Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Ouders 13 mei 2019

Deze 3 gevoelens herkennen alle werkende moeders

Het leven van alle moeders kent zo zijn ups en downs. Voor werkende moeders is er de uitdaging van het combineren van de carrière en een fijn gezinsleven. Je houdt van je kids en je baan maar soms kan het allemaal net even teveel van het goede zijn. Bijvoorbeeld als je een stressvolle dag vol deadlines en meetings achter de rug hebt. Bij thuiskomst blijkt het huis een troep, struikel je over het speelgoed en heeft je kind zijn huiswerk nog niet gemaakt.

De volgende drie gevoelens herkent iedere werkende moeder weleens:

1. Uitputting en toch je best willen doen

Het liefst wil je in je vrije tijd zoveel mogelijk tijd spenderen en leuke dingen doen met je kinderen. Maar als je thuiskomt uit je werk ben je bekaf. Er moet nog gekookt worden, de vloer moet gespot worden en de afwas wacht op je. Om nog maar te zwijgen over het avondeten dat je nog moet koken. Ach, laat het af en toe eens even gaan, nestel je met de kis op de bank met een goede film en bestel een pizza. Morgen is er weer een dag.

LEES OOK: Werkende moeder? Succesvollere dochter en zorgzamere zoon!

2. Schuldgevoel

Was het niet beter geweest als ik mijn carrière even on hold had gezet en thuis was gebleven om meer aandacht te hebben voor mijn kinderen? Wellicht heb je het je weleens afgevraagd. Het gevoel is heel normaal. De waarheid is dat hier geen goede of foute keuze te maken is. Misschien had je je wel ongelukkiger gevoeld zonder werk of is het financieel – om wat voor reden dan ook – nu eenmaal niet mogelijk om te stoppen te werken. Laat dat schuldgevoel maar gaan: je doet je best en bent geweldig voor je kids.

LEES OOK: Onderzoek zegt: zoons van werkende moeders doen later twee keer zoveel in het huishouden

3. Je overweldigd voelen

Het leven van een werkende moeder staat qua drukte gelijk aan twee fulltime banen, zo blijkt uit onderzoek. Maar dit wist jij natuurlijk allang uit eigen ervaring. Dit kun je doen als het combineren van gezin en werk overweldigend voelt:

Neem hulp aan

Wees eerlijk naar jezelf en naar anderen. Geef aan richting je gezin en eventueel de rest in je omgeving als je bijvoorbeeld meer hulp nodig hebt in het huishouden of je liever hebt dat de kids af en toe bij je ouders logeren. Of op je werk dat deadlines en belangrijke meetings op voor jou onhandige momenten niet werken met de kindervakanties. Wees in ieder geval eerlijk tegen jezelf, je gezin en op het werk. Geef aan wat je nodig hebt.

Maak to do lijstjes

Met lijstjes kun je alles bijhouden en zorg je ervoor dat alle drukte in je hoofd verdwijnt. Als je liever alles handig bij de hand hebt, in plaats van verschillende papiertjes die overal rondslingeren, kun je apps zoals Wunderlist en Todoist gebruiken.Hiermee heb je alle verschillende to do lijstjes op je mobieltje staan en kun je ze onderverdelen in verschillende categorieën.

Wees niet bang om nee te zeggen en verontschuldig je minder vaak

Je moet al heel veel ballen in de lucht houden. Natuurlijk wil je het beste voor je kind en wil je goede prestaties leveren op je werk. Maar het moet wel allemaal haalbaar en enigszins leuk blijven. Het is oke om af en toe die vrijmibo over te slaan of een andere werkactivteit aan je voorbij te laten gaan. En de kinderen hoeven echt niet op drie verschillende na-schoolse activiteiten te zitten. Bekijk het zo: niemand is een onuitputtelijke bron van energie. Hoe meer je je eigen grenzen aangeeft en je eigen gevoel volgt, hoe meer energie je overhoudt om wel 100 procent te gaan voor de dingen die voor jou belangrijk zijn. Daar hoef je dus geen sorry voor te zeggen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Deze 3 gevoelens herkennen alle werkende moeders
Sluiten