redactie
redactie Gezondheid 19 juni 2018

Diarree

antwoord

Van acute diarree spreken we wanneer de ontlasting waterig is en frequenter voorkomt dan normaal. In de meeste gevallen wordt diarree veroorzaakt door een virus of door een bacterie. De ziekteverwekkers komen meestal via de mond de darmen in en veroorzaken dan een ontsteking van de darmwand waardoor voedingsstoffen en water niet makkelijk terug geresorbeerd worden.

De diarree wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een virus en dat moet vanzelf overgaan. Als de diarree langer dan een week duurt of wanneer je kind er erg ziek bij is, is het verstandig om door de huisarts gezien te worden en een kweek van de ontlasting te laten doen om te achterhalen wat nu precies de ziekteverwekker is.

Bij diarree is het belangrijk goed te blijven drinken, omdat de kans op uitdroging aanwezig is. Dit kan door voldoende vocht met suikers en zouten aan te bieden (roosvicee, bouillon) maar er bestaat ook ORS, een poeder dat opgelost moet worden in water en voldoende zouten en suikers in de juiste verhouding bevat. Ik denk dat het toeval is dat jouw zoon plots beter was, je kan je door ORS wel beter voelen omdat je meer vocht in je lichaam hebt maar ORS stopt de diarree niet!

Qua voeding is het belangrijk om vezels te eten; vezels zuigen vocht op en daardoor kan de ontlasting wat indikken maar tegelijkertijd zullen ze ook de virussen en of bacteriën meezuigen wat het genezingsproces kan doen versnellen.

Reageer op artikel:
Diarree
Sluiten