Denkbeeldige vrienden van kinderen: 8 veelgestelde vragen (en antwoorden)

6. Hoe moet je als ouder er mee omgaan?

Het is belangrijk dat je de denkbeeldige vriend van je kind nooit ontmoedigt, of hem het gevoel geeft dat hij gek is. Het kan emotioneel schadelijk zijn, en bovendien kunnen denkbeeldige vrienden zelfs nuttig zijn voor ouders omdat het hen veel inzicht geeft in de gevoelen en sympathieën van je kind.

Doe dingen voor de denkbeeldige vriend
Het openhouden van de deur of het maken van extra snacks bijvoorbeeld. Je kunt je kind ook aanmoedigen om het zelf te doen of je te helpen met de taak, zodat je de denkbeeldige vriend niet uitsluit en je kind ook nog eens vaardigheden ontwikkelt.

Spreek met de denkbeeldige vriend
Sommige kinderen kunnen het fijn vinden als je ook met de denkbeeldige vriend praat. Het kan zelfs zo zijn dat je kind pas een vraag wilt beantwoorden als je het ook met de denkbeeldige vriend hebt besproken, dat kan erg frustrerend zijn.

De denkbeeldige vriend krijgt de schuld
Denkbeeldige vrienden kunnen vaak de schuld krijgen voor iets wat je kind zelf heeft gedaan (bijvoorbeeld een grote puinhoop maken) – dat is natuurlijk nooit acceptabel. Leg wel rustig uit waarom dat niet zo kan zijn en vraag je kind te helpen het probleem op te lossen.

Reageer op artikel:
Denkbeeldige vrienden van kinderen: 8 veelgestelde vragen (en antwoorden)
Sluiten