Redactie
Redactie Groepen 1-8 19 jun 2018

Decemberkind naar groep 3?

antwoord

Allereerst is het inderdaad belangrijk om het advies van de kleuterjuf serieus te nemen. Zij ziet jouw kind elke dag en observeren is een van de belangrijkste vaardigheden van een leerkracht in groep 1 en 2.

Ik ben van mening dat – mits er een goede leerkracht voor de klas staat – er nergens zoveel geleerd wordt als in de kleuterklas! Groep 1 en 2 bieden zoveel! Er wordt vaak met thema’s gewerkt waarin veel ontwikkelingsgebieden worden geïntegreerd:

  • Woordenschat en taalvaardigheid 
  • Tellen, ordenen en sorteren 
  • Motorische ontwikkeling: knippen, kleuren, prikken, plakken, schrijven, vouwen en de grove motoriek bij de gymlessen
  • De interesse in allerlei onderwerpen wordt geprikkeld door het brede aanbod van thema’s. Kinderen hebben hierbij inbreng en dat motiveert enorm.
  • De beginnende geletterdheid zal niet over het hoofd gezien worden en kinderen kunnen volop aan de slag met woorden/letters lezen en stempelen – zonder het complete leesonderwijs op te starten. Er is veel tijd en aandacht voor verhalen, liedjes, versjes en boekjes.
  • De jongste kleuters worden geholpen door de oudste en hierdoor worden het inlevingsvermogen en de sociale vaardigheden ontwikkeld.
  • Het ontwikkelingsmateriaal dat gebruikt wordt, biedt veel mogelijkheden tot differentiatie waardoor er op verschillende niveaus gewerkt kan worden.
  • In de kleuterklas wordt nog voldoende tegemoet gekomen aan de behoefte van jonge kinderen om te bewegen: veel buiten spelen en gymen . Het onderwijs is minder statisch ingericht; kinderen werken nog niet op een vaste pek aan een tafeltje.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. 
Kinderen in groep 1 en 2 krijgen volop de kans om op alle terreinen te groeien en zich te ontwikkelen! Beter te lang hiervan genieten dan te kort is mijn mening. Een Cito-toets in groep 2 is erg beperkt. Het test slechts de vaardigheden die nodig zijn voor het lees- en rekenonderwijs in groep 3. De emotionele ontwikkeling en alle andere hierboven beschreven vaardigheden zijn minstens zo belangrijk op deze leeftijd! Gun een kind de tijd om ook daarin te groeien.

Wanneer een kind zich echt gaat vervelen in de kleutergroep is het belangrijk om dat signaal serieus te nemen en te bespreken met de leerkracht. Zij kan dan onderzoeken waar de interesse van het kind ligt en nieuwe werkjes aanbieden. Een december-kind, dat nog erg geniet van alles wat de kleuterklas te bieden heeft, zal niet snel lui worden. Het zal hooguit iets te snel klaar zijn met de materialen in de klas. Een inventieve leerkracht zal ook deze kinderen weten te boeien tijdens de laatste maanden van het schooljaar.

Soms komt het voor dat een december-kind echt helemaal toe is aan groep 3. Dit verschilt heel sterk per leerling en zal dus ook altijd individueel bekeken moeten worden. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Decemberkind naar groep 3?
Sluiten