redactie
redactie Opvoedstijlen 19 juni 2018

Deze to-do-lijst is speciaal voor je gezin

Hoe zorg je ervoor dat je samen met je gezin alles uit het leven haalt wat erin zit? Nou, dan maak je samen met je kinderen en man een speciale to-do-lijst, waar jullie álles opzetten wat jullie samen willen doen. Eigenlijk super simpel, dus!

Bergbeklimmen terwijl je zwanger bent, worstelen in de modder met je kinderen, een tripje naar Disneyland: de 39-jarige moeder Kelly Jensen heeft het alle drie – én meer – gedaan. Samen met haar man Mark en hun vijf kinderen maakt de moeder ieder jaar een lijst: de ‘Live List’.

Meer uit je leven halen

Kelly begon met de Live List toen ze 18 jaar oud was. Nu heeft de moeder nog steeds een persoonlijke lijst met doelen, maar ook één voor haar gezin. De gedachte achter deze lijst: meer uit het leven halen en meer plezier hebben. En dat is ook heel goed mogelijk als je kinderen hebt, vindt de moeder. “Je stelt jezelf gewoon de vraag: wie wil ik graag zijn en hoe wil ik dat mijn leven eruitziet? Datzelfde geldt voor je gezin.”

Samen ideeën verzinnen

Eerst gaat de familie samen brainstormen en verzinnen ze een hoop gekke, uitdagende en leuke ideeën. Daarna wordt er een beslissing gemaakt over welke items de lijst halen. En zo ontstaat er een lijst met 20 tot 30 activiteiten voor het hele jaar. Kelly vertelt dat haar dochter Olive graag een keer met haar kleren aan in het zwembad wilde springen. “Uiteindelijk werd dit een terugkerende activiteit voor de héle familie. We hebben keihard gelachen.”

Andere mensen helpen

Voor het gezin zijn de activiteiten niet alleen gericht op het hebben van lol, maar proberen ook dingen te bedenken waarmee ze andere mensen kunnen helpen. En dat kan echt zo simpel zijn als de bladeren harken in de tuin van de buren. Nu heeft het gezin ‘vriendelijke gebaren’ en ‘doe iets waarbij je je moed moet gebruiken’ op de lijst staan. Ieder gezinslid heeft een vakje naast zijn naam staan, die wordt afgevinkt als het is gelukt.

En dát levert ook nog eens goede gesprekken op in het gezin. Want wat zijn nou activiteiten waarbij je je moed moet gebruiken? “We praten over je hoe je moedig kunt zijn op school, zoals wanneer je ziet dat iemand een vriend nodig heeft of dat je iemand troost als hij verdrietig is”, vertelt Kelly.

Onbreekbare band

“Je kunt eigenlijk alles op júllie lijst zetten waarvan je denkt dat het jouw familie zal helpen in de goede richting. Hang de lijst op de koelkast en kijk er iedere dag naar. Het gaat niet alleen om de activiteit en dat je deze door kunt strepen, maar om het creëren van een onbreekbare band als gezin.”

Bron: Babble

Reageer op artikel:
Deze to-do-lijst is speciaal voor je gezin
Sluiten