij elkaar te krijgen.

Wie ik ben (12+)

Wat doe je als de jongen die jij pestte zelfmoord pleegt? Jeroen zit in de tweede klas van de middelbare school. Hij is populair op school, dwars thuis, hij speurt naar zijn grenzen. Dan overlijdt Jelmer, hij heeft een einde aan zijn leven gemaakt. In Wie ik ben (12+) laat Emiel de Wild Jeroen zoeken naar antwoorden op wezenlijke vragen. Wat kan wel, wat kan niet, wie zijn je vrienden, wat moet je met je ouders, wat moet je met jezelf? De Wild beschrijft al die opgehoopte kwetsbaarheid en stoerheid, al dat aantrekken en afstoten van ‘De Puber’ net zo onuit- als onweerstaanbaar als het in het echte leven is.

 

Eline Rottier heeft van haar grote liefde voor kinderboeken haar beroep gemaakt. Op haar site Boekwijzer.com vind je o.a. kinderboekentips, diepte-interviews met kinderboekenschrijvers en filmpjes met tips. Regelmatig deelt ze haar favoriete kinderboeken van dat moment op JMOuders.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
5 superleuke kinderboeken (10+)
Sluiten