Redactie
Redactie Lezen 21 jun 2018

De mooiste nieuwe kinderboeken (10+)

Hoera! Er zijn weer een heleboel prachtige kinderboeken verschenen. Eline Rottier van boekwijzer.com licht de pareltjes er uit. Om voor te lezen, om zelf te lezen, meesterlijk vormgegeven, vol met de mooiste illustraties, spannend, ontroerend en/of sprookjesachtig. En van een boek mogen we drie exemplaren weggeven.

Rover gezocht van Udo Weigelt (10+)

Wat is een wachtmeester zonder rover, en wat is een koninkrijk zonder wachtmeester? Helemaal niks! Dat weet ook de koning van het mooie eilandje Ignazië. Alleen is er op het vredelievende eiland niet één rover te vinden. De jonge, dappere Finn besluit er op zoek te gaan om zijn vriend de wachtmeester te helpen. Hij vertrekt naar het gevaarlijke Noordrijk van hertog Zaban en zijn vreselijke kraaienheksen en belandt in een sprookjesachtig, grappig avontuur vol mini-helden. Rover gezocht is een luchtig geschreven verhaal over moed, trouw en vriendschap. Speciale vermelding verdienen de prachtige illustraties van de veelbelovende Marieke Nelissen. Wil je dit boek winnen? Kijk dan hier!

Hoe mooi wit ik ben van Dolf Verroen(10+)

De grootste verrassing die Maria voor haar twaalfde verjaardag krijgt, ligt onder een zilveren schaal op tafel: een kleine zwarte jongen, haar eigen slaaf. In korte, makkelijk leesbare monologen laat Dolf Verroen even realistisch als pijnlijk vele aspecten van racisme, kolonisatie en slavernij voorbijkomen. 'Geschiedenis, weet ik nu, is iets om te onthouden. Geschiedenis leert je waar je vandaan komt en, als het goed is, waar je heen wilt.' vertelt de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk van 2017 in zijn nawoord van dit al vaak bekroonde meesterwerk. Alleen al daarom hoort dit belangrijke boek in alle kinderboekenkasten en schoolbibliotheken thuis. 

Yuna's maan van Hans Hagen (met cd) (10+)

Op het eiland waar Yuna woont wordt de volle maan met een verhaal van de oma van Yuna gevierd. Maar dan keert opa's vissersboot niet terug van zee. Is het schip vergaan? Is er nog hoop? Bij volle maan hoort een verhaal, maar zolang haar man weg is, zal oma zwijgen. Die nacht wandelt de geheimzinnige Arp het dorp binnen. Hij neemt oma's plaats in door vier volle manen lang magische verhalen vol wijsheden te vertellen; dat je zonder dromen nergens komt of dat het niet uitmaakt welke kant je opgaat, zolang je maar gelooft dat het de goede is. Hans Hagen schreef een betoverende raamvertelling, Martijn van der Linden voegde daar sprookjesachtige illustraties aan toe en Floor Minnaert maakte de prachtige muziek voor de bijgevoegde cd (ingesproken door de schrijver). 

 

Keverjongen van M.G. Leonard (10+)

'Doctor Bartholomew Cuttle was geen man die op mysterieuze wijze verdween.' Darkus weet dan ook zeker dat er iets ergs met zijn vader gebeurd moet zijn en gaat hij op onderzoek uit. Daarbij krijgt hij niet alleen hulp van zijn twee beste vrienden en oom, maar ook van een reusachtige kever die hij Baxter noemt. Baxter is niet zomaar een kever, het lijkt wel of hij Darkus begrijpt. In het huis van zijn ongure buurmannen ontdekt Darkus een enorme Keverberg. Als op die plek ook nog eens de machtige zakenvrouw Lucretia Cutter verschijnt die een verontrustende belangstelling voor de insecten blijkt te hebben, weet Darkus het zeker: er móét een verband zijn tussen de kevers, het addergebroed Cutter en de verdwijning van zijn vader. Het is werkelijk on-mo-ge-lijk dit boek nog weg te leggen als je er eenmaal in bent begonnen. Het ziet er ook nog eens prachtig uit én het is pas deel één van een trilogie.

Wat niemand ziet van Martijn Niemeijer (10+)

Het liefst dwaalt Ros door de stad, versiert ze haar afvaltuintjes en verzamelt ze schatten die ze daar verstopt. Met andere mensen praten is niets voor haar en ze zorgt wel voor zichzelf want thuis is het niet veilig. Op een dag ontdekt Ros dat iemand schatten heeft achtergelaten in haar tuintjes. Langzaam sluit ze vriendschap met deze Vriend en komt ze steeds meer over zijn verleden te weten. Dan overlijden haar ouders, op dezelfde dag, op dezelfde plek. Iedereen wil weten wat er is gebeurd, maar Ros was er niet bij. Ze was zoals alle andere dagen in de stad. Toch moet ze met de politie praten en dat doet ze. Maar alleen omdat ze iets anders heel belangrijks te vertellen heeft. Wat een ontroerend, fantasierijk debuut van Martijn Niemeijer! 

 

Littekens van Anke de Vries (12+)

'Iedereen heeft wel een litteken.' Bij Paul is het zichtbaar; op zijn kuit, waar chirurgen een tumor verwijderden. Het betekende het einde van zijn topsportcarrière. Het litteken van Clara komt door het vreselijks dat haar oppaskindje overkwam. Allebei willen ze een zomer ver weg zijn van de plekken die hen aan al dat naars herinneren. Hun wegen kruisen elkaar op een driesprong in Frankrijk. Die ontmoeting is niet alleen het begin van een bijzondere vriendschap, maar biedt ook sleutels tot onopgeloste mysteries. Zoals die van de dood van monsieur Martin waar Paul op zijn heenreis een nacht doorbracht. Anke de Vries schreef na zestien jaar een zinderend spannende jongerenroman. Een waar feest voor Blauwe plekken-fans!

 

Alles wat je lief is van Nicola Yoon (12+)

Madeline heeft SCID, een ziekte die ervoor zorgt dat ze voor de hele wereld allergisch is en daarom komt ze haar huis niet uit. Al zeventien jaar niet. Tótdat de knappe Olly naast haar komt wonen. 'Je kunt misschien niet alles voorspellen, maar sommige dingen wel. Dat ik verliefd ga worden op Olly, bijvoorbeeld.' Olly is het tegenovergestelde van het leven in Madelines witte kamer en dus gevaarlijk. Na wat gespioneer en gechat volgt een superspannende, stiekeme ontmoeting. Door Olly kan Madeline niet meer op haar oude manier naar de wereld kijken: 'Ik was gelukkig voor ik hem leerde kennen. Maar nu leef ik, en die twee dingen zijn niet hetzelfde.' Terwijl ze weet dat het haar dood kan worden, vraagt ze zich af of ze niet voor het echte leven moet kiezen, al is het maar voor even. En daarmee wordt Olly het grootste risico dat ze ooit heeft genomen. 

Anders van Andreas Steinhöfel (12+)

Door een ongeluk raakt Felix in een coma. Als hij wakker wordt zijn al zijn herinneringen aan de tijd voor het ongeluk weg. Hij gaat zichzelf Anders noemen en anders ís zijn leven: Zijn interesses zijn veranderd en hij heeft het griezelige talent om gevoelens en kwalen bij de mensen om hem heen in kleuren te zien. Het maakt hem er niet populair op bij zijn klasgenoten en overbezorgde moeder. Heeft het geheugenverlies misschien wat te maken met het verleden van Anders dat met een verontrustend, duister mysterie omgeven is? Dit fantastische, wonderschoon uitgegeven boek is onmiskenbaar van grote literaire kwaliteit en leest door het spannende verhaal en de duidelijke taal als een trein. 

 

Eline Rottier heeft van haar grote liefde voor kinderboeken haar beroep gemaakt. Op haar site boekwijzer.com vind je o.a. kinderboekentips, diepte-interviews met kinderboekenschrijvers en filmpjes met tips. Regelmatig deelt ze haar favoriete kinderboeken van dat moment op JMOuders.nl. Voor persoonlijke kinderboekentips kun je haar hier mailen! 

Reageer op artikel:
De mooiste nieuwe kinderboeken (10+)
Sluiten