Redactie
Redactie School 21 jun 2018

Diploma op maat

Is je kind goed in wiskunde of juist in talen? Middelbare scholieren kunnen binnenkort op een hoger niveau eindexamen doen in de vakken waarin ze uitblinken.

De mogelijkheid om vakken op een hoger niveau te volgen was er al langer, maar slechts heel weinig scholen boden dit ook aan aan leerlingen. Vorig jaar maakten dan ook slechts 1856 leerlingen van deze mogelijkheid gebruik.

Diploma op maat

Dit moet veranderen vindt Sander Dekker, staatsecretaris van Onderwijs: ‘Niet ieder kind past precies in het vakje vmbo, havo of vwo,' zegt hij. Hij vindt het belangrijk dat kinderen zich verder kunnen ontwikkelen in het vak waar ze al goed in zijn. ‘Nu bepaalt je slechtste vak nog te vaak hoe goed je kunt zijn in je beste vak. Dat is demotiverend voor leerlingen en een verkwisting van talent.’ Uiteindelijk moeten alle scholen leerlingen de mogelijkheid bieden om het beste vak op een hoger niveau te volgen, verklaart Dekker.

Lager niveau

Ben je in een vak slechter op school, dan kan je deze niet op een lager niveau volgen. Dekker: 'Nee, dan moet je daar extra hard voor studeren. Als je op de havo zit en je wilt dan toch een havo-diploma halen, moet je echt een tandje bijzetten.'

Diploma op maat

De sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, de VO-raad, is zeer te spreken over de plannen voor het ‘diploma op maat’. De VO-raad roept scholen op om er zo snel mogelijk werk van te maken.  Op die manier hoopt de organisatie dat het voor leerlingen makkelijker wordt om door de stromen naar een specifieke vervolgopleiding. Als het goed is, is het behalen van 'een diploma op maat' volgend jaar op alle middelbare scholen mogelijk.

Bron: NU.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Diploma op maat
Sluiten