Redactie
Redactie Depressie 21 jun 2018

Depressie voorkomen

antwoord

Dat is niet niks wat je dochter fysiek en psychisch heeft doorgemaakt. Ik kan me voorstellen dat het voor een puber, die juist in de bloei van haar leven wil zijn, heel pittig is als je zo weinig deel kunt nemen aan schoolse en leuke activiteiten. En voor ouders is dat heel moeilijk om aan te zien.

Je vraagt wat jullie als ouders nog meer kunnen doen om te voorkomen dat ze depressief wordt. Jullie hebben al een aantal dingen heel goed opgezet:

  • goed contact, overleg en medewerking met school. Dat is heel belangrijk.
  • medische controle en in overleg een programma opstellen om conditie en energie weer op te bouwen
  • contact leggen met een psycholoog

Al deze zaken hebben jullie heel goed geregeld. De laatste stap, de psycholoog, lijkt me heel belangrijk. Juist die kan haar ondersteunen bij dit moeilijke en voor haar langzame herstelproces. Juist die kan een stukje bij jullie wegnemen. Ze kan daar haar verhaal doen, hij/zij houdt haar in de gaten, ook als ze zich zorgen maakt over een mogelijke depressie. Zo hoeven jullie als ouders niet in jullie eentje overal voor te zorgen. 
Eigenlijk doen jullie al wat jullie kunnen. 

Jullie kunnen hooguit met haar nog nadenken over dat wat haar helpt om deze tijd een beetje leuk te maken en contacten te onderhouden:

  • Wat kan ze met zo weinig energie wél. Maak eens een lijstje en plan wat van deze dingen in op een dag.
  • Hoe kan ze op een rustige manier contacten onderhouden (msn, Facebook, op vaste tijden kort een vriendinnetje, briefjes aan elkaar schrijven).
  • Soms helpt een dagboek om de dingen eens lekker van je af te schrijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Depressie voorkomen
Sluiten