Redactie
Redactie Lezen 19 jun 2018
Leestijd: 5 minuten

De leukste kinderboeken voor jongens!

Jongetjes aan het lezen krijgen of houden? Niet altijd een makkelijke opgave. Eline Rottier van boekwijzer.com selecteerde speciaal voor zes spannende en grappige boeken voor jongens. Stuk voor stuk geweldig om zelf te lezen of voor te lezen (dan kun je een jaartje eerder dan de 'leesleeftijd' beginnen). Natuurlijk kunnen ze ook door meisjes gelezen worden!

We gingen op krokodillenjacht (6+)

De boeken van Bibi Dumon Tak zijn te gek! In dit boek staan weer (het is de opvolger van We gingen achter de hamsters aan) grappige, spannende, ontroerende, waargebeurde verhalen over haar belevenissen als vrijwilligster bij de dierenambulance. Hoe raak zij karakters schetst, haar droge oergeestige toon, zoals ze de spanning opvoert, de oneindige hoeveelheid weetjes die ze kunstig het boek in verhaalt… ‘Het lijkt wel een film,’ zegt Tessa tijdens een van de spannende ritten. Nou, bij het lezen van de episodes uit het leven van Bibi Dumon Tak bij de dierenambulance lijkt het alsof je naar je favoriete serie zit te kijken en na elk slot denkt: oké, nog eentje dan. Voor zover je nog niet overtuigd was: er zitten ook nog stoere dierentattoos bij het boek!

Bruno wordt een Superheld (7+)

Deze Zilveren Griffel-winnaar van Håkon Øvreås gaat over Bruno, een heel gewoon jongetje… tótdat hij op een nacht besluit te veranderen in Superheld Bruino en met een pot bruine verf wraak neemt op de jongens die hem pesten. Niet alleen zijn beste vriendjes, de dappere Zwarthur en Blouise, doen mee aan zijn missie, ook zijn overleden opa schiet hem te hulp. Die zit zo vol sterke verhalen dat je helemaal vergeet dat het ook best een sterk verhaal is dat Bruno hem kan zien. Het maakt het boek naast een heel grappig verhaal, ook een ontroerende ode aan vriendschap. De prachtige kleurenillustraties zijn van Øyvind Torseter.

 

Mama mia maffia (7+)

De vader van Luca Carozzo is de Don: de allerhoogste maffiabaas van Italië. Luca noemt de maffia liever 'de club'. Hij is bang dat mensen bij het woord maffia meteen denken aan afgesneden oren. Enno, Luca's allerbeste vriend, kan niet wachten tot de Don hen oud genoeg vindt voor hun eerste echte klus. Maar er is één groot geheim waar hij niks vanaf weet: Luca wil NOOIT bij de club! In dit stoere boek van Marjon Hoffman lees je hoe het kwam dat Luca toch een kogel in de kaft van zijn schoolboek kreeg én kun je zien hoe al die spannende mannen met gekke bijnamen eruitzien.

 

Munkel Trog en de Wonderezel (7+)

Fladderende flitsflatsen! Munkel Trog en de Wonderezel is al net zo hilarisch als het eerste boek van Janet Foxley over de kleine reus Munkel die met de andere reuzen in de Bulderberg woont. In dit avontuur zijn niet de krielen (mensen) de vijand, maar komt Munkel erachter dat de Bulderberg een vulkaan is die op uitbarsten staat. Ondanks de rook, hitte en aardverschuivingen wil niemand geloven dat het de hoogste tijd is om te vluchten. Gelukkig krijgt de kleine reus hulp van zijn Krielvriendin Emilie én van de Wonderezel; het slimste wezen op aarde. De levendige tekeningen van Georgien Overwater zijn de kers op de taart, of zoals de reuzen het liever zouden zien: de harige wrat op de neus! 

 

Flip Fiasco – Oeps (7+)

‘Mijn naam is Flip Fiasco. Ik ben de oprichter, president en directeur van Fiasco bv, het beste detectivebureau van de stad, wat zeg ik, van het land. Misschien wel van de hele wereld.’ Flip is de hartveroverende hoofdpersoon uit het eerste boek van de Amerikaanse successtriptekenaar Stephan Pastis. Flip weet het zeker: als zijn aartsvijand Fiona Fiona en die vervelende bowlingbal van een vriend van zijn moeder hem niet de hele tijd in de weg zouden zitten, was hij allang schatrijk geworden van zijn opsporingen. Vol ontwapenende overtuiging bedenkt Flip de meest absurde oplossing voor de misdaden die hij moet oplossen. Die fantasie in combinatie met de striptekeningen maken dit verhaal een gegarandeerd succes voor beginnende lezers. Deel twee ligt ook al in de winkels! 

 

Mijn broer is een superheld (8+)

Stripboekenfan Luuk gaat even vijf minuten naar de wc en als hij terugkomt is er een buitenaards wezen langsgekomen om zijn grote broer, ‘superleerling’ Zack, superkrachten en een missie te geven: hij moet de mensheid (en nog een ander universum) redden. Dát is niet eerlijk, vindt Luuk: ‘Waarom heb jij superkrachten? Je leest niet eens stripboeken!’ Maar als Zack wordt gekidnapt en blijkt dat een object in het zonnestelsel op ramkoers ligt met de aarde, moeten Luuk en zijn vrienden al hun krachten inzetten om hem te vinden en de wereld te redden. Dit boek van scriptschrijver David Solomons  is een razendspannende pageturner! 

 

 

 

Eline Rottier heeft van haar grote liefde voor kinderboeken haar beroep gemaakt. Op haar site boekwijzer.com vind je o.a. kinderboekentips, diepte-interviews met kinderboekenschrijvers en filmpjes met tips. Regelmatig deelt ze haar favoriete kinderboeken van dat moment op JMOuders.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
De leukste kinderboeken voor jongens!
Sluiten