Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 28 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

‘Ben ik te dik?’ 5x dingen die je als ouder kunt doen als je (jonge) kind zichzelf te dik vindt

De druk die kinderen voelen om “dun” te zijn begint vaak veel eerder dan je denkt. Vanaf drie jaar beginnen kinderen al stereotyperingen en meningen te vormen over lichaamstypes en vormen. Maar wat doe je dan als je kind zichzelf te dik vindt? Wij geven je vijf tips.

Onderzoek wijst uit dat, in de leeftijd van zes tot acht jaar, de helft van de meisjes en één derde van de jongens zichzelf te dik vindt. En dat is behoorlijk veel.

Wat als je kind zichzelf te dik vindt?

Of je kind nu super slank is of een beetje mollig, deze tips helpen je om ermee om te gaan als je kind zichzelf te dik vindt.

Focus op gezond leven

Het is waar dat overgewicht onder kinderen steeds vaker voorkomt, maar een beetje mollig is vaak nog geen reden tot zorg. Vooral vlak voor de puberteit komen kinderen wat aan in gewicht, dat is meestal voordat ze een groeispurt gaan maken. Zodra ze die groeispurt doormaken worden ze dan weer slanker. Mocht je kind rond die leeftijd zich zorgen maken over zijn gewicht, leg hem dit dan uit.

En hoe je kind er ook uitziet, het is belangrijk om ze te leren wat gezond leven is. Diëten is niet nodig als je gewoon gezond eet en genoeg beweegt. Leer je kind te luisteren naar zijn lichaam met intiutive eating zodat ze zich niet overeten, leer ze goed voor zichzelf te zorgen door voldoende naar buiten te gaan en genoeg te slapen. Focus ook op mentale en emotionele gezondheid, zeker als je kind onzeker is over zijn lichaam is dit extra belangrijk.

Kijk naar jezelf

Jij bent voor je kind een rolmodel. Als je zelf worstelt met je gewicht of je van het ene in het andere dieet stort krijgt je kind dit ongemerkt mee. Ook negatief praten over je eigen lichaam is iets dat kinderen oppikken. Hou dus van je eigen lichaam en leef gezond, zo zal je kind dat gedrag ook eerder kopiëren en overnemen.

Wijs je kind op stigma’s

Obesitas is niet gezond, maar de dunne schoonheidsidealen die kinderen voorgespiegeld krijgen in poppen, barbies en op social media zijn ook niet realistisch. Leer je kind daarom over die stigma’s en laat ze voorbeelden zien van “normale” lichamen van een gezond en gemiddeld persoon.

Denk na over je reactie

Als je kind in de supermarkt zegt: ‘Zo kijk, die mevrouw is dik!’ Dan is je eerste reactie waarschijnlijk: ‘ Sssst, dat mag je niet zeggen!’ Maar daarmee bevestig je de negatieve lading van “dik zijn”. In plaats daarvan kan je zeggen: ‘Is het niet mooi hoe ieder lichaam anders is?’

Ook als je kind vraagt: ‘Ben ik dik?’ Kun je beter je eerste reactie van ‘Natuurlijk ben je niet dik!’ achterwege laten. Zeg in plaats daarvan ‘Jouw lichaam is gezond en perfect zoals het is.’ Leg nogmaals uit dat niet alle lichamen hetzelfde zijn en dat het prima is als je lichaam wat ronder is.

Focus minder op het uiterlijk

Er is niets mis met het feit dat je kind er leuk en aantrekkelijk uit wil zien. Dat is immers iets dat we allemaal van nature willen. Maar leer je kind wel dat het aller belangrijkste is hoe iemand van binnen is. Benoem ook alle goede en mooie karakter eigenschappen van je kind liever dan te zeggen dat ze er mooi of knap uit zien. Aardig, creatief of behulpzaam zijn is nog steeds veel belangrijker dan een strakke buik.

https://www.jmouders.nl/8-manieren-om-je-kind-een-positief-zelfbeeld-aan-te-leren/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.