Redactie
Redactie Gedrag op School 21 jun 2018

Digitaal pesten begint al vroeg

Digitaal pesten begint helaas steeds op een jongere leeftijd. Schrik niet, maar je kunt hier al vanaf groep 5 van de bassischool mee te maken krijgen. Jammer genoeg is het verspreiden van foto’s of filmpjes van klasgenoten voor veel kinderen niet vreemd meer.

Dit blijkt uit een enquête van het AD en DUO Onderwijsonderzoek, die door ruim vijfhonderd basisschooldocenten is ingevuld. De leraren gaven antwoord op vragen als de hoeveelheid pestincidenten die zij dit jaar meemaakten, in hoeverre dit online gebeurde. Ook gaven ze beschrijvingen van de kwesties.

Machteloos

Hieruit blijkt dat veel pesterijen zich digitaal afspelen. Leraren weten niet goed hoe zij dit moeten oppakken en voelen zich machteloos. De leeftijd waarop de online pesterijen beginnen, is rond acht of negen jaar, de leeftijd waarop kinderen hun eerste telefoon krijgen en actief worden op internet.

Geen grenzen

“Daar maak ik me echt zorgen over”, vertelt Liesbeth Hop, docente mediawijsheid. “Kinderen moeten leren wat ze online wel en niet kunnen doen.” En dat weten veel kinderen vaak niet. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen op jonge leeftijd nog geen grenzen kennen. Ze maken nepaccounts aan op Facebook, van bijvoorbeeld andere leerlingen of docenten.

Seksueel getint

Maar klasgenoten worden ook tegen hun wil in gefilmd, en deze video’s vinden daarna hun weg op internet. Een ander voorbeeld is dat kinderen uit groep 8 seksueel getinte foto’s naar klasgenoten sturen, waarna er gedreigd wordt om de beelden te verspreiden. “Dat was een paar jaar geleden nog ondenkbaar op een basisschool”, zegt Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

Bron: AD

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Digitaal pesten begint al vroeg
Sluiten