Redactie
Redactie Lezen 19 jun 2018

De mooiste dierenboeken

Dieren hebben niet voor niets vaak de hoofdrol in kinderboeken; kinderen zijn er dol op! Naast verhalende boeken, zijn er ook veel prachtige informatieve boeken over dieren. Eline Rottier van boekwijzer.com zette de mooiste en origineelste dierenboeken van dit moment op een rijtje. En van De grote dierenatlas mogen we ook nog eens drie exemplaren weggeven!

Zij de cobra? Wij de adder! van Geert-Jan Roebers & Wendy Panders 

Denk je dat er bij ons in de buurt geen spannende dieren leven? Dat je voor opwindende natuur verre reizen moet maken? Sla dan Zij de cobra? Wij de adder! maar eens open. Ook hier kun je een cobra, een tijger, een panda of een stokstaartje vinden. Alleen zien ze er net wat anders uit: als een adder, wezel, das, of als een konijn. Bioloog Geert-Jan Roebers stopte het boek vol grappige, informatieve weetjes, Wendy Panders vol leuke illustraties en foto's. Zo kun je op safari in eigen land! 

Het bijenboek van Piotr Socha

'100 miljoen jaar! Minstens zo lang leven er al bijen op aarde. Ze bestonden dus al toen de dinosaurussen nog over de aarde heersten.' In dit prachtige grote boek vind je oneindig veel weetjes (ideaal voor spreekbeurten en schoolprojecten), illustraties om uren naar te turen (je mag ermee pronken in de kinderkamer) en inspiratie om wat aan de bijensterfte te doen. Wist je bijvoorbeeld dat er een echte bijendans bestaat? Dat Napoleon een bijenliefhebber was? Welke groenten en fruit we aan de bijen te danken hebben? Wat een imker allemaal doet? Of hoe je een bijenkast bouwt? 

Een van de boeken van Bibi Dumon Tak

Dumon Tak is de koningin van de non-fictieve dierenverhalen! Het maakt eigenlijk niet uit welk boek je openslaat: Bibi’s bijzondere beestenboek, vol onalledaagse dieren, Bibi’s doodgewone dierenboek met alledaagse dieren die eigenlijk heel bijzonder zijn, Gouden Griffel-winnaar Winterdieren, óf een van de twee boeken over haar belevenissen bij de dierenambulance (We gingen achter de hamsters aan en We gingen op krokodillenjacht), de miniatuurportretten of -verslagen zijn altijd beeldschoon, loeigrappig en vol allerlei verrassende feitjes. Ik zou ze – net zoals wij – gewoon gaan verzamelen! 

Vreemde vogels, bizarre beesten van Adrienne Barman

Dit is de origineelste dierenencyclopedie die ik ken. Dat komt vooral door de bijzondere indeling: de architecten, de reausachtigen, de allerkleinsten, de pijlsnellen, de reizigers… de dieren staan om een bijzondere eigenschap die ze delen in wel 41 families bijeen. Op 'De uitgestorvenen' na bestaan de dieren allemaal in het echt! En het boek won niet voor niets een Vlag en Wimpel van de Penseeljury. De illustraties zijn stuk voor stuk fantasierijke, kleurrijke kunstwerkjes.

Het Bijzondere Beestjesboek van Yuval Zommer

Op onze aarde leven de meest fascinerende kleine beestjes. Om de verkenningstocht naar al die vliegende, kriebelende en wriemelende beestjes nóg leuker te maken voor kinderen is er dit grote, prachtige prentenboek. De dieren in dit boek hebben één ding gemeen: ze hebben geen van allen botten in hun lijf. Maar verder ontdek je dat al die zoemende bijen, kruipende kevers, slakken, spinnen, wormen, duizendpoten en ga zo maar door stuk voor stuk uniek en bijzonder zijn. En  je komt niet alleen heel veel óver deze beestjes te weten. Je leert ook hoe je met ze om moet gaan!

De grote dierenatlas van Rachel Williams, Emily Hawkins & Lucy Letherland

'Stap in de avontuurlijke wereld van de dieren…' staat in de inhoudsopgave te lezen en dat is precies de belofte die dit boek waarmaakt. Een grote wereldkaart, dertig dieren die worden uitgelicht, een uitleg en tekening per continent, talloze feitjes die grappig én leerzaam zijn, zoekopdrachten, wonderschone illustraties met heel veel details… je vindt het allemaal terug. De grote dierenatlas is ook nog eens prachtig uitgevoerd en verdient een ereplek in de kinderkamers. Wil je een exemplaar van dit boek winnen? Dat kan! Doe hier mee met de winactie! 

Een boot voor de dieren van Marianne Dubuc

Als het heel hard begint te regenen en de dieren niet meer weten waar ze heen moeten, worden ze gelukkig gered door een vriendelijke meneer. 'Kom maar op mijn boot, zegt hij.' Nog nooit zijn er zoveel dieren op één boot geweest. Dat gaat in het begin goed, maar als het maar blijft regenen, beginnen de dieren er schoon genoeg van te krijgen. In dit mooie kleine hardkartonnen prentenboek is door de grapjes, mooie tekeningen en verstopte weetjes veel meer dan alleen het verhaal van de ark van Noach.

Eline Rottier is moeder van Fiene (5), Joep (4) en Tommy (0). Zij heeft van haar grote liefde voor kinderboeken haar beroep gemaakt. Op haar site boekwijzer.com vind je o.a. kinderboekentips, diepte-interviews met kinderboekenschrijvers en filmpjes met tips. Regelmatig deelt ze haar favoriete kinderboeken van dat moment op JMOuders.nl. Voor persoonlijke kinderboekentips kun je haar hier mailen! 

Reageer op artikel:
De mooiste dierenboeken
Sluiten